Bemutatkozott a Párizs 2024 program

2018. május 28. 19:33

Hétfőn több, mint 150 edző, és klubvezető előtt bemutatták a Párizs 2024 elnevezésű programot, mely az utánpótlás jövőbeli felmérésére hivatott. Az országos edzői konferencián mindemellett számtalan érdekes előadást is láthatott a szakmabeliek közönsége.

A Párizs 2024 program egyik atyja, Merész András. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Miként arról beszámoltunk, hétfőn a Duna Arénában megtartott, Párizs 2024 elnevezésű országos edzői konferencián mutatkozott be az az augusztusban induló új szövetségi utánpótlás program, amely során a sportágat űző közel 10 ezer, 12-19 év közötti gyermek mindegyikének át kell esnie az egységes, objektív felmérőn. A várva várt bemutató mellett pedig több előadás is szerepelt a programban
 
A Magyar Vízilabda Szövetség elnökének, dr. Kemény Dénesnek a köszöntője után a sort Merész András nyitotta, s „A Komjádi kupa tanulságai a Tokiói olimpia tükrében” címet viselő előadást osztotta meg a több, mint 150 résztvevővel, majd dr. Faragó Tamás a „A labdatechnika fejlesztése és alkalmazása a mai vízilabda játékban” címmel tartott felszólalást, utána pedig ismét pódiumra lépett Merész András, aki a „Párizs 2024 – országos utánpótlás teszt” kiemelt felmérőt mutatta be. Egy kávészünetet követően a dr. Molnár Tamás, Märcz Tamás, Bíró Attila trió – „Quo vadis vízilabda?” címet viselő kerekasztal beszélgetése következett. Bíró Attila utána a „Tapasztalatok és trendek a nemzetközi női vízilabdában” címmel tart ott előadást, majd Benedek Tibor vette át a szót: „Utánpótlás szakmai igazgatói feladatok az egyesületi képzésben” című előadásával. A performanszok sorát Märcz Tamás zárta a „Tapasztalatok és trendek a nemzetközi férfi vízilabdában” című beszédével, végezetül pedig Merész András zárszavával késő délután ért véget az egész napos konferencia.

Kapitányok egymás között - kerekasztal beszélgetés Molnár Tamással

„Korábban a Faragó Tamás vezette Szakmai Testület kezdeményezte egy ilyen konferencia megrendezését, amelynek kedvező volt a fogadtatása. Majd javaslatomra mindezt összevontuk a Magyar Vízilabda Szövetség kiemelt utánpótlás-programjának, a Párizs 2024-nek a bemutatásával, ebből pedig kerekedett egy rendkívül hasznos, egész napos program. Nagyon örülök, hogy minden előadó elfogadta a felkérést, és magas színvonalú előadásokat láthatott a közel 160 szakember, aki a 170 regisztrált vendégünk közül részt is vett az eseményen. A konferencia, és a teszt program fogadtatása egyaránt jó volt, utóbbival kapcsolatban is elsősorban pozitív visszajelzéseket kaptunk. Máris érkeztek visszajelzések, javaslatok, és igazából ezért is mutattuk be ennyi ember előtt a programot, hogy nyitott fülekkel figyeljük a visszacsatolásokat. Ezeket a kéréseket és jogos óhajokat igyekszünk majd be is illeszteni, illetve figyelembe venni, gondolok itt elsősorban a dátumokra. A puding próbája azonban akkor lesz, amikor augusztusban először megeszik. Rendkívül sikeres edzői konferencián vagyunk tehát túl, melyet véleményem szerint legalább évente egyszer meg kell majd ismételnünk. Nagy izgalommal várom, hogy már szervezhessük a következőt" - vonta le a konzekvenciákat Merész András, a Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai igazgatója.
 
A konferencia ötletgazdája, dr. Faragó Tamás elégedetten összegzett a nap végén: „A résztvevők száma tükrözi az érdeklődést, és természetesen a minőséget egyaránt. Az, hogy egy ekkora konfereciaterem megtelt, és rengetegen vidékről indultak útnak már kora hajnalban, úgy gondolom, hogy pozitív, és azt mondhatom, sikeres konferencia van a hátunk mögött. Egy ilyen előadássorozatnak kettőst célt kell szolgálnia, egyrészt magát a továbbképzést, másrészt pedig, hogy élmény-, és információátadás legyen. Kemény Dénes a bevezetőjében elmondta, bár mindenki által ismert témákról van szó, ha csak mindenki két-három mondatot jegyez meg az előadásokból és visz haza magával, máris megérte. Remélem ez megvalósult, az pedig, hogy mennyire is volt hasznos, a jövő fogja eldönteni, az edzésmódszerekben, a gondolkodásban és a játékban fog előbb-utóbb megjelenni."




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok