Märcz Tamás: váltás a szünetben

2017. július 09. 15:18

A nagyszünetben váltott a magyar válogatott, miután Märcz Tamás kapitány másfajta taktikát kért a csapattól, amit remekül valósított meg az együttes.

fotó: Madar Dávid

5-4-re vezetett a szünetben a magyar válogatott a románok ellen, aztán a térfélcsere után a játék képe is jelentősen változott, az együttes lendületet vett, s a 7-1-es harmadik negyeddel el is döntötte a végül 15-9-re megnyert meccset.
 
„Az volt a tervem, bár ezt a fiúknak nem mondtam, hogy váltani fogunk, amire a nagyszünetben készítettem fel őket - mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány. - Elővettünk egy olyan taktikát, ami még inkább magában hordozta a lefordulások lehetőségét, a gyors játékot. Amit persze korábban gyakorltunk már, nem egy légből kapott ötlet volt. Ezzel megzavartuk a románokat, volt egy ötperces periódus, amikor eldöntöttük a meccset, ami aztán olyanná tette a találkozót, hogy a negyedik negyedben meg egy kicsit ráültünk az eredményre, spóroltak a fiúk a következő időszakra."
 
A tempóváltást emelte ki Erdélyi Balázs is, aki triplázott a meccsen, az első negyedben akcióból, a harmadikban ötméteresből, míg a negyedikben emberelőnyből talált be.
 
„Nagyon langyos volt az első félidő, nem tudom, miért alakult így, aztán a harmadik negyedben megráztuk magunkat. Aminek azért örülök, mert nem csak megbeszéltük, hogy megnyomjuk azt a negyedet, aztán görcsösen játszottunk, hanem ezt meg is tudtuk valósítani. Ez pozitív dolog, és ugyan a kezdés gyengébb volt, de előfordul az ilyen. Többet kellett vízben lenni Varga Dénes hiányzása miatt, örültünk volna, ha együtt játszhatunk és szokjuk egymást, de ezt majd az ausztrálok ellen megtehetjük" - utalt már a vb első csoportmeccsére Erdélyi Balázs.
 
Addig persze több mint egy hét van még hátra, amit edzésekkel tölt a magyar válogatott, amely gárdának jelenleg Decker Ádám lehet az egyik, ha nem a legboldogabb tagja.
 
„Megszületett a kislányom, századszor szerepeltem a válogatottban és aranyérmet szereztünk a BENU-kupán. Nem is emlékszem, mikor nyertem utoljára aranyat vízilabdában, sajnos a bajnokság, a Magyar Kupa és az olimpia sem jött össze. Ez most parádés hétvége volt, sokkal több ilyet szeretnék magamnak - mondta mosolyogva Decker Ádám. - A románok harciasan, a saját becsületükért küzdve játszottak, s ebből kerekedett ki végül egy nagyarányú győzelem, a vízben azonban ennél keményebbnek érződött a találkozó, szerencsére ennyivel jobb csapat vagyunk."
 
Mindenesetre a román válogatott helyenként nagy küzdelemre késztette a magyar együttest, ami kifejezetten hasznos volt a mieink számára, nem mellesleg a riválisnak is remek lehetőség volt a torna, nem véletlenül volt hálás a meghívásért Dejan Sztanojevics kapitány.
 
„Mindig remek lehetőség számunkra, ha a magyar válogatottal játszhatunk, amely a világ legjobb csapatai közé tartozik - mondta a románok mestere. - Próbáltunk a lehető legtöbbet nyújtani, három negyedben ez sikerült is, de volt egy játékrész, ahol a magyar csapat megmutatta, mire képes, lecsapott a hibáinkra, s remekül fordult le rólunk. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettünk, és remek közönség előtt pólóztunk."
 
BENU-kupa, nemzetközi férfitorna, BVSC-uszoda, 3. nap
Magyarország-Románia 15-9 (3-2, 2-2, 7-1, 3-4)
Vezette: 
Schopp (német), Endrus (kanadai)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Manhercz 5, Vámos 3, Hosnányszky 2, Gór-Nagy, Erdélyi 3, Mezei. Csere: Török 1, Zalánki, Decker Á., Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

ROMÁNIA: Marius - Radu 1, Negrean 1, Fulea 2, Chioveanu 1, Oanta, Ghiban. Csere: Amtipa 1, Demeter, Prioteasa, Calin, Szabó I. 3. Szövetségi kapitány: Dejan Sztanojevics

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Kanada-Németország 7-14 (2-4, 2-5, 2-3, 1-2)
Gólszerzők: 
Constantin-Bicari 2, Thumwood 2, Soleimanipak, Lappins, Torakis, ill. M. Stamm 5, Restovic 3, van der Bosch 2, Real 2, Küppers, Schulcz
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A végeredmény: 1. Magyarország 9 pont, 2. Németország 6, 3. Románia 3, 4. Kanada 0

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok