E.ON férfibajnokság, A-csoport: előzött a Debrecen

2018. február 03. 19:42

A Szombathelyen 13–11-es győzelmet arató hajdúságiak megelőzték az FTC-től súlyos vereséget szenvedő Vasast, de az UVSE ellen győző Kaposvárnak is élnek a reményei. Főleg úgy, hogy a somogyiak a Debrecennel, a Vasas pedig a Szolnokot is megszorító BVSC-vel mérkőzik az utolsó körben.

Fotó: Nagy Anita/DVSE/archív

Annak ellenére, hogy két bajnokit veszített, még az sem volna túlzó, ha azt állítanánk: a BVSC hete volt: Szűcs Levente együttese két elitcsapat, az FTC és a Szolnok ellen igazolta, milyen szakmai munka zajlik a Szőnyi úton. Szerdán három negyeden keresztül, de igazán végig abszolút partiban volt a Fradival, amelynek bizony alaposan bele kellett húznia, hogy a záró menetben megnyerje a találkozót (10–7 lett a vége), most pedig még nagyobb esélyt teremtett magának a címvédő, BL-győztes ellen, hogy pontot raboljon. Ez nem sikerült, de így is jár az elismerés a csapatnak.
Czigány Károly góljával vezetett 1–0-ra, majd a papírformának megfelelően innen Cseh Sándor alakulata vette át az irányítást, ám a második negyedben Pásztor Mátyás egy percen belül kétszer mattolta Nagy Viktort, ezzel egyenlített a házigazda. Sőt, aztán Létay Krisztián balosa harmadszor villant – újra vezetett a BVSC, amelynek kapuját igencsak hatékonyan őrizte Györke Zsolt (aki végül 15/25-ig, azaz 60%-ig jutott!). Láss csodát, nem csak 6–5-ra, hanem Török Béla és Kovács Péter révén 7–6-ra és 8–7-re is a zuglóiak vezettek! A hajrában azonban kiütközött a rutin: felkeményedett a szolnoki fal, 3–0-s etappal fordítottak a szerdai, Eger elleni BL-meccsre készülő vendégek (soraiban Andrija Prlainovics 4/8-cal lett a legeredményesebb), s végül Létay gólja 23 másodperccel a vége előtt „csak” a szépítésre volt elegendő.

„Egy ilyen jó csapatot csak úgy tudunk megverni, ha száz százalékot nyújtunk ellenfelünk pedig a valós tudása alatt játszik. Erre ma a lehetőségünk meg volt, de sajnos a végjátékban nem tudtunk élni vele” – értékelt Szűcs Levente, a BVSC vezetőedzője.

„Gratulálok a BVSC-nek! Érdekes, hogy ellenfelünk a nála jóval erősebb csapatok ellen nagyon magas színvonalon tud vízilabdázni. A mi játékunk egyetlen pozitívuma az volt, hogy a mérkőzés közbeni taktikai váltásra jól reagált a csapat” – fogalmazott Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője.

Az FTC ezúttal biztosra ment: 4–0s negyeddel nyitott a Vasas ellen, majd erre egy 4–1-es követezett, avagy már a nagyszünetre eldöntött mindent. Bődületes ütemben termelte a gólokat Varga Zsolt együttese, s végül meg sem állt 17-ig, miközben a szebb napokat is látott angyalföldi csapat mindössze négyszer tudta bevenni a Vogel Soma által őrzött, magabiztos védelem segítette kaput.

A Debrecen úgy kezdett Szombathelyen, ahogy egy felsőházi jutásról ábrándozó csapatnak kell: úgy vezetett 5–1-re, hogy öt játékosa is gólt szerzett, és hátul is mindenki megtette a magáét. Igen ám, de az újonc hazaiak nem törtek össze,Majatsz Márk vezetőedző örömére fokozatosan zárkóztak, 4–7 után speciel egyenesen „robbantottak”: négy zsinórban lőtt góllal (az elnyűhetetlen Kiss Csaba nyitotta meg ezt a részhajrát, majd Baj Marcel, Ivan Basara és Kurucz Barnabás szólt hozzá a meccshez) fordított! Kállay Márk vezérletével azonban újra összekapta magát Komlósi Péter együttese, s végül újra elhúzott négy góllal. Innen már „csak” szépíteni tudtak a vasiak – a Debrecen győzelme azt jelenti, hogy megelőzte a Vasast, jelenleg felsőházi pozícióban van, saját kezében a sorsra!

Az alapszakasz utolsó fordulójában azonban cseppet sem lesz könnyű dolga – sőt! Ahhoz a Kaposvárhoz látogat, amely szintén remek sorozatban van, s amelynek szintén él a felsőházi reménye. A Berta József irányította együttes az UVSE otthonában nem hibázott, Varga Zsolt vezérletével 11-7-re nyert, azaz február 21-én akár ki-ki meccset is vívhat a hajdúságiakkal. Azért a feltételes mód, mert a hozzá hasonlóan 15 pontos Vasasnak is van még esélye a negyedik hely kiharcolásához – az angyalföldiek a BVSC-vel játszanak.

E.ON Férfibajnokság, alapszakasz, 13. forduló
A-csoport
Euroleasing-BVSC-Zugló–Szolnoki Dózsa 9–10 (3–4, 4–2, 1–3, 1–1)
Gólszerzők:
Létay 4, Pásztor 2, Kovács P., Czigány, Török, ill. Prlainovics 4, Bátori 2, Zalánki, Kis G., Gocics, Alekszics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

VasasPlaket–FTC-PQS Waterpolo 4–17 (0–4, 1–4, 2–5, 1–4)
Gólszerzők:
Bóbis 2, Bencz, Burián, ill. Varga Dénes 4, Manhercz K. 3, Vámos 2, Madaras 2, Jaksics 2, Sedlmayer, Jansik Sz., Mitrovics, Német
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

AVUS–Debrecen 11–13 (2–5, 4–2, 2–2, 3–4)
Gólszerzők:
Basara 3, Kiss Cs. 2, Baj 2, Kurucz 2, Takács K., Garancsy, ill. Kállay 4, Vidovics 3, Durik 2, Fejős, Macsi, Dienes, Szőke
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

UVSE–Kaposvári VK 7–11 (2–4, 1–2, 2–3, 2–2)
Gólszerzők:
Baksa 4, Dala 2, Keresztúri, ill. Varga Zs. 3, Sántavy 3, Juhász-Szelei 2, Kovács O., Giga, Vindisch
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A csoport állása:
1. Szolnok 39 pont
2. FTC 36 pont
3. BVSC 22 pont
4. Debrecen 16 pont
5. Vasas 15 pont
6. Kaposvár 15 pont
7. Szombathely 6 pont
8. UVSE 4 pont



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok