„Tanulunk a barcelonai meccsekből, erre mérget veszek!”

2017. július 29. 08:12

Női válogatottunk kapitánya, Bíró Attila szerint az Európa-bajnokságot negyedik helyen záró csapatnak leginkább taktikai téren kell még érnie, illetve szoknia a nemzetközi légkört. Az előrelépés nem lehetetlen – sőt!

Fotók: Kovács Anikó

Az Európa-bajnokságot a 4. helyen záró női válogatottunk pénteken hazautazott. Tekintettel arra, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a mieinket nem „hívta meg” a szeptemberi Világkupára, így most egy kis szünet következik a játékosoknak.

„Rájuk fér – mondta ezzel kapcsolatban Bíró Attila szövetségi kapitány, aki összefoglalta honlapunknak a kontinensviadalt. – Miután evés közben jön meg az étvágy, természetesen csalódott vagyok amiatt, hogy nem szereztünk érmet. Az elődöntőben volt erre reális esélyünk, hiszen kiélezett, nyerhető meccset játszottunk a később az aranyérmet megszerző Hollandiával. Ott elég volt sajnos egy rosszabb periódus, ami sokba került. Nagyon sajnáltam. A bronzmeccs is elkeserített, de látni kell, ez a spanyol csapat per pillanat profibb, rutinosabb, jobb játékosokból áll nálunk. Ez nem csoda, hiszen a nagy része már hosszú évek óta ezen a szinten vízilabdázik, szokja a nemzetközi légkört. Nálunk a végére kijött a mentális fáradtság, nem tudtunk ezen úrrá lenni, így nem volt esélyünk.”

Összességében nézve a szereplést jobb a kép a kapitány szerint is, hiszen a csoportmeccsek során Oroszországot, a negyeddöntőben Olaszországot győzte le a csapat, bizonyította, ott a helye az elitben. Erről így vélekedett: „Ugyan a bronzmeccs jelentősen rontja az én szememben a képet, de azt kell, mondjam, igen, elégedett vagyok a lányokkal. Az Európa-bajnokság első hat csapata közül a miénk a legfiatalabb, a legrutintalanabb, ha innen közelítjük meg, feltétlen dicséretes a helytállás. Nagyon sokat fejlődtünk, ezek a mérkőzések, még a vereségek is tovább lökték a csapat szekerét. Mert nem vitás, ilyen hangulatú, ilyen feszült összecsapásokra van szüksége a mi válogatottunknak, hogy ott legyünk a világ élmezőnyében. Az első lépcsőt mondhatjuk, megugrottuk, a másodikért még dolgozni kell.”

Felvetettük, eddig volt a csapatkeresés, most jön a csapatépítés – Bíró Attila erre így reagált: „Van benne valami. Egy-két játékost lehet még beépíteni, de kétségtelen, most olyan válaszokat kaptam, ami előreviszi a munkát, látom, kikre lehet számítani. Igen, nagyjából ez lesz a következő évek válogatottja, túl sok merítési lehetőség azért nincs. Rengeteget adott ez az Európa-bajnokság nekünk, bátran lehetünk optimisták, hiszen látszik, van bennünk potenciál. Ezt kell kihozni, ezért kell megfeszülni! Bízom benne, jövőre nem fordul már elő olyan produkció európai ellenféllel szemben, mint a barcelonai bronzmeccsen.”

S hogy hol tart, sőt merre tart a női vízilabda? Kapitányunk szerint rohamosan előre: „Fejlődik, nagyon fejlődik, speciel agresszívebb, mint a férfi, durvább, brutálisabb. Miután az olimpián tizenegy játékos játszik majd, ez tovább emeli ezt a stílust, fel kell majd készülni rendesen. Jó ideje elmondható, a női vízilabda fejlődési íve töretlen, ami állandó feladatot ad a szakmai stáboknak. Így természetesen a mienknek is.”

A folytatás? „A program most pihenőt ad a lányoknak. Sőt válogatott szinten elvben legközelebb februárban lesz meccsünk, de értelemszerűen addig szeretnék többször is találkozni a játékosokkal. Tervben van egy edzőtábor, a feszes klubprogramtól függően válogatott összetartások, szóval van feladat bőven. Fizikálisan rendben vagyunk, taktikailag kell még sokat érnünk, ahhoz edzeni. Persze a legfontosabb, nem árt hangsúlyozni, ilyen típusú mérkőzéseken kell megmutatni, mit tudunk, hiszen ezt a hangulatot, ezt a feszültséget, ezt a stílust, ezt a játékvezetést sehol máshol nem lehet modellezni. Tanulunk a barcelonai meccsekből, erre mérget veszek!”

Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Split, Eb: a döntő előtti utolsó átmozgató edzés (Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok