Voloszi erőfelmérő és D-vitamin kúra

2018. január 31. 13:07

Női válogatottunk csütörtöktől sorrendben Olaszország, Németország, Görögország és Izrael ellen játszik selejtezőt az Európa Kupában. Bíró Attila bízik abban, hogy átalakított csapatának tagjai bizonyítják rátermettségüket. Kezdés holnap az olaszok ellen 18 órakor.

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

„Minden a tervek szerint.”

Bíró Attila így foglalta össze röviden, mi a helyzet női válogatottunkkal Voloszban. A görögországi városba kedden este érkezett meg a csapat – a kapitány szerint jó döntés volt rögvest az oroszok elleni emlékezetes Világliga-mérkőzés (12–9) másnapjának reggelén útnak indulni: „Ugyan láthatóan néhány játékost megviselt a hosszú utazás, de ma lehetőség van összekapni magunkat. Megkönnyíti a helyzetünket, hogy süt a nap, 18 fok van, afféle D-vitamin kúrának is megteszi ez az öt nap.”

Természetesen szakmai alapokat is figyelembe vesz a szövetségi kapitány, és ezek alapján is örömtelinek nevezi, hogy csapata ebbe a csoportba kapott besorolást: „Amellett, hogy szívesebben vagyunk itt, mint a másik csoport helyszínén, az esős Hollandiában, az ellenfelek tekintetében is kifejezetten kedvező a helyzet, hiszen így nem újra a Világliga-ellenfelekkel kell megmérkőzni, hanem éles meccset vívhatunk a hasonlóan erős olasz és görög riválissal. Arról nem beszélve, hogy miután három csapat is bejut a sorozat Hatos Döntőjébe – nem lebecsülve a német és az izraeli csapatot –, sok gondunk nem lehet.”

Mint beszámoltunk róla, az Európa Kupa selejtezőjében a Világliga-partihoz képest más csapat kap szerepet: nem utazott Voloaszba Gangl Edina, Kiss Alexandra, Garda Krisztina, Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella, illetve kisebb sérülése miatt végül Szilágyi Dorottya sem. Helyettük Kasó Orsolya, Lekrinszki Gina, Csabai Dóra, Farkas Tamara, Kuna Szonja, Kövesdi Vivien és Rybanska Natasa kap lehetőséget.

„Lehetőségünk van ugyanazokat a taktikai elemeket más elosztásban, más pozíciókban is begyakorolni, ami csak hasznos lehet a későbbieket illetően. Különösen az olaszok és a görögök ellen leszek kíváncsi arra, mire képesek a Világligában már bizonyított fiatalok, illetve azok, akik eddig még nem kaptak lehetőséget ilyen hőfokú mérkőzésen” – említette Bíró Attila.



Csütörtökön helyi idő szerint 19 órakor (itthon 18:00 – a LEN élő stream-et ígér ezen a felületen) Olaszország ellen kezd a csapat – a rivális ausztráliai edzőtábor után legerősebb összeállításában érkezett Voloszba. A mieink újoncot avatnak, hiszen a szentesiek 17 éves tehetsége, Rybanska Natasa (neki megérkezett a hivatalos FINA-engedélye, azaz mostantól játszhat a válogatottban) először húzhat válogatott sapkát hivatalos mérkőzésen a fejére. De a 23 esztendős ferencvárosi Kövesdi Vivien is a 2011-es bemutatkozása után játszhat újra a nemzeti együttesben.

Még visszatérve a Világligára: a csoport kedd esti mérkőzésén a spanyolok Hollandiában nyertek 11–8-ra (a mérkőzés egyik játékvezetője Molnár Péter volt), ami azt jelenti, hogy három forduló után a magyar, spanyol kettős áll 6 ponttal az első két helyen, és következő fordulóban, február 27-én - várhatóan szintén a Hajós-uszodában -  Hollandia ellen hatalmas lépést tehet csapatunk a Szuperdöntőbe jutásra.

A női válogatott Európa Kupa-kerete
Kapusok: Kasó
Orsolya (FTC), Lekrinszki Gina (Szentes)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Kövesdi Vivien (FTC), Kuna Szonja (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanksa Natasa (Szentes), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Női Európa Kupa, selejtező
A-csoport, Oosterhout (Hollandia)

Hollandia, Spanyolország, Oroszország, Franciaország, Horvátország

B-csoport, Volosz (Görögország)
Magyarország, Olaszország, Görögország, Németország, Izrael

A B-csoport programja
Február 1., csütörtök
Olaszország–Magyarország, 18:00

Görögország–Németország, 19:30
Február 2., péntek
Olaszország–Izrael, 8:30
Magyarország–Németország, 10:00
Izrael–Németország, 18:00
Görögország–Magyarország, 19:30
Február 3., szombat

Olaszország–Németország, 18:00
Görögország–Izrael, 19:30
Február 4., vasárnap
Izrael–Magyarország, 7:30

Görögország–Olaszország, 9:00
(A kezdési időpontok magyar idő szerint értendőek, Voloszban egy órával előbb járnak)

A lebonyolítás szerint két körmérkőzéses torna után a hatos döntőben a csoport második és harmadik helyezettjei játszanak keresztbe a négy közé jutásért, majd az elődöntőben csatlakoznak a csoportelsők.

Világliga, nők, európai selejtező
1. forduló:
2017. november 21.: Hollandia-Magyarország 7-6, Spanyolország-Oroszország 9-8
2. forduló:
2017. december 19., 22.., Magyarország-Spanyolország 10-9, Oroszország-Hollandia 9-6
3. forduló:
2018. január 29-30., Magyarország-Oroszország, 12-9, Hollandia-Spanyolország 8-11
4. forduló:
2018. február 27., Magyarország-Hollandia, Oroszország-Spanyolország
5. forduló:
2018. március 27., Spanyolország-Magyarország, Hollandia-Oroszország
6. forduló:
2018. május 1., Oroszország-Magyarország, Spanyolország-Hollandia




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok