A 2022-es év fénypontjai, 4. rész: stílusos vb-arany U16-os fiúválogatottunktól

2022. december 26. 08:08

Kilencrészes sorozatunkban az év kiemelkedő válogatott sikereire igyekszünk visszaemlékezni. Történelmet írtak U16-os fiúválogatottunk tagjai, hiszen az első alkalommal kiírt korosztályos világbajnokságon sikerült aranyérmet szerezniük – a döntőben a házigazdát egy góllal legyőzve.

S akkor négyen nem szálltak fel a Budapestre tartó buszra a belgrádi szálloda előtt augusztus 19-én éjjel. A sporttörténelmi világbajnoki címet szerző U18-as fiúválogatott tagjai és stábtagjai - aranyéremmel a nyakukban - már a döntő napján hazaindultak, négyükre azonban más úti cél várt.

A BVSC mindössze 16 éves tehetsége, Balogh Botond (aki kiválóan helyt állt a kettővel magasabb korosztályban), a válogatottak munkáját elképesztő elszántsággal koordináló Cseh Sándor utánpótlás szakmai igazgató, Balázs Miklós videóelemző és Nagy Erika csapatorvos Voloszba, a FINA első alkalommal kiírt U16-os világbajnokságára utazott - két nappal a belgrádi döntő után ugyanis elkezdődött a görögországi torna.

Amely aztán végül fényes magyar sikerrel zárult. Ahogyan azt vártuk, mondhatnánk. De fogalmazhatunk így? Tudtuk, hogy nagyon erős keretünk volt, a csapat tagjai jól ismerték és ismerik egymást, a szakmai stáb is eltökélt közösség hírében áll, megvoltak tehát a hozzávalók a recepthez. De gyerekekről van szó, bármikor jöhet egy-egy banánhéj... Nem jött, nem csúsztunk el rajta.

Egy évvel korábban, a portugáliai Louléban megrendezett U15-ös Európa-bajnokságot megnyerte a magyar válogatott, a mostani keret erre a csapatra épült, hiszen a kapus Kiss Gergely, az említett Balogh Botond, valamint Doroszlai Zalán, az azóta a Spandauból a Ferencvároshoz igazoló, és az OB I-es csapattal is edző Haverkampf Bence, az Egerből szintén a Ferencvárosba szerződő, az OB I-ben is bemutatkozó Lugosi Csongor, Mérő Alex, Nagy Zalán, Regős Vince, Simon Sebestyén, Tátrai Tamás, Tóth Martin és Tóth András is ott volt Voloszban. Ahogyan Dávid Zoltán vezetőedző és Bisztritsányi Dávid kapusedző is. (Tóth Kálmán betegség miatt nem tudott a csapattal utazni.)

Cseh Sándor még Belgrádban beszélt arról, hogy nem szabad legyintenünk a csapat első ellenfelére, a törökök ugyanis kiváló korosztállyal bírnak, és ezt igazolták is, „csak" 11-9-re győzött a magyar csapat, amely csak az első negyedet tudta megnyerni, igaz, azt 4-1-re, ami elég is volt a folytatásban. A törökök 2-1-re nyerték a második szakaszt, de fordulás után már csak ikszre tudták hozni a két negyedet (3-3, 3-3). Épp Balogh Botond lett a legeredményesebb három góljával.

A dél-afrikaiak elleni 25-3-as siker bemelegítésnek volt jó a nyolcaddöntőre, amit 15-4-re nyert meg a csapat az Egyesült Államok ellen, imponáló volt. Az nemkülönben, amikor a negyeddöntőben Balogh 5, Haverkampf 4 gólt szerzett, merthogy a rivális az olasz válogatott volt. Végül 12-9-re nyerte ezt a meccset a magyar csapat (a félidőben még 7-7-re álltunk).

Két meccs maradt, kettőt kellett még megnyerni, merthogy utánpótlás és elsődleges célok (tudniillik nevelés, felkészítés a profi vízilabdára és a felnőttválogatott előszobájába) ide vagy oda, mi lenne más a célja tizenhárom önbizalomtól, hormonoktól duzzadó kamasznak, mint győzni. Mellesleg - ahogyan Cseh Sándor szokott fogalmazni - a 2000-es évek aranykorszakának főszereplői is azért lehettek sikeresek, mert már fiatalon elsajátították a nyerni tudás képességét. Nyerni is meg kell tanítani a fiatalokat, nemcsak vízilabdázni.

Hogy aztán a szerbek ellen a zárónegyed előtt, mínusz kettőnél mire gondoltak a srácok, nem tudjuk. Vagy mire gondolt a pécsi Tóth András, aki főszereplője lett a győzelemnek, egyúttal a magyar csapat egyik legjobbja volt ezen a világversenyen is (hasonlóan a louléi Eb-hez)? A szerbek már 11-8-ra is vezettek a negyed derekán, innen egyenlített a magyar válogatott Tóth két és Tátrai Tamás egy góljával, hogy aztán jöjjenek a büntetők, amelynek során Borbély Sándor megfogta Filip Novakovic próbálkozását - irány a döntő!

Végül az is stílusos forgatókönyvet hozott, elvégre a házigazda görögöket sikerült legyőzni egyetlen góllal - a győztes gólt itt is Tóth András szerezte 24 másodperccel a vége előtt. Nagy Zalán is kettőt lőtt, később az éremátadás előtt, az ünneplés során a hangosanbeszélő többször is a nevét olvasta be, nem véletlenül, megkapta a torna legjobb játékosa díjat.

„Bármilyen mélyen is voltunk egy-egy meccs alatt, akár két-három gól mínuszban, percek alatt felálltunk. Nagy tartásunk volt végig, tudtuk, hogy Magyarországot képviseljük, így teljes erőből kell végigcsinálnunk az egészet" - fogalmazott a hazaérkezés után az MVP, majd a csapat hozzáállására és elhivatottságára oly jellemző gondolatokkal folytatta: „a pihenés után jön a kemény meló újra és újra, mert láttuk, hogy a többiek mennyit fejlődtek, nekünk is fel kell venni újra a ritmust".

Nincs kétségünk afelől, hogy ez menni fog, az pedig nagyon ígéretes időszakot vetít előre a magyar férfivízilabdában.

A magyar fiúválogatott kerete:

Kiss Gergely, Borbély Sándor, Balogh Botond, Tóth András, Doroszlai Zalán, Mérő Alex, Tóth Martin, Tátrai Tamás, Regős Vince, Nagy Zalán, Haverkampf Bence, Simon Sebestyén, Lugosi Csongor

Vezetőedző: Dávid Zoltán. Kapusedző: Bisztritsányi Dávid. Csapatorvos: Nagy Erika. Videóelemző: Balázs Miklós. Utánpótlás szakmai vezető: Cseh Sándor

A csapat erőnléti felkészítője Szöllősi Andrea volt.



E.ON Férfi OB I.

A-HID VasasPlaket - EPS-Honvéd

2023. jan. 14. 18:30

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

BENU Női Magyar Kupa: III. Kerületi TVE-UVSE 5-14 (Fotók: Kovács Anikó)
BENU Női Magyar Kupa: Eger-FTC 10-12 (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok