Nem sikerült a visszavágás, Hollandia elvitte a pontokat

2018. február 27. 21:12

Női válogatottunk a kinti 7–6-os vereség után itthon, a Hajós-uszodában, ismét fantasztikus hangulatú meccsen 10–5-ös vereséget szenvedett riválisától. Baj nincs, a Szuperdöntőbe jutás így is meglehet.

Fotók: Madar Dávid/MVLSZ

„Nyertek a spanyolok az oroszok otthonában!”

Futótűzként terjedt a hír a Hajósban – nem véletlenül: ez ugyanis azt jelentette, hogy az áhított hollandok elleni győzelem egyben a továbbjutást jelenthette két fordulóval a selejtező vége előtt. Persze Bíró Attila és csapata nem ment bele a matekba, mindazonáltal akaratlanul is hallhatta a hangosbemondón keresztül az információt.

Még úgy is, hogy a lelátók ezúttal is megteltek, ott szurkolt a csapat hű szurkolótábora, a Carpathian Brigade is, de rengeteg holland drukker is tiszteletét tette a meccsen. Mi tagadás, az első negyed után (is) joggal örültek.

Történt, hogy a Világligában mostanság megszokottnál halványabban kezdtek a mieink: az első negyedben öt alkalommal (!) is emberelőnybe kerültek, de a dunaújvárosiak kapusa, Laura Aarts megbabonázta – legfőképpen csapattársait, Szilágyi Dorottyát, majd Garda Krisztinát. Az ötödiket végre belőtte Keszthelyi Rita, ezzel egyenlítettünk (hiszen átellenben van der Sloot értékesített egy ötméterest), ám válaszul van der Kraats lőtt bombagólt.

Érezte a lelátó, hogy elkél a segítség, így az első szünetben szólt a „Mindent bele!”. Bízhattunk abban, hogy Gyöngyössy Anikó és Parkes Rebecca centerjátékát a továbbiakban is honorálják a játékvezetők, és valahogy csak jönnek majd a gólok. A védekezéssel közben nem volt probléma, jól zárt a retesz, Máté Zsuzsanna, Garda Krisztina vagy éppen Csabai Dóra megtette azt, amit meg kell tennie klasszikus védőként, és a többiek is a megfelelő ütemben emelték kezeiket. Két egymást követő vendég előnyben is pazar volt az összhang – sőt a második után mi indulhattunk, s kerültünk fórba. Jött is az időkérés, majd a pontos megjátszás, Leimeter Dóra kíméletlen befejezése.

Igen ám, de a határozottan keményen küzdő rivális újfent rögvest válaszolni tudott: Nijhuis akciógólja jelentette a 2–3-as részeredményt. Úgy tűnt aztán, jóra fordul minden, hiszen Keszthelyi fórból egyenlített, majd sikerült a kiállított Gangl Edina nélkül is kiblokkolni egy hátrányt – ám rögvest utána D. Genee szólt hozzá érdemben a meccshez. Aztán meg Koolhaas fejezte be kettő-egyes lefordulás után az akciót a lepattanó után, majd Keszthelyi rossz passza (előnyben) után Nijhuis lőtte második gólját. Így nagyszünetben 3–6 állt a táblán.

S miután fordulás után Koolhaas rögvest kilőtte távolról a felső sarkot, finoman fogalmazva nem nekünk állt a meccs. Próbált, ment, gürizett a társaság, bejött Kasó Orsolya a kapuba, ám ezúttal valahogy hiányzott a dinamika, ami ki tudja, lehet, a fáradtságra is visszavezethető. Keszthelyi lövései jelentették az üde színfoltot, másnak nem igazán ment elől. És bizony már hátul is akadtak gondok, figyelmetlenségből kapott gól például van der Graaf találatánál, amikor kiegészültünk, de lemaradtunk. Csabai fura faulttal pontozódott ki mezőnyben, Gurisatti Gréta emberelőnyben lőtt, Aarts védett, majd van der Sloot alakította 4–9-re az állást.

A megpróbáltatások a negyedik negyedben sem értek véget, mert ugyan Kasó ötméterest védett, de van der Sloot belőtte a tizediket, Gyöngyössyt pedig cserével végleg állították ki. A lelátóról finom kritikaként elhangzott az „Ébresztő, ébresztő!” rigmus is, amit a „Mindent bele!” követett, avagy érezhette azért a tábor is, hogy itt nem „alvásról”, sokkal inkább egyszeri kisiklásról van szó. Aaarts továbbra is bravúrral védett, Keszthelyi ziccerét is hárította, sok kérdés nem maradt a végére. Hollandia 10–5-re győzött, így nyílt a három továbbjutó kiléte két fordulóval a vége előtt. Tegyük hozzá: a szurkolótábor elénekelte a csapatnak a himnuszt, megtapsolta, tudomásul vette: a sport ilyen. Rossz napot fogott ki a válogatott, tanul majd belőle.
 
Női Világliga, európai selejtező, 4. forduló
Magyarország–Hollandia 5–10 (1–2, 2–4, 1–3, 1–1)

Hajós-uszoda. Vezette: Bender (német), Radu (román)

MAGYAROSZÁG: Gangl - Szilágyi, Máté, Leimeter 2, Keszthelyi 3, Gyöngyössy, Vályi V. Csere: Gurisatti, Horváth B., Parkes, Csabai, Garda, Kasó (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
HOLLANDIA: Aarts - Voorvelt, D. Genee 1, van der Sloot 3, Sevenich, van der Graf 1, van der Kraats 1. Csere: van Toorn, Wolves, Nijhuis 2, Koolhaas 2, Sleeking. Szövetségi kapitány: Arno Havenga

További eredmény
Oroszország-Spanyolország 7-9
 
Az állás: 1. Spanyolország 9 pont (38-33), 2. Hollandia 6 pont (31-31), 3. Magyarország 6 pont (33-35), 4. Oroszország 3 pont (33-36)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok