Benedek Tibor a horvát mogyorókrémről, a vasárnapról

2015. december 25. 12:48

Ajánló! Az Így főznek az olimpikonok címmel nemrégiben megjelent, Őszy-Tóth Gábriel tollából megszületett könyvben több vízilabdázó is beszél gasztronómiai élményeiről, benne a karácsonyi hagyományokról. Benedek Tibor is.

Fotó: MTI

A könyvben nemcsak gasztronómiáról esik szó, hanem megismerhetjük közelebbről is az 52 interjúalanyt (valamint kedvenc ételük receptjét is). Több vízilabdázó is szerepel az albumban, így a férfiválogatott szövetségi kapitánya, a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor is. Az alábbiakban a vele készült interjúból idézünk.

A gyerekkor ízeiről

„Nagyon édesszájú gyerek voltam, a túró rudiért szinte rajongtam, s ez a vonzalom a mai napig megmaradt. Később a palacsinta vált a kedvencemmé, és a káposztás tészta sok cukorral. Amikor gyerekként először jártam Horvátországban, akkor találtam rá a Kinder Ladára, ami egy csokoládés mogyorókrém. Emlékszem, hogy kaptam száz márkát a szüleimtől, amiből vettem egy cipőt, s a megmaradt pénzemet erre a horvát mogyorókrémre költöttem. Egészen pontosan tizenöt darabot vettem belőle, amiért a szüleim természetesen nagyon megharagudtak. Később, az első német túrán viszont majdnem minden pénzemet Mars csokira költöttem… Gyerekkoromban nem voltam menzás, mert édesanyám mindig főzött, s olyan fogásokat készített, amiket szerettem. Jó ízesen, sok vöröshagymát használt az ételekhez, azonban a nagyon fűszeres ételek fogyasztását az elmúlt években már inkább kerülöm.”

A karácsonyi, vasárnapi menükről

„Amikor a család vasárnap együtt volt, akkor nálunk a klasszikus menüt tálalták: húslevest és rántott húst. Azonban ritkán töltöttük együtt a vasárnapot, mert édesapám gyakran akkor is dolgozott, illetve én is sokat voltam az uszodában. A vasárnap a kedvenc napom volt, mert akkor engedték le a Komjádi-uszodában a vizet, s én addig maradtam, amíg már csak bokáig ért a víz. Sokszor már csak én voltam az uszodában, velem zárták a kapukat. A karácsonyfa-díszítés mindig közös program volt, mindenkinek megvolt a maga feladata. A nagymamám habcsókot zsinegelt, a papám tűzte, mi pedig az öcsémmel akasztottuk a szaloncukrokat. A karácsonyi menü azóta sem változott a szüleimnél: halászlé, rántott ponty és hagymás krumplisaláta kerül az asztalra.”

A mindennapok örömeiről

„A nap örömforrást a családom nyújtja, mindig boldogan megyek haza hozzájuk. A feleségemmel mindkettőnknek a legfontosabb, hogy a gyerekeinket biztonságban, szeretetben nevelhessük.”

Az élet fő elvéről és a célokról

„Ne legyen soha olyan dolog az életemben, amit később megbánhatok, amiért nem mertem megtenni!” (…) Vízilabda szövetségi kapitánynak lenni óriási felelősség, hiszen az ország drukkol értünk. Most az az álmom, hogy kijussunk az olimpiára, és aranyéremmel térjünk haza! Most erre koncentrálok, később biztosan ki fogok tűzni magam elé további célokat, amelyekért majd keményen megküzdök, ahogyan magamat ismerem.”

A teljes interjú az Így főznek az olimpikonok című könyvben olvasható, amelyet a V&PMédia adott ki. A keményfedeles, exkluzív, 52 receptet is tartalmazó kiadvány megrendelhető a gabrieltoth1@t-online.hu címen (9950 forintért).



E.ON Férfi OB I.

A-HID VasasPlaket - EPS-Honvéd

2023. jan. 14. 18:30

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

BENU Női Magyar Kupa: III. Kerületi TVE-UVSE 5-14 (Fotók: Kovács Anikó)
BENU Női Magyar Kupa: Eger-FTC 10-12 (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok