Újra közös hajóba ülnek

2018. február 10. 17:40

Märcz Tamás Miskolcon és Debrecenben nézte meg az ob I-es csapat edzését, beszélt kollégákkal, vezetőkkel – tetszett neki, amit látott, hallott. Hétfőtől egy hétig együtt lehet válogatott keretével, amellyel csütörtöktől Európa Kupa-selejtezőt vív Kecskeméten. Jegyek a helyszínen és a tex.hu portálon vásárolhatóak!

Fotók: Madar Dávid/MVLSZ

Mozgalmas hét előtt mozgalmas hét, avagy Märcz Tamás a jövő heti Volvo-hét (hét elején edzések Budapesten, csütörtöktől vasárnapig Európa Kupa-selejtező Kecskeméten) előtt sem tétlenkedett: szerdán Miskolcon, csütörtökön Debrecenben járt, folytatta tehát az első osztályú csapatok edzéseinek meglátogatását. Nem mellesleg a két út között tett egy kitérőt Egerben is, ahol a Szolnok elleni Bajnokok Ligája-meccsen „leskelődött”…

„Tartalmas napok voltak – erősítette meg férfiválogatottunk szövetségi kapitánya. – Mindkét helyen természetesen előre jeleztem érkezésemet, egyrészt tudják ők is, hogy megyek, másrészt nehogy véletlenül engem érjen kellemetlen meglepetés, mondjuk egy üres uszoda… Amellett, hogy megtekintettem mindkét együttes edzését, sokat beszélgettem az edzőkkel, vezetőkkel. Azért jók ezek az alkalmak, mert nem kutyafuttában tudunk értekezni, mint mondjuk egy bajnoki előtt vagy után, hanem van időnk részletes szakmai eszmecserét tartani. Azaz nem pusztán az adott edzés kerül szóba, hanem az évközi munkát, a szakosztályok felépítését helyezzük fókuszba – mint minden klubnál, ennél a kettőnél is teljes nyitottságot éreztem.”

Tekintettel arra, hogy ezek a csapatok nem találnak közvetlen közelségben megfelelő edzőpartnert, sokat utaznak – a kapitány ezért is szólt külön elismeréssel teljesítményükről: „Limitált a lehetőségük, ezért többször játszanak például Nagyváradon edzőmeccseket. Igaz, hogy ez az ellenfél ebben a szezonban nem olyan erős, mint a korábbiakban, ám így is üde színfolt vele játszani. A Miskolc és a Debrecen is jól áthidalja ezt a nehézséget, a bajnokságban is látszik, hogy milyen erőt képviselnek.”

Természetesen mindkét városban külön rajta tartotta Märcz Tamás a szemét a kerettagokon, a kerettagságra pályázókon (Miskolcon elsősorban a Csoma Kristóf, Nagy Ádám, Vadovics Viktor trión, Debrecenben többek között a nagy tehetségnek tartott Fekete Gergőn), ám igyekezett teljes képet kapni: „Szerdán Miskolcon folytattam hosszú beszélgetést Sike Józsival, Kis Istvánnal, Horkai Györggyel és Bachner Andrással, Debrecenben pedig Komlósi Petivel, Fehér Lászlóval és Becsky Istvánnal. Örömmel hallottam és láttam is, hogy mindkét uszodában jók a lehetőségek úgy a tornatermi munkára, mint a vízi edzésekre. Kíváncsi voltam értelemszerűen arra is, hogy a válogatott játékosok, valamint azok, akik idővel odakerülhetnek, milyen munkát végeznek. És meg kell említenem, hogy mindkét csapatnál jó példával állnak elő a külföldi játékosok – ez azért fontos, mert ha már ott tartunk, hogy fel kell töltenünk a magyar bajnokságot velük, akkor abból muszáj profitálni. Ezek a külföldi játékosok Miskolcon és Debrecenben is példát mutatnak, lehet tőlük tanulni, ennek pedig hosszú távon lehet eredménye.”

Ezen hétvége azon ritka hétvégék egyike, amikor nem rendeznek mérkőzéseket – a kapitánynak lehetősége lett volna szombattól együtt készülnie a kijelölt keretével, mindazonáltal pillanatok alatt letett erről. Mint említette: „Még korábban konzultáltam a kollégákkal, tudtam, hogy kiadják a játékosoknak ezt a két napot, nem akartam elvenni tőlük. Hétfőn már minden csapatnál elkezdődik a munka, így a kijelölt 18-as keret tagjai is munkába állnak – ők nálunk, a válogatottban. Az első három edzésünkön lesz ekkora a létszám, ami jó, mert hatékonyan tudunk készülni. A szűkítés mindig fájó, legszívesebben mindegyik meghívott játékost levinném Kecskemétre, ám nem tehetem. Ugyanakkor az viszont jó, hogy az Európa Kupa-selejtezőre nem tizenhárom, hanem tizenöt játékos nevezhető. Mindez azt is jelenti, hogy két-három meccsel a lábukban mennek majd vissza klubjaikba a játékosok, nem lesznek talán annyira leterhelve.”

A Volvo támogatásával rendezendő Európa Kupa-selejtezőn (jegyek a tex.hu portálon vagy a kecskeméti uszodában vásárolhatóak) sorrendben Grúzia, Románia, Spanyolország és Franciaország ellen ugrik medencébe világbajnoki ezüstérmes válogatottunk – vajon mit vár a kapitány? Főként annak tudatában, hogy a szezonban először lehet egy teljes hetet csapatával.

„Az idény közben megtartott korábbi összetartásokon, akár a fiatalabb, akár a rutinosabb keret esetén azt tapasztaltam, hogy mindig nagyon rövid idő, akár egy-két nap alatt fölépült valami – kezdett a válaszba Märcz Tamás. – Ezt várom most is, azzal a plusszal, hogy fokozatosan javuljon majd a játék. Esélyeshez méltóan kell vennünk ezt az akadályt, noha természetesen nem becsüljük, nem becsülhetjük le egyik ellenfelünket sem. Az egyéni ambíciók egyértelműek, mindenki be akarja verekedni magát a csapatba, és miután ez a keret talán még nyitottabb, mint a korábbi, mindenkinek meg is van erre az esélye. Ebből is kiindulva jó egyéni teljesítményeket várok. A hetet úgy építjük fel a szakmai stábbal, hogy lesznek benne tornatermi edzések, hosszabb úszóedzések is, együtt lehetünk, tudunk sokat beszélgetni egymással. Kecskeméten az lesz a jó, hogy nem kell senkinek sem mással foglalkoznia, kicsit elszeparálódunk. Az ilyen alkalmak során érzem igazán, hogy jó szinergiák, dinamikák mozognak szinte azonnal a játékosok között. Pillanatok alatt kikapcsolják a rivalizálást, átkapcsolnak egy gombot, közös hajóba ülnek. Mindez mindig jó érzéssel tölt el, jó srácok, jó hozzáállásúak.”

Volvo-hét, a behívott játékosok
Kapusok: Decker
Attila (Honvéd), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Német Toni (FTC), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Salamon Ferenc (OSC), Török Béla (BVSC), Vadovics Viktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)


Férfi Európa Kupa, selejtező, A-csoport, Kecskemét – jegyek a tex.hu portálon vagy a kecskeméti uszodában vásárolhatóak

2018. február 15., csütörtök

Románia–Franciaország, 18:30
Magyarország–Grúzia, 20:00

2018. február 16., péntek
Grúzia–Spanyolország, 18:30
Magyarország–Románia, 20:00

2018. február 17., szombat
Románia–Grúzia, 10:00
Franciaország–Spanyolország, 11:30
Grúzia–Franciaország, 18:30
Magyarország–Spanyolország, 20:00

2018. február 18., vasárnap
Spanyolország–Románia, 10:00
Magyarország–Franciaország, 11:30

A csoportból az első három helyezett kerül az Európa Kupa áprilisi Nyolcas Döntőjébe.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok