Egy álommal szegényebben: alsó ágon az Eger

2018. június 07. 18:29

A genovai Bajnokok Ligája negyeddöntőjében Dabrowski Norbert csapata 9–4-es vereséget szenvedett a spanyol Barcelonetától, így az 5-8. helyért folytathatja.

Fotók MVLSZ

… és a rajtra elkészült minden.

Nem siették el a helyiek, néha állítólag a LEN-vezérkar idegeivel is megnyirbálva tették olaszosan a dolgukat, de ahogy mondani szokták, a végeredmény a lényeg: nos, jelentjük, az 16 órakor kezdődő Olympikosz–Spandau negyeddöntő bevonulás olyan körülmények között zajlott, ami egy Bajnokok Ligája végjátékhoz dukál. Legalábbis ami magát a pólót illeti. Merthogy a háttérben azért akadtak gondok, de ezeket fedje homály.

Fedje homály, s ne legyünk igazságtalanok a genovai szervezőbrigáddal, lévén Budapest 2016-tal, majd 2017-tel oly magasra tette a mércét, hogy ahhoz hasonlítani nem volna feltétlen sportszerű az eseményt. Úgyhogy rögzítsük is gyorsan: a szigeti, majd a Duna Arénás Final Six csodás volt, de ehhez hasonló élményekben minden bizonnyal akkor lesz részünk, ha újra nálunk rendezik a tornát.

Különben is, ki kell élvezni azt, ami van – márpedig van mit! A Piscina Sciorba BL-felruházása, tetejének kihúzása, plusz lelátók építése olyan medenceteret varázsolt a hegyekkel körülvett tájékra, hogy azt magyaros elfogultsággal is nevezhetjük páratlan miliőnek. S hogy kinek lesz felejthetetlen? A nyolc résztvevő csapat közül annak, aki mindhárom mérkőzését megnyeri bizonyosan.

Meg természetesen azoknak a 13 éves gyerekeknek, akik kedd óta a Final Kids eseménysorozatán küzdenek egymással, s akik tátott szájjal nézték aztán a nagyokat. Mert egyszer ők is ilyen eseményen szeretnének játszani. Ez a torna, ahol nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos – nos, le a kalappal az erre áldozó magyar kluboknak, az Egernek, a Szolnoknak, az OSC-nek és a Szegednek, akik csapatot küldtek a tornára! S ha már itt tartunk: tényleg a részvétel a fontos, de ne hallgassuk el az eredményt sem. Már csak azért sem, mert miként Szabó Zoltán, a szegediek utánpótlás szakmai igazgatója (nem mellesleg az M4 Sport szakértője) büszkén újságolta: „Magyar döntő lesz pénteken délben, hiszen az OSC és mi jutottunk a döntőbe!”

Valóban. A szegedi gyerekek a Bogliasco ellen nyertek 8–5-re, az OSC-s társaik pedig a szolnokiakat 10–3-ra – így utóbbiak a bronzéremért küzdenek majd holnap.

De vajon sikerül-e a felnőtteknek is „kisajátítani” a BL-t? – ez volt a magyar kérdés a start előtt. Mert – hogy Märcz Tamás szövetségi kapitányunk szavaival éljünk – miért ne lehetne akár Szolnok–Eger finálé?

„Csak így érdemes nekiindulni” – mondta erről Dabrowski Norbert, a hevesiek szakvezetője, aki nem látszott idegesnek, mint említette, mindent elvégeztek, tisztességgel felkészültek, jöjjön, aminek jönnie kell.

Előbb persze az Olympiakosz iszonyatosan megszenvedett a Spandauval. A görögök talán 3–0-nál azt hitték, zsebben a meccs, de a jól védő Baksa László vezetésével 4-nél utolérte ellenfelét a német együttes, s a végén is volt sansz az ikszre, de az utolsó támadásnál rutintalan centerbejátszás következett, a síp néma maradt, Vlachos-mester alakulata készülhet az elődöntőre (6–5). A csapat kínlódását tökéletesen jelezte a dudaszónál Dervisis performansza: a sok nagy csatát megélt játékos felszabadult-dühös vízre csapása bizony alaposan lefröcskölte Putnikovics játékvezetőt. A horvát kapus, Pavic igyekezett menteni a helyzetet, nem győzött elnézést kérni társa figyelmetlensége (?) miatt a szerb sporttárstól…

Az F8 második meccsére már egészen szépen megteltek a lelátók is – na, ja, a kapu mögött hozzávetőlegesen félszáz egri szurkoló adta a hangulatot. Az ő hangulatukat a parti elején rögvest még vidámabbra varázsolta Vlachopoulos – szó szerint, hiszen a görög labdával együtt verte meg védőjét, majd a besegítőt is, és lőtt Lopez kapujába. A nem mindennapi alaphangot sajnos nem követte több hasonló akció, sőt két emberelőny is kimaradt, miközben átellenben Perrone kíméletlenül bezúdított egyet, majd Famera átlövése akadt be. Így hiába védett Mitrovics kétszer, az elrontott támadások miatt a Barcelonetánál volt az előny. S miután a rivális továbbra is Vrlic centerjátékára épített, aki mindezt pazar akciógóllal igazolt (Angyalt verte meg), kettő volt a spanyol előny.

Igen ám, de ebben a helyzetben az efféle meccseken még fontosabb a nyugalom megtartása, mint egyébként, nem véletlen, hogy Dabrowski Norberten sem mutatkoztak az aggodalom jelei. Vagy jól titkolta. Mindenesetre csapata hamar képes volt egyenlíteni: Rasovics ezúttal pontosan lőtt, majd fórban Vlachopoulos tette azt, amit az időkérés során megbeszéltek.

A Barceloneta azonban újfent képes volt duplázni, nevezetesen maga Munarriz, aki emberelőnyből, majd hat a hat ellen távolról talált be. Így lássuk be, Hosnyánszky villanása gólja két másodperccel a dudaszó előtt a falat kenyér kategóriát jelentette, így csupán 5–4-re vezetett a nagyszünetben a spanyol bajnok.

Sajnos aztán gödörbe került az Eger. Hogy maga ásta, vagy szépen belefutott a Barceloneta csapdájába, nehéz eldönteni, mindenesetre a támadójáték teljesen leblokkolt. A harmadik negyedben hiába próbálta többször is Hárait megjátszani a csapat, olvasható volt talán a gondolat, plusz a világbajnok center, ha netán jól is ment a labda, nem tudott ezúttal érvényesülni. Ráadásul azt az egy fórt, amit újra Bedő „hozott a konyhára”, elrontotta a társaság, Avramovicsot a falban könnyen szerelték. Bezzeg odaát türelmes, végtelenül türelmes volt a játék, így Munarriz, majd Granados is belőtte azt a fórt, amivel haladt célja felé Jesus Martin csapata.

A négyes sapkás negyedik góljával a negyedik negyedben (brrr) már-már reménytelennek látszó helyzetbe hozta az egrieket, 4–8-ról kellett volna valahogy visszakapaszkodni. A négyes sapkás negyedik góljával a negyedik negyedben (brrr) már-már reménytelennek látszó helyzetbe hozta az egrieket, 4–8-ról kellett volna valahogy visszakapaszkodni. Ez valljuk meg, csoda lett volna a pénteki Egertől. Nem is sikerült. A Barceloneta magabiztosan nyert 9–4-re, így ott van a négy között, s az Olympiakosz ellen elődöntőzhet. Az Egernek marad az alsó ág, az 5-8. között pénteken a Spandau az első ellenfél.

Férfi Bajnokok Ligája, Nyolcas döntő, Genova
Negyeddöntő

ZF-Eger–CN Barceloneta (spanyol) 4–9 (1–2, 3–3, 0–2¸ 0–2)
Gólszerzők:
Vlachopoulos 2, Rasovics, Hosnyánszky, ill. Munarriz 4, Granados 2, Famera, Perrone, Vrlic
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények
Olympiakosz Pireusz (görög)–Spandau 04 Berlin (német) 6–5 (2–0, 1–1, 2–3, 1–1)
Gólszerzők:
Genidounias 3, Fountoulis, Gounas, Argyropoulos, ill. Dedovics 2, Juengling, Stamm, Kueppers
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Jug Dubrovnik (horvát)-Szolnoki Dózsa 9–8 (2–2, 2–2, 2–2, 3–2) - itt olvashat a meccsről
Gólszerzők:
V. Rasovics 2, Garcia 2, Macan, Fatovic, Benic, Lozina, Loncar, ill. Bátori 3, Zalánki 3, Gocics, Alekszics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Pro Recco (olasz)–AN Brescia (olasz) 8–8 (2–1, 2–0, 2–3¸ 2–2) – ötméteresekkel 4–2
Gólszerzők:
Ivovics 3, Molina, Bodegas, Echenique, Figari, Filipovics, ill. Muslim 3, Nora 2, Rizzo 2, Bertoli
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További program
Június 8., péntek, helyosztók
Az 5-8. helyért

Spandau 04 Berlin–ZF-Eger, 16:00
AN Brescia–Szolnoki Dózsa, 17:30
Elődöntő
Olympiakosz Pireusz–CN Barceloneta, 19:00
Pro Recco–Jug Dubrovnik, 20:30

Június 9., szombat
A 7.helyért, 16:00
Az 5. helyért, 17:30
A 3. helyért, 19:00
Döntő, 20:30



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok