Amerikai diplomával, új szakaszban – végre itthon, végre a válogatottban!

2018. május 31. 12:09

Illés Anna közgazdaság szakon végzett sikeresen a Berkeley Egyetemen, s végleg hazatért. A válogatott mellett a BVSC is tárt karokkal fogadta, ám mint megjegyezte, szakmai alapokon nyugvó szerződést kötöttek. Tokióig feltétlen előre néz a pólóban.

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Jelentjük, a montenegrói Herceg Noviban minden rendben, női válogatottunk – ahogy mondani szokták – „belecsapott a lecsóba”, erőnléti edzések, úszások szerepelnek leginkább a programban. A Bíró Attila vezettet szakmai stábban ezúttal külföldön is ott van Ágó Renáta erőnléti edző, szóval izzadnak rendesen a lányok…

Köztük az amerikai Berkeley Egyetemen diplomázott Illés Anna is, akit a tavalyi világbajnokságon láttunk eddig utoljára válogatott felszerelésben, tengerentúli elfoglaltságai miatt Antal Dórával együtt kénytelen volt kihagyni a Világliga- és az Európa Kupa-meccseket egyaránt. Örült is a kapitány, hogy úgymond „visszakapta” játékosát, akitől értelemszerűen először azt kérdeztük: mi van vele?

„Köszönöm, jól vagyok, örülök, hogy lediplomáztam és itt lehetek a válogatottban – kezdte a választ. – Hogy nehéz volt-e? Az igazat megvallva annyira nem, hiszen tudtam, hogy milyen tanároktól vettem fel órákat és mik a követelmények. Egy hét alatt kellett letenni az összes vizsgát, és ugyan az első előtti vasárnapon volt bennem egy kis aggodalom, mi van, ha nem sikerül, s nem tudok hazajönni, de végül jobb lett az egész, mint gondoltam.”

Az uszodákban csak „Nusi”-ként hívott pólósunk alapfokú közgazdaságtant végzett, de a tanulás mellett természetesen komoly szinten edzett, hiszen komoly tervei vannak még a sportágban! „Az egyetemi bajnokságban jól ment a csapatnak, 18 év után elsőként volt rangsorolva, megtörtük azt a rossz folyamatot, hogy az úgynevezett nagycsapatoktól mindig kikapunk, és csak az alattunk rangsorolt ellenfeleket tudjuk legyőzni. A döntőbe sajnos ezúttal sem sikerült bejutni, de összességében jó szezont zártunk. Személy szerint én sem panaszkodhatok, sikerült kiegyensúlyozott játékot nyújtanom. Az előző évben érkezett hozzánk egy új edző, nem miatt, de voltunk fent és lent is, most sikerült stabilizálni a játékunkat, ez pedig jó hatással volt az én teljesítményemre is.”

Olyannyira, hogy a Berkeley Egyetem csapatának All Round-játékosát tisztelhetjük személyében, hiszen Illés Annát minden poszton bevetetett a szakmai stáb. Klasszikus center híján januárig rá bízták ezt a nem feltétlen lélekemlő brusztos munkát, majd egy holland játékos érkeztével bekkben és leginkább rossz kéz kapás oldalon számítottak rá: „Örültem, hogy több poszton is szerepeltem, hiszen így komplexebb lehetett a játékom, remélem, sikerült is fejlődnöm, amit a válogatottban bizonyíthatok. Heti húsz órát edzettünk, amelyek közül a legtöbb maratoni, háromórás időintervallumú volt azért, hogy ne kétszer másfél órás tréningen vegyünk részt, és egyszerűbb legyen az időbeosztásunk.”

Amennyire lehetősége volt, figyelemmel követte a válogatott mérkőzéseit, mostantól azonban reményei szerint testközelből tapasztalja sokáig az ilyen partik semmihez sem hasonlítható légkörét. Mi tagadás, a BVSC-be igazolása jó hír, hiszen folyamatosan szem előtt lehet. Zuglóban tárt karokkal várják, tulajdonképpen egyértelmű volt, hogy Petrovics Mátyás csapatába kerül. Vagy mégsem?

„Az amerikai egyetemi bajnokságban négy évig lehet játszani, én ezt megtettem, ennyi idő alatt sikerült is diplomát szereznem. Ezek után nem volt kérdés, hogy hazajövök, ám az, hogy a BVSC-be térek vissza, azért nem tekinthető automatizmusnak. A szívem persze idehúz, de egy szerződéshez önmagában azért ez nem elegendő. A klub biztosítani tudta azokat a körülményeket, amiket szerettem volna, így született meg a közös megállapodás, ami remélem, szép következő szezont hoz majd számunkra. Szóval, ez egy szakmai alapokon nyugvó szerződés, aminek természetesen nagyon örülök. A tervek? Először szeretném majd megszokni, hogy itthon vagyok, hogy profi sportoló vagyok, és napi két edzésen készülök. Ezen kívül persze vannak még terveim, bízom benne, ezek közül mind több valóra válik majd.”

Az olaszok elleni vb-helyosztón készült kép, ekkor volt rajta eddig utoljára válogatott sapka - Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A karrierben egyértelműen a 2020-as olimpiára helyeződik a hangsúly, a 24 esztendős játékos kristálytisztán látja, ehhez sokat, iszonyat sokat kell dolgozni: „Ez egy teljes mértékben átalakult csapat. Pont azt számolgattam, hogy ha minden igaz, a nyolcadik legidősebb vagyok itt a válogatottban… Ott esett le a tantusz, amikor a csoportokra bontott búcsúlövéseknél nekem kellett először odaállnom… Itt tartunk. Nem csak az én életem, talán kijelenthető, a válogatott élete is új szakaszba lépett. Sokat kell dolgoznunk, de ezzel nem is lesz probléma, bízom magunkban.”

Tekintettel arra, hogy az emlékezetese belgrádi kontinensviadalon Illés Anna bombaformában játszott, és tevékeny részt vállalt az aranyérem megszerzésében, a barcelonai Európa-bajnokságra címvédőként utazhat majd a társaság: „Mindig különleges érzés a válogatottban játszani, a 2016-os győzelmünk természetesen örök emlék. Akkor is viszonylag rövid volt a felkészülésünk, most is az lesz, ki tudja, lehet, kiderül majd, hogy ez fekszik igazán nekem… Várom a felkészülést, a meccseket, optimistán nézek előre.”

A női válogatott Európa-bajnoki kerete
Kapusok: Gangl
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Berkeley, amerikai), Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Kövesdi Vivien (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)
Kereten kívül együtt készül a csapattal: Lekrinszki Gina (Szentes), Rybanska Natasa (Szentes), Utassy Kata (BVSC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
Nők
A-csoport

Hollandia
Olaszország
Görögország
Franciaország
Izrael
Horvátország

B-csoport
Magyarország

Spanyolország
Oroszország
Szerbia
Törökország
Németország
 
1. forduló - július 14., szombat
Hollandia-Horvátország, 14:00
Izrael-Olaszország, 15:30
Oroszország-Törökország, 17:00
Szerbia-Németország, 18:30
Franciaország-Görögország, 20:30
Magyarország-Spanyolország, 22:15

2. forduló - július 15., vasárnap
Törökország-Magyarország, 14:00
Szerbia-Oroszország, 15:30
Izrael-Hollandia, 17:00
Horvátország-Franciaország, 18:30
Olaszország-Görögország, 20:30
Németország-Spanyolország, 22:00
 
3. forduló - július 17., kedd
Oroszország-Németország, 14:00
Magyarország-Szerbia, 15:30
Görögország-Horvátország, 17:00
Franciaország-Izrael, 18:30
Hollandia-Olaszország, 20:30
Spanyolország-Törökország, 22:00 

4. forduló - július 19., csütörtök
Izrael-Görögország, 14:00
Németország-Törökország, 15:30
Olaszország-Horvátország, 17:00
Hollandia-Franciaország 18:30
Oroszország-Magyarország, 20:30
Szerbia-Spanyolország, 22:00
 
5. forduló - július 21., szombat
Szerbia-Törökország, 14:00
Magyarország-Németország, 15:30
Izrael-Horvátország, 17:00
Franciaország-Olaszország, 18:30
Görögország-Hollandia, 20:30
Spanyolország-Oroszország, 22:00

Negyeddöntő - július 23., hétfő
A1-B4, 17:00
A2-B3, 18:30
A3-B2, 20:30
A4-B1, 22:00
 
Elődöntő - július 25., szerda
A1/B4-A3/B2, 17:00
A2/B3-A4/B1, 18:30
 
Helyosztók - július 27., péntek
A 7. helyért, 16:45
Az 5. helyért, 18:15
A 3. helyért, 20:30
Döntő, 22:15



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok