Szolnok–Eger finálé – miért ne? Kapitányi vizit a BL nyolcas döntőn

2018. június 07. 12:43

Märcz Tamás, férfiválogatottunk szövetségi kapitánya a genovai helyszínen tekinti meg a ma kezdődő, háromnapos BL nyolcas döntőt, amelyben két magyar együttes is érdekelt. A szakvezető nézi a válogatott pólósokat, kicsit külön az olaszokat, és persze a nyár tekintetében kíváncsi a bírói felfogásra.

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Tekintettel arra, hogy a Világliga Szuperdöntőre (jegyek itt!) és a barcelonai Európa-bajnokságra megnevezett 21-es keretében hat szolnoki (Kardos Gergely, Nagy Viktor, Bátori Bence, Jansik Dávid, Mezei Tamás, Zalánki Gergő) és három egri (Angyal Dániel, Bedő Krisztián, Kovács Gergő) játékos található, Märcz Tamás természetesen a helyszínen tekinti meg a genovai Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét. Ez már csak azért is indokolt, mert a felettébb „érdekes”, szinte egymásba érő klub- és válogatott szezon miatt tulajdonképpen így mérheti fel a kerettagok formáját…

A BL-negyeddöntőben az Eger 17:30-tól a spanyol Barceloneta, a Szolnok 19 órától a horvát Jug Dubrovnik ellen ugrik medencébe – mindkét találkozót élőben közvetíti az M4 Sport.

„Miután a háromnapos BL-torna után muszáj ezeknek a játékosoknak is pihenőt kapni, túl sokat valóban nem tudunk együtt készülni majd a 18-án kezdődő Világliga Szuperdöntőre… Ezért is nézem meg őket a saját szememmel, kíváncsi vagyok elsősorban rájuk, de voltaképpen minden játékosra, hiszen szinte felvonul a teljes elit Genovában. Nézem a stílusirányzatokat, amelyek egy-egy válogatottnál is visszaköszönhetnek, figyelem, ki miként reagál a három nap/három meccs sorozatterhelésre. Fontosak persze a formák, ugyanakkor azt nem árt rögzíteni, hogy bárhogyan is alakuljon ez a három nap, messzemenő következtetéseket azért nem szabad majd levonni” – említette férfiválogatottunk szövetségi kapitánya.

Märcz Tamás távollétében a szakmai stábra hagyta a Széchy-medencében edző társaságot – „Jó kezekben vannak Németh Zsolt irányításával.”

Az esélyekkel kapcsolatosan érthető óvatossággal beszélt a szakvezető, mint megjegyezte: „A sors megadhatja, hogy a Szolnok és az Eger csak a döntőben találkozzon – mondani sem kell, ez volna a legjobb forgatókönyv számunkra. De jósolgatni felesleges volna, hiszen mind a nyolc részvevő jó csapat, bárki elkaphatja a fonalat. Hiába tűnik momentán valamelyest keményebbnek a szolnoki ág, simán megtörténhet, hogy a másikról lesz valaki a befutó, tulajdonképpen nincs is papírforma.”

Kérdésünkre elárulta, az olaszok játékosokat az Eb-meccs miatt valamelyest jobban fókuszba helyezi majd, főként azért, mert még a Reccóban is akad-akad olyan új játékos, aki egyre nagyobb teret „könyököl” ki magának: „Újat talán senki sem tud majd mutatni, mindazonáltal érdemes alaposan szemügyre venni őket. Igaz ez az olaszok honosított játékosaira, Echenique-re és Molinára is, noha természetesen róluk is rendelkezünk kellő mennyiségű információval, tapasztalattal.”

Van itt még valami. Märcz Tamás ugyanis az elmondottak mellett kiemelt még egy fontos, talán a legfontosabb tételt: a vízilabdában cseppet sem elhanyagolható bírói vonalat: „A játékvezetői felfogás nagyon érdekel, kíváncsi vagyok, milyen irányba mozog, hiszen ez is egy kiemelt LEN-esemény, majd az Európa-bajnokság is az lesz. A genovai közreműködéséből talán levonhatunk tanulságokat, érdemes nézni a stílusukat, a reakciójukat, azt az elvárást megfejteni, amit fentről kérnek tőlük. Abból indulok ki, hogy másfél hónap múlva ugyanezt a bírói felfogást kapjuk…”

Férfi Bajnokok Ligája, Nyolcas döntő, Genova
Június 7., csütörtök, negyeddöntő

Olympiakosz Pireusz (görög)-Spandau 04 Berlin (német), 16:00
ZF-Eger-CN Barceloneta (spanyol), 17:30 - tv: M4 Sport
Jug Dubrovnik (horvát)-Szolnoki Dózsa, 19:00 - tv: M4 Sport

Pro Recco (olasz)-AN Brescia (olasz), 20:30

Június 8., péntek, helyosztók
Az 5-8. helyért

Olympiakosz Pireusz/Spandau 04 Berlin-ZF-Eger/CN Barceloneta, 16:00
Pro Recco/AN Brescia-Jug Dubrovnik/Szolnoki Dózsa, 17:30
Elődöntő
Olympiakosz Pireusz/Spandau 04 Berlin-ZF-Eger/CN Barceloneta, 19:00
Pro Recco/AN Brescia-Jug Dubrovnik/Szolnoki Dózsa, 20:30

Június 9., szombat
A 7.helyért, 16:00
Az 5. helyért, 17:30
A 3. helyért, 19:00
Döntő, 20:30



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok