Akár csukott szemmel is – Manhercz vezérletével megvan a tornagyőzelem

2017. július 09. 12:46

A magyar válogatott Romániát a nagyszünet után állva hagyva magabiztosan győzte le (15–9), így három győzelemmel megnyerte a BENU-kupát.

Fotó: Madar Dávid

„Hasonló kaliberű csapat a német és a román, a románoknak van egy nagyon jó centerük, aminek örülök, mert a hátvédeink tudnak gyakorolni, illetve ez az egész csapatra érvényes, még jobban össze kell hangolni a szoros és a zónavédekezést, hogy ne adjunk teret Radunak” – vezette fel a meccset Märcz Tamás a Primorje Rijekában edződő pólósra utalva. Nos, a románok centere – miképpen a kapitány várta – alaposam megdolgoztatta a védőket, speciel egyszer ki is tudott szabadulni a szorításból, és szép akciógólt jegyzett Gór-Nagy Miklósról.

Amúgy nem csak Radura, a teljes román csapatra igaz volt, hogy feladták a leckét a mieinknek, akik ugyan az első negyedben 3–1-re is vezettek, de a nagyszünetre csak egy gólra, 5–4-re olvadt az előny. A centerek, Hárai Balázs és Mezei Tamás megtették, amit megkövetelt a haza, rajtuk kívül talán Manhercz Krisztián volt a legaktívabb, aki góljai mellett mesteri labdát varázsolt a bemozgó Erdélyi Balázs kezére. És persze szólni illik Vámos Mártonról, aki nem tett mást, „csupán” kíméletlenül „tett” be két fórt.

Térfélcsere után „robbantott” a Varga Dénest ezúttal is pihentető csapatunk: Hosnyánszky Norbert villant egyet, utána Zalánki Gergő harcolt ki egy ötöst, amelyet Erdélyi értékesített, majd Manhercz lőtt előnyben pazarul a hosszúba – ennek a kétperces rohamnak hála máris 8–4 állt a táblán. Mindeközben a védelem is úgy zárt, miképpen a stáb megálmodta, Radu és társai nem sok teret kaptak, küzdöttek, de „elsüllyedtek” a vízben. Amtipa akkor talált be némi szerencsével, amikor már 10–4-re vezetett a magyar válogatott, lévén Hosnyánszky és Manhercz újabb akciógólokat jegyzett. „Manó” eztán sem akart leállni, majd Háraira megjátszva jött a következő, élvezte a játékot a csapat. A parádés 7–1-es negyedet Nagy Viktor védése zárta.

A záró menetre lankadt valamelyest a figyelem, ezt a románok ügyesen kihasználták, majd Hárai és Oanta a szokásosnál férfiasabb ütközete után ítéletek páros cserés végleges kiállítást, amit gyepált, magát értelemszerűen nem hagyó centerünk jobb híján mosolyogva vett tudomásul… Szabó István hozta fel aztán a riválist 12–8-ra – de végre érkezett egy válasz, méghozzá Erdélyitől. Vámos „pörölt” még egyet oda, betalált Szabó is, majd Török Béla, így ennek a partinak is 15–9 lett a vége.

Három győzelemmel megnyerte tehát a BENU-kupát a magyar válogatott, joggal szólt a vastaps a Szőnyi úton, ahol a nézők remek hangulatot teremtettek. Az érmeket Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára adta át a csapatoknak.

BENU-kupa, nemzetközi férfitorna, BVSC-uszoda, 3. nap
Magyarország-Románia 15-9 (3-2, 2-2, 7-1, 3-4)
Vezette:
Schopp (német), Endrus (kanadai)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Manhercz 5, Vámos 3, Hosnányszky 2, Gór-Nagy, Erdélyi 3, Mezei. Csere: Török 1, Zalánki, Decker Á., Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

ROMÁNIA: Marius – Radu 1, Negrean 1, Fulea 2, Chioveanu 1, Oanta, Ghiban. Csere: Amtipa 1, Demeter, Prioteasa, Calin, Szabó I. 3. Szövetségi kapitány: Dejan Sztanojevics

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Kanada-Németország 7-14 (2-4, 2-5, 2-3, 1-2)
Gólszerzők:
Constantin-Bicari 2, Thumwood 2, Soleimanipak, Lappins, Torakis, ill. M. Stamm 5, Restovic 3, van der Bosch 2, Real 2, Küppers, Schulcz
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A végeredmény: 1. Magyarország 9 pont, 2. Németország 6, 3. Románia 3, 4. Kanada 0

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok