BL-selejtező: sokba került a szolnoki „blackout”

2013. október 13. 14:17

A harmadik negyed „leállása” miatt 10-9-es vereséget szenvedett a Szolnoki Dózsa-Közgép a Digi-Oradeától a nagyváradi selejtezőtorna zárónapján, így a BL-főtábláért a két szerb (Radnicski, Zvezda) valamelyikét vagy a horvát Rijekát kaphatja ellenfélnek a párosmeccsre.

Pedig remekül kezdte a mérkőzést a Szolnok, a becsülettel megharcolt első negyedet Milan Alekszics távoli bombája nyitotta, majd következett hat remekül végigvédekezett perc, majd Stefan Mitrovics előnygólja (2-0). A hajrában Popoviciu gólra váltott egy román előnyt, így 2-1-gyel zárult az első rész.

A második periódus elején a szolnokiak kihagytak két fórt – látszott, hogy a hazaiak kapuja előtt a szerb válogatott Gojko Pijetlovics nyúlkál a labdák után –, a váradiak pedig Csupics duplájával fordítottak. A negyed második felére azonban sikerült újfent erőre kapnia a Szolnoknak, Kis Gábor szédületes centerezése után Zsivko Gocsics végre normálisan fejezett be egy emberelőnyt, így 4-3-ra vezetett a magyar csapat a félidőben.

A harmadik részt román előnygól vezette be, Popoviciu lőtte ki a hosszú alsót hátulról, egy végletekig kijátszott előny végén, hogy aztán egy véleményes szituációból – mintha elmaradt volna a centerről a kiállítás – forduljon a Szolnok, és Mitrovics csúnyán meglepte a rövid saroknál Pijetlovicsot (5-4). Mondjuk úgy, semmilyen jel nem utalt arra, hogy nagy baj érheti a Szolnokot, bár az látszott, keményen kell küzdeni azért, hogy az előnyt őrizhessük.

Aztán... Amikor Georgescu előnyből ismét a hosszút találta el a blokkok mellett, még nem gondoltuk, hogy gond lesz. Ám amikor két ellőtt labda után két hat az ötös lefordulást fejeztek be a váradiak, már látszott, összekuszálódóban vannak a mieink – és volt még lejjebb is. A támadásokból kiveszett minden értelem, míg a románok gond nélkül bevertek két emberelőnyt (Popovitsiu és Georgescu – utóbbi még tavaly Szolnokon játszott...), és mivel Vámos Márton a kapufát zúgatta meg a negyedzáró előnyből, az utolsó rész előtt 9-5-re vezettek a váradiak, avagy ez a nyolc perc 6-1-gyel ment el...

A zárórészben a váradiak ráléptek a fékre, a játékvezetők könnyebb szívvel adogatták a fórokat, más kérdés, hogy az első kettőt Pásztor Mátyás randán elszúrta, Mitrovics a harmadikból volt valahára eredményes, ám kisvártatva egy váradi ellenakciónál ugyanő lelazult Georgescuról, aki a keresztpasszból így mosolyogva mattolhatott: 3:33 perc maradt, és 10-6 volt a váradiaknak, azaz úgy festett, elszállt az esély.

Mígnem, ahogy lenni szokott, minden mindegy alapon szinte minden bejött. Vámos végre bevágott egy emberelőnyt – 2:51: 7-10. Simán kibekkelt támadás, Alekszics briliáns átlövése – 2:02: 8-10. A románok sehol, Vámos (aki a harmadik részben két homályt is lőtt) újabb parádés távolija – 1:20: 9-10.

A váradiak már nem tudtak egy épkézláb akciót összehozni, egy lefordulás-féleség végén Alekszics lövését mintha a kapus tolta volna ki, a bírók azonban nem adták meg a szögletet 41 másodperccel a befejezés előtt. Ugyanakkor Pijetlovics addig könyökölt a labdát, hogy az új szabályok szellemében a játékvezetők elunták, és „passzívot” fújtak, azaz 20 másodperccel a vége előtt visszakerült a labda a Szolnokhoz.

Időkérés után az első faultig vitték a támadást, amit Vámos ellen követtek el, ő lőtte rá szabaddobásból, némi nyomás alatt, ám nem tudta igazán jól helyezni a labdát, Pijetlovics leborította, így a váradiak nyertek. Mindez azt jelenti, hogy a Szolnok a csoportelsők közül kap ellenfelet a főtábláról döntő párharcokban, és mi tagadás, egyik sem tűnik egyszerű feladatnak: vagy a címvédő Zvezda, vagy a Reccót megverő Radnicski, vagy a két Vargával felálló Rijeka lesz az ellenfelük...

Bajnokok Ligája, D-csoport, 3. forduló:
 
Digi-Oradea (román)–Szolnoki Dózsa-Közgép 10-9 (1-2, 2-2, 6-1, 1-4)
Gólszerzők:
Georgescu 3, Popoviciu 2, Csupics 2, Catalin, Negrean, Cretu, illetve Mitrovics 2, Alekszics 2, Vámos 2, Kis G., Gocsics

A másik mérkőzésen:
Marseille (francia)–Duisburg (német) 12-7.

A csoport végeredménye:
1. Oradea 9, 2. Szolnok 6, 3. Marseille 3, 4. Duisburg 0.

A selejtezőkör 3. fordulójának sorsolását kedden tartják a LEN luxembourgi főhadiszállásán.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok