A 2022-es év fénypontjai, 5. rész: a csodás csapat, amelynek a bronz minimum járt

2022. december 27. 09:30

Kilencrészes sorozatunkban az év kiemelkedő válogatott sikereire igyekszünk visszaemlékezni. Kevésen múlott, hogy az U16-as korosztályhoz hasonlóan az U18-as világbajnokságon is dupla magyar arany szülessék - a lányok végül harmadik helyen zártak, de egy élmény volt a csapatot nézni, pláne edzeni.

Láttuk a jövőt, működik - hangzik egy régebbi mondás, és ez messzemenően igaz a magyar utánpótlásra, elvégre 2022-ben hatból hat világversenyen végeztek dobogón a korosztályos válogatottak. Hogy a három lánycsapat közül csupán az U18-asok nem vívhattak döntőt, az is egyetlen gólon múlott, ugyanakkor azt is tudjuk: itt az érem a bónusz, a lényeg a fejlődésen van, márpedig ez ennél az együttesnél is szembeötlő.
 
Az UVSE legendásan minőségi nevelőmunkája ebben a korcsoportban köszönt vissza tán a leglátványosabban: a belgrádi keretből tízen is a lilák kötelékébe tartoztak, ami egyfelől jót tett az összeszokottságnak, másfelől azt most ősszel láthattuk, hogy a játékosok többsége kezd belenőni a felnőttmezőnybe - nyolcan például kupadöntőt vívtak a Fradival decemberben, azaz egyértelmű, hogy minőségi pólósok pallérozódnak Benczur Márton kapitány (és UVSE-edző) keze alatt.
 
A vb-n mindenesetre tükörsima út vezetett a legjobb nyolc közé - a törökök és kazahok épp(hogy) megfeleltek bemelegítésnek, hogy aztán jöjjön „a" komoly csoportmérkőzés az olaszok ellen. Egyetlen apró, harmadik negyedbéli megingást leszámítva (7-4 után visszaengedtük őket 7-6-ig) remekül vitte végig a partit az ifjú hölgykoszorú, és végül simán, 12-8-ra győzött.
 

A negyeddöntőben jöhettek az ausztrálok, akik eladdig csetlettek-botlottak, a keresztbejátszás alkalmával épphogy legyűrték a horvátokat, ehhez képest, ahogy Benczur Márton fogalmazott, épp a mieink elleni nagy meccsre javultak fel nagyon komolyan. Ám Hajdú Kata vezérletével végül simává vált a vége: 13-10-zel húzták be a lányok a világversenyek legfontosabb találkozóját, s jutottak a legjobb négy közé (az öt gólt szerző Kata itt adott igen komoly „előrejelzést", bár még így is sokan elkerekedett szemmel nézték, ahogy remekelt később, a felnőtt Világliga Szuperdöntőn, de erről majd a sorozat utolsó részében).
 
Az elődöntőben a görögök következtek, akik a csoportkörben az amerikaiak legyőzésével demonstrálták, milyen játékerőt képviselnek - és, sajnos, erről újfent meggyőződhettünk élő egyenesben (persze ismertük őket korábbi meccsekről, azaz nagyon nem leptek meg bennünket). Noha nem kezdtünk rosszul, később a hellének nagyon belelendültek, az utolsó negyed előtt nagyjából-egészéből úgy festett, ennek elég egyértelmű vereség lesz a vége (5-10). Hanem ekkor... Jött egy olyan zárórész, amire sokáig emlékezni fogunk; a lányok valami egészen fenomenális színvonalon kezdtek vízilabdázni, elkezdték ledolgozni a rémesen nagynak tűnő hátrányt, miközben vergődésre kárhoztatták a görögöket. 6-10, 7-10, 8-10, 9-10... És még jött egy emberelőny... Sajnos, a forgatókönyv itt elkanyarodott attól, amit a garantált happy enddel végződő filmeknél szoktunk meg; bár az utolsó nyolc percben ellenfelünk képtelenek volt gólt lőni emberfeletti módon védekező válogatottunknak, nem tudtuk legalább ötöspárbajra menteni a találkozót, így maradt a bronzmérkőzés, holott szívesen megnéztük volna a lányokat az amerikaiak ellen, pláne, az utolsó negyed lendületével (a görögök másodjára már kikaptak tőlük aztán a fináléban).
 
Ez végül az olaszokat söpörte el, újra. A félidőben már 6-2-re vezettünk, aztán, akárcsak a csoportkörben, újfent jött egy halovány hullámvölgy, ezúttal a zárórészben 7-3 után hirtelen lett 7-5 (az első héten ugyebár 7-4-ről jöttek vissza 7-6-ig), ám hamar úrrá lettek a lányok a helyzeten, több gólt már nem engedélyeztek, és ismét tekintélyteremtő, négygólos sikert arattak a taljánok elleni (12-8 a csoportban, 9-5 most), így végül dobogóra léphettek, de kétség sem férhetett ahhoz, hogy az érem jár nekik. Plusz az utolsó felvonáson a meccs legjobbjának választott Golopencza Szonja a vb legjobb kapusának járó különdíjat is átvehette az eredményhirdetésen.
 

Érdekes, Benczur kapitány az elődöntő után is áradozott játékosairól, hogy micsoda élmény velük lenni, nézni, ahogy rákészültek a mérkőzésre, megélni magát a találkozót, a fantasztikus hajrát, a vereség utáni érzelemzuhatagot, aztán könnyezni a vb-ezüstérmes felnőttválogatott üzenetén, hogy azt a bronzot muszáj megszerezni. „Ez egy csodálatos csapat, egyszerűen nem tudok mást mondani" - mondta a szakvezető, mi pedig biztosak lehetünk abban, lesz ez az érem fényesebb is, mielőtt a korosztály tagjai végleg „beállnak" a felnőttek közé.
 
Az U18-as magyar leány válogatott világbajnoki kerete:
Aubéli Tekla, Fekete Flóra, Golopencza Nóra, Golopencza Szonja, Hajdú Kata, Irmes Rozália, Kóka Zelma, Lendvay Zoé, Mácsai Eszter, Szegedi Panni, Tiba Panna, Torma Luca, Varró Eszter
Tartalék: Bonca Vivien, Jonkl Csenge

A szakmai stáb:
Biros
Péter női utánpótlás szövetségi kapitány, Benczur Márton vezetőedző, Kisteleki Dóra edző, Béres Gergely edző, Almási-Szabó Marcella masszőr, dr. Golopencza Péter orvos, Hesz Máté csapatvezető. Erőnléti felkészítő edző: Tóth Andrea



E.ON Férfi OB I.

A-HID VasasPlaket - EPS-Honvéd

2023. jan. 14. 18:30

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

BENU Női Magyar Kupa: III. Kerületi TVE-UVSE 5-14 (Fotók: Kovács Anikó)
BENU Női Magyar Kupa: Eger-FTC 10-12 (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok