Visszavágott a Jug, a Szolnok is az alsó ágon

2018. június 07. 19:48

Cseh Sándor együttese a genovai Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében 9-8-ra kapott ki a horvát bajnoktól.

Fotók: MVLSZ

… és akkor az egri találkozó után következett BL-döntő. Mármint az eddigi utolsó „újrajátszása”. A Szolnok és a Jug Dubrovnik egy esztendeje lejátszott csatája nézőcsúcsot hozott, hiszen 10 ezren szurkoltak a lelátókon – ezúttal halkabb mederben zajlott a küzdelem.

Halkabb mederben, de legalább olyan keményen, ha nem keményebben, mint legutóbb. Azok után, hogy a játékosok „átverekedték” magukat a bevonulás látványossá tett, ám számukra láthatóan némi köhécseléssel is párosuló performanszán, a vízben szó sem volt köhécselésről, azonnal harapott mindkét alakulat. Érezhető volt az egymás iránti tisztelet, s az ebből fakadó „az elejétől nagyon résen kell lenni gondolatsor.” Mindkét oldalon megoldották az urak, hogy az ellenfél ne tudjon ellépni. Kétszer vezetett a Jug, de kétszer egyenlített a Szolnok: V. Rasovics bombájára Alekszics válaszolt, Garcia villanását emberelőnyben pedig Bátori hasonló cselekedete nullázta le.

A második negyed végeredményben ugyanúgy alakult ugyan, ám szolnoki szempontból talán kicsit keserűbb lett. Keserűbb, mert az első felében egyértelműen Cseh Sándor együttesének akarata érvényesült. És nem csak azért állítjuk, mert Gocics lepte meg Bijacot, illetve Bátori újra beleállt egy lövésbe (milyen jól tette!), hanem mert pillanatnyi bizonytalanság sugárzott a dubrovniki pólósokon. S ugyan aztán Benic „betett” egy fórt, de a tarthatatlan Kis Gábor ötöst harcolt ki. A plusz kettő azonban nem jött össze újra, mert Alekszics lövését kiütötte Bijac. Mindez nem csak azért volt baj, mert Fatovic aztán egy „érdekes” ellépés után egyenlített, hanem mert a horvátok világbajnok kapusa kezdte elkapni a fonalat. Persze Nagy Viktorra sem lehetett panasz, avagy a 4–4-es részeredmény összességében igazságosnak tűnt. Még ha még egyszer hangsúlyozzuk: talán több volt ebben a menetben.

Még úgy is, hogy Andrija Prlainovics a bajnoki döntőben összeszedett bordasérülése miatt bármennyire fájt emiatt a szíve, a lelátóra kényszerült. A szerb klasszist ugyanakkor minőségileg is pótolta Bátori, aki sokat volt a vízben, és élt a lehetőséggel. Amúgy a harmadik menet szintén 2–2-es eredményt hozott – megint más ütemben. Garcia lőtt gólt, majd Zalánki labdalopását, és átellenben pontos befejezését jegyezhettük fel. Egy kivédekezett emberhátrányt követően Bátori lőtt okosan, de sajnos Rasovics sem tévesztett. Gyűrték egymást a játékosok, nem hagytak sok teret a másiknak, ha a minőség nem is repdeste feltétlen az eget, iszonyat nagy taktikai csata zajlott a Sciorba medencéjében.

A záró menet aztán nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Macan a falból húzott a kapuba, s Nagy védése kellett, hogy ne lépjen el kettővel a Jug. Csuk fórból és akcióból sem járt sikerrel, de Zalánki ekkor még egyenlített. Lozina centerakciógólja Youngerről érezhetően sokkoló volt – az ausztrál válogatott elől próbált korrigálni, de Bijac védett. Majd Alekszics emberelőnyből leadott lövésénél is. S miután odaát Loncar az utolsó percben egy végletekig kijátszott fórt helyezett el a szolnoki kapuban, nagy volt a baj. Cseh Sándor időt kért Zalánki fórból szépített, de a maradék 25 másodpercet „lenyelte” a Jug Dubrovnik. A horvát bajnok az elődöntős, a Szolnok az Egerhez hasonlóan az 5-8. helyért játszhat a folytatásban.

Férfi Bajnokok Ligája, Nyolcas döntő, Genova
Negyeddöntő

Jug Dubrovnik (horvát)–Szolnoki Dózsa 9–8 (2–2, 2–2, 2–2, 3–2)
Gólszerzők:
V. Rasovics 2, Garcia 2, Macan, Fatovic, Benic, Lozina, Loncar, ill. Bátori 3, Zalánki 3, Gocics, Alekszics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények
Olympiakosz Pireusz (görög)–Spandau 04 Berlin (német) 6–5 (2–0, 1–1, 2–3, 1–1)
Gólszerzők:
Genidounias 3, Fountoulis, Gounas, Argyropoulos, ill. Dedovics 2, Juengling, Stamm, Kueppers
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

ZF-Eger–CN Barceloneta (spanyol) 4–9 (1–2, 3–3, 0–2, 0–2) - itt olvashat a meccsről
Gólszerzők:
Vlachopoulos 2, Rasovics, Hosnyánszky, ill. Munarriz 4, Granados 2, Famera, Perrone, Vrlic
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Pro Recco (olasz)–AN Brescia (olasz) 8–8 (2–1, 2–0, 2–3, 2–2) – ötméteresekkel 4–2
Gólszerzők:
Ivovics 3, Molina, Bodegas, Echenique, Figari, Filipovics, ill. Muslim 3, Nora 2, Rizzo 2, Bertoli
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További program
Június 8., péntek, helyosztók
Az 5-8. helyért

Spandau 04 Berlin–ZF-Eger, 16:00
AN Brescia–Szolnoki Dózsa, 17:30
Elődöntő
Olympiakosz Pireusz–CN Barceloneta, 19:00
Pro Recco–Jug Dubrovnik, 20:30

Június 9., szombat
A 7.helyért, 16:00
Az 5. helyért, 17:30
A 3. helyért, 19:00
Döntő, 20:30



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok