Kemény Dénes az Eb-ről, az esélyekről, a Szolnok terveiről

2014. április 29. 09:21

A Sportklub dodzsem plusz című műsorának vendége volt a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

"Haladunk, minden nap lépünk ebben-abban valamit előre. A kezdő sípra minden a helyére kerül, s ha elindul, bízom benne, hogy tűzoltásokra menet közben már nem lesz szükség. Ha mégis, akkor én vagy a kollégáim ezt megoldják majd. Alig várom, hogy elkezdődjön, mert onnantól kezdve csak szurkoló leszek" - ezt a budapesti Európa-bajnokság előkészületei kapcsán mondta Kemény Dénes a beszélgetés elején.

A jegyek egyenletesen fogynak az Eb-re, de a lányok csoportmeccseire, valamint a délutáni, nem magyar csapatokat érintő blokkokra egyelőre több szabad jegyet tudunk felmutatni.

"A férfiválogatott világbajnokként az első számú esélyes, de tudjuk, hogy ez nem egyszerű, olimpiai bajnokként is mi voltunk az esélyesek. A garancia az eredményességre Benedek Tibi, aki ott volt ezen a csalódást jelentő bronzérmes Európa-bajnokságon. Amit ott tapasztaltam, és én másként csinálnék, azt ő ott tökéletesen átélte, s biztos, hogy ugyanabba a folyóba nem lép bele még egyszer" - mondta a szövetség elnöke, aki hozzátette, 2001-ben nagyon nehéz volt kezelni a közönség válogatott felé irányuló szeretetét.

"Azt soha sem tudtunk megoldani, hogy az ellenfél gyenge legyen" - utalt a rendkívül erős csoportunkra. "De mindenki verhető, és a Margitszigeten, de sehol máshol a világon sem kezd úgy egy meccset a magyar válogatott, hogy az ellenfél erősebb, és jó lenne egy egy- vagy kétgólos vereség. Mi mindenhol győzni szerettünk volna, és Tibort ismerve, ez most is így van."

Kemény Dénes szerint a 2001-es Eb-t bearanyozó női válogatotton most is kisebb lesz a nyomás, nem lesz rajtuk a fiúkon a vb-arany miatt jelentkező felelősség, s emiatt is kijöhet tőlük egy nagyszerű eredmény.

Világi Péter megkérdezte a szövetség elnökét a Szolnok erősítési terveiről (a csapat tárgyal Madaras Norberttel és a Varga-testvérekkel), elképzelhető, hogy olimpiai bajnokok térhetnek haza és segíthetik a Dózsát a BL-meneteléshez - a cél a BL-győzelem.

"Szerintem ez nagyon helyes, ha a válogatott jó része egy klubban játszik, és ha a külföldiek is megfelelően szerepelnek, akkor meglesz az esély erre (mármint a BL-sikerre - a szerk.). Arra viszont nagyon kell ügyelni, hogy a magyar bajnokság kiegyensúlyozottsága ne boruljon meg, ez a magyar póló erőssége volt az elmúlt időszakban. A csúcscsapatok nem szoktak a válogatott szereplése szempontjából nagy segítség lenni, ezt látjuk más sportágakban. A kiegyensúlyozott erőítés azt gondolom, helyes, igenis magyar klubcsapatok szerepeljenek jól. Az elmúlt 18 évben egyetlen BL-győzelemről beszélhetünk, beleférne még egy-kettő a következő években."
 
Kemény Dénes szerint bár valóban erősebbek a vidéki csapatok a fővárosi kluboknál - mint minden sportágban -, ugyanakkor egy jó OSC, egy jó Honvéd, egy jó Vasas, egy jó UVSE garancia lehet a jövőben a jó hangulatú meccsekre. Elmondta, Gerendás Györggyel éppen arról beszélgettek, hogyan lehetne bevonni a remek hangulatú régi fedett uszodát a bajnokik lebonyolításába.

Ami az uszodaépítéseket illeti: a szövetség elnöke által kidolgozott terv 47 új uszoda építését tenné lehetővé az elkövetkezendő négy évben. Ezek tanuszodák, nem köthetők feltétlenül a vízilabdához, a cél ugyanis az: minden 10 éves gyermek megtanuljon úszni.

A beszélgetés itt hallgatható meg:




E.ON Férfi OB I.

A-HID VasasPlaket - EPS-Honvéd

2023. jan. 14. 18:30

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

BENU Női Magyar Kupa: III. Kerületi TVE-UVSE 5-14 (Fotók: Kovács Anikó)
BENU Női Magyar Kupa: Eger-FTC 10-12 (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok