Női vb, első nap: spanyol siker az esti rangadón

2013. július 21. 23:49

Az esélyesek nyerték a női torna nyitónapjának rangadóit: az amerikaiak a görögöket, a spanyolok a hollandokat győzték le – csoportriválisaink, az olaszok viszont látványosan szenvedtek a kazahok ellen.

Az oroszok könnyed, 22-6-os győzelemmel kezdtek Üzbegisztán ellen, avagy néhány utódállam gond nélkül felszívja az oroszoknál (már) nem kellő játékosokat, ám ilyenkor kiderül, nem véletlen, hogy átsoroltattak az üzbégekhez (elvégre a képességeik nem érik el az anyaországi csapatban játszókét).

Ezután óceániai rangadó következett magyarokkal: a Bíró Attila által irányított új-zélandi női válogatott hasztalan próbálta megszorítani az ausztrálokat, utóbbiak simán, 15-4-re nyertek (a meccset Vogel Gábor vezette). Az európaiaktól mentes csoport másik meccsén Kína randán elbánt Dél-Afrikával (17-2).

A C-csoport első meccse voltaképpen rangadó volt, hiszen az olimpiai bajnok amerikai együttes játszott a világbajnoki címvédő görögökkel, ám utóbbiak nem igazán hasonlítottak – még – sanghaji önmagukra, és az újjáépítés alatt álló jenkik a 4-4-es első félidő után bedarálták őket a második két negyedben (12-8). A másik találkozón a britek sokáig meglepően jól tartották magukat a kanadaiak ellen, akik még a harmadik részben is olykor csupán kettővel vezettek, ám a hajrá a juharleveleseké volt (14-9).

Fotó: Kovács Anikó

A mi mérkőzésünket követően egy darabig többen is levegő után kapkodtak, hiszen az első negyed során a kazahok 3-0-ra megugrottak az olaszok ellen. Aztán a taljánok a második negyedben lerendezték a meccset egy 5-0-ás rohammal, ám jóval esélytelenebb – ugyanakkor szintén az oroszokból építkező – kazahok nem törtek össze, és a második félidőben igencsak keményen tartották magukat, azaz az olaszoknak végig feszülniük kellett a sikerért (9-7).

A zárómeccs hasonló koreográfiát hozott: ezen a hollandok mentek el 3-0-ra, igaz, a negyed végéig a hazaiak visszakapaszkodtak 2-4-ig. A második negyedben pedig már az olimpia ezüstérmesei domináltak, és a félidőben már ők vezettek kettővel, 7-5-re. A hollandok eztán rendre visszajöttek egy gólra, ennél tovább azonban egyszer sem tudtak lépni: mindannyiszor azonnal betaláltak a hispánok, azaz ellenfelük egyszer sem támadhatott a döntetlenért. A negyedik rész elején pedig eldőlt a meccs: legalábbis érezhető volt, hogy a hollandoknak már nem lesz visszaút, amikor a közte egy helyett háromgólosra hízott a hispán előny. Feltűnő volt, hogy sem a kapusok, sem a védelmek nem remekeltek a 25 gólos partin (a vége 14-11 lett a spanyoloknak): többször is szokatlanul könnyedén esett gól például emberelőnyben.

Folytatás a lányoknak két nap múlva (este az olaszokkal) – hétfőn a fiúk startolnak, mi 17.30-kor játszunk a kínaiak ellen.



BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

E.ON Férfi OB I.

A-HID VasasPlaket - EPS-Honvéd

2023. jan. 14. 18:30

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

BENU Magyar Kupa, sajtótájékoztató (2022. december 7., Fotó: Kovács Anikó)
A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok