Nem mi vagyunk a favoritok, de…

2018. március 26. 20:25

Női válogatottunk a „spanyolhét” utolsó megméretésén, kedden 21:30-tól Spanyolország ellen vív Világliga-meccset Pontevedrában.

„Nem mi vagyunk az esélyesek, éppen ezért nagyon jó meccset várok.”

Bíró Attila ezen mondatában voltaképpen minden benne foglaltatik. Már ami a keddi, spanyolok elleni Világliga-összecsapást illeti. Csapatunk, újjáalakuló csapatunk az Európa Kupa megméretések után újfent Pontevedrában lép fel, és annak ellenére, hogy három hónapja a négygólos Keszthelyi Rita vezérletével odahaza 10–9-re legyőzte riválisát, nem várható el, hogy ezúttal is győztesen hagyja el a medencét. Nem várható el, a papírforma nem ezt sugallja, ugyanakkor egyáltalán nem volna meglepő, ha mégis így történne.



„Az Európa Kupa hatos döntőjébe jutó csapatok között kicsik a különbségek, már ha egyáltalán vannak különbségek. Tulajdonképpen momentán ott tartunk, hogy bárki megverhet bárkit közülük. Amivel előrébb jár néhány rivális, az a csapatépítés, hiszen náluk korábban kezdhetett a fiatalítás” – tette hozzá a szövetségi kapitány. No, igen, amennyire csodálatos volt a hazai világbajnokság, annyira nehéz feladat elé állította a kapitány (és voltaképpen kollégáját, a férfiakat irányító Märcz Tamást is): az olimpiai ciklus első évében háttérbe szorult az úgymond kísérletezés, a remélt eredmény elérésében a házigazdának az aktuális legjobbjait kellett bevetnie.

Az említett ciklus így tulajdonképpen három évre szűkült, ennyi idő van arra, hogy a tokiói játékokra összeálljon a legütőképesebb alakulat – mindezt persze úgy, hogy közben is fókuszba kerülnek az eredmények, lásd Európa-bajnokságok (2020 januárjában ráadásul Budapesten), vb, és a közbenső kupák. Így a Világliga.

„Nem lenne rossz, ha az utolsó selejtezős meccsünknek, az oroszok elleninek már nem lenne tétje…” – fogalmazta meg vágyait Bíró Attila, utalva arra, hogy a négy induló európai együttes közül három jut a Szuperdöntőbe, és bizony még mindegyik csapatnak megvan az esélye erre. A mieinknek is, köszönhetően a felejthetetlen hangulatú hazai orosz- és spanyolverésnek.



Igaz, azóta otthon kikapott a válogatott Hollandiától, majd az Európa Kupában az orosz, olasz kettőstől, ami kristálytisztán világított rá a fiatalságból, összeszokatlanságból adódó hektikusságra. Nem véletlen, hogy a kapitány és stábja az állandóság megteremtésén dolgozik gőzerővel. Pontevedrában hétfőn két edzésen gyakoroltak a hölgyek. Egy 25 méteres egyetemi medencében voltak az edzések, ami miatt nem panaszkodott senki, lévén az EK miatt már ismerte a keddi meccs helyszínét a csapat, másrészt a spanyolok is ebben az uszodában tréningeztek mindkétszer a mieink után.

A mérkőzés kedden 21:30-kor kezdődik, ennek a késői időpontnak megfelelően igyekezett a stáb összeállítani a programot. A csapat szombat óta a Pontevedrától 35 kilométerre fekvő Sanxenxo kisvárásában lakik, onnan buszozik át alkalmanként az előbbi helyszínre. Ahol a vb-ezüstérmes ellen holnap valóban nem favoritként ugrik medencébe, ám képes magát összeszedni, ebben biztosak lehetünk.

A spanyolok elleni Világliga-keret
Kapusok: Gangl
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Világliga, európai selejtező, 5. forduló, 2018. március 27.
Spanyolország–Magyarország, Pontevedra, 21:30
Hollandia–Oroszország, Rotterdam, 20:00
Az állás: 1. Spanyolország 9 pont (38-33), 2. Hollandia 6 pont (31-31), 3. Magyarország 6 pont (33-35), 4. Oroszország 3 pont (33-36)




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok