Benedek Tibor, Horkai György az új szabályokról

2014. szeptember 24. 08:52

Kapkodónak érzik a kapitányok az új szabályok bevezetését, de hozzáteszik, majd akkor lehet eldönteni, hogy a sportág hasznára válnak-e, ha kipróbálják azokat.

Ahogyan írtuk, a FINA Büro döntése alapján a Világliga selejtezőit már kisebb, 25 méter hosszú pályán játsszák a felnőtt válogatottak (s így lesz ez 2016-ban is), emellett a férfi és női junior vb-n szintén 25 méteres pályán, kisebb labdával küzdenek a csapatok.

Talán a legfontosabb változás esetükben a játékosok számát illetően lesz: 7 helyett 6 játékos lesz a vízben, nevezni pedig 13 helyett 11 játékost lehet a mérkőzésekre.

Benedek Tibor véleménye a változásokról:

"A szokásos kapkodásnak érzem a változtatásokat, kicsit a tanácstalanság érződik rajta, nem először. A 2015-ös Világliga-sorozat már olimpiai kvalifikációs sorozat lesz, furcsa, hogy lesz olyan válogatott, amelyik egy bizonyos szabály szerint jut ki Rióba, majd a világbajnokság egy más szabály szerint zajlik. A lényeg, hogy nekünk mindig az adott szabályok szerint kell a lehető legjobbat nyújtanunk. Valószínű egy-két dolgot változtatni kell a felkészülésen, s hogy aztán ez a változás beválik-e vagy sem, majd később kiderül.

Az elsődleges szempont az, hogy a változás látványosabbá teszi-e a sportágat. Ha szerethetőbbé teszi a sportágunkat, akkor tettünk egy kis lépést, majd meglátjuk a Világliga tapasztalatai után. Mi egyébként rengeteget edzünk kispályán, mint ahogyan a klubok is hozzá vannak ehhez szokva. Azt viszont nem gondolom, hogy én emiatt vissza tudnék térni a vízbe, az iram ugyanis semmivel sem enyhébb, sőt."

A kapitány szerint ha a korosztályos világbajnokság az új szabályok szerint zajlik, meg kell változtatni az utánpótlás-bajnokságok szabályrendszeét, ehhez igazítva.

Ezt gondolja a "fő érintett", Horkai György is, akit szerda reggel igen váratlanul érintettek az új regulák.

"Bizonyos szempontból komolytalannak tartom a döntést. Nem feltétlenül a tartalmát, hanem azt, hogy egyik pillanatról a másikra, két tollvonással új szabályokat vezetünk be, anélkül, hogy azokat kipróbáltuk volna. Egyetlen torna sem volt eleddig, ahol 5 plusz 1 játékossal játszottak volna, ez számomra teljesen új információ, hirtelen nem is tudok mit mondani. 

Nekem az a dolgom, hogy a megadott instrukciók szerint felkészítsem a csapatot a világversenyekre. Nem tudunk mit tenni, alkalmazkodunk. Mindenesetre beszűkíti a lehetőségeket a 13 helyett 11 játékos nevezése, hiszen közülük két kapust kell beírni. Legutóbb akkor volt 11 játékos, amikor mi játszottunk, viszont azt gondolom, ebben a baromi gyors játékban szükség lenne arra a plusz kettőre. Lehet, hogy visszatér a régi idők vízilabdája, nem tudjuk. 


Első blikkre azt mondhatom, azoknak kedvez talán majd a változás, ahol nagyon jó centerek vagy nagyon jó védőjátékosok vannak, előtérbe kerül a szoros emberfogás. Valamint felértékelődik a betörések, gyors váltások szerepe, egyben a lassabban úszó játékosoknak nem jó hír a változás.


Még egy dolog: elég komolytalan, hogy elkezdődtek az utánpótlás-bajnokságok egy bizonyos szabály szerint, aztán a vb-n már mások lesznek a szabályok. Meg kell változtatni a hazai kiírást? Alighanem."
 
Merész András véleményét ide kattintva lehet elérni.



E.ON Férfi OB I.

A-HID VasasPlaket - EPS-Honvéd

2023. jan. 14. 18:30

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

BENU Női Magyar Kupa: III. Kerületi TVE-UVSE 5-14 (Fotók: Kovács Anikó)
BENU Női Magyar Kupa: Eger-FTC 10-12 (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok