A vb-ezüstérmes után a vb-bronzérmest is legyőztük!

2018. január 29. 19:15

A Bíró Attila irányította női válogatottunk – ismét fantasztikus hangulatú csatában – Spanyolország után Oroszországot is felülmúlta (12–9) a Világliga európai selejtezőjében.

Máté Zsuzsanna két gólja nyitotta a csatát - Fotók: Madar Dávid/MVLSZ

Negyvenegy nappal a világbajnoki ezüstérmes Spanyolország elleni sikeres mérkőzés után ismét benépesült a Hajós-uszoda, ismét ott volt a lelátón női válogatottunk hű és felettébb lelkes szurkolótábora, a Carpathian Brigade (amelynek énekét hallva talán a meccs szerb játékvezető hölgye, a fantasztikus torkú operaénekes, Ivanka Rakovics-Krstonosics is elismerő hangon szólt…), így az orosz együttes játékosai is irigykedve nézték a bemutatásnál, milyen támasza van Bíró Attila csapatának.

Nagy!



„Jó lenne nekik ismét győzelemmel megköszönni, hogy mellettünk állnak!” – sóhajtott nagyot nem sokkal a kezdés előtt a kapitány, aki ugyanazt a csapatot küldte vízbe, mint az említett spanyolok elleni meccsen. A FINA delegátusa is ugyanazt volt, nevezetesen dr. Molnár Tamás, mint december 19-én, avagy annyi minden egyezett a meccs felvezetésében, hogy még a babonások is remélték, a medencében is hasonló lesz a forgatókönyv.

Mindenesetre pazarul indult: a BVSC-vel szerződést hosszabbító Máté Zsuzsanna két átlövése ellen tehetetlen volt Karnaukh, aztán a Parkes Rebecca által kiharcolt fórt előbb ugyan Keszthelyi Rita a fára lőtte, ám a kipattantót megszereztük, majd Leimeter Dóra varázsolta oda a labdát a jól bemozduló Szücs Gabriella kezére, aki nem hibázott. S miután Garda Krisztina is úgy lőtt, ahogy mostanában egyre gyakrabban szokott (menetrendszerűen pontosan), már 4–0 állt a táblán. Annyi, mert hátul közben őrült akarattal voltak a kezek a magasban, az oroszok hibába keresték a lyukat, sehol sem találták, így lőni, bejátszani sem nagyon tudtak. Alig telt el három perc, időt kért jobb híján a vb-bronzérmes!

Annyiban bejött neki, hogy sikerült megúsznia két magyar fórt is, sőt Karimova szépített, de Gangl Edina védései, labdaszerzése nem hagyta csökkeni tovább a különbséget. Avagy belefért, hogy a kezdeti hatalmas lendület elől alábbhagyott, a 4–1-es nyitó negyed fantasztikusan festett.

A második elejével már akadtak kisebb problémák, hiszen az oroszok két akciógóllal gyorsan feljöttek 4–3-ra, ám az újjáalakuló csapatban lévő potenciált kristálytisztán jelezte, hogy ettől sem esett kétségbe. Sőt! A gólokra gólokkal válaszolt: Szilágyi Dorottya kezdte a sort, majd dunaújvárosi klubtársa, Horváth Brigitta pillanatai következtek: előbb akcióból, majd a Gyöngyössy Anikó által kiharcolt fórból talált be. Utóbbi gól értékét jelezte, hogy az időkérdés során nem ezt beszélték meg, ám a bezavaró orosz védekezés láttán sem jött zavarba, kihasználta az előtte adódó lehetőséget. Lehetett volna nagyobb is a különbség négynél (7–3), de a következő fór kimaradt, viszont ezt az előnyt is meg kellett becsülni, amihez hátul az újra feljavuló védekezésre is szükség volt. Szóval a nagyszünetig minden úgy alakult, ahogy reméltük. Vagy még annál is jobban.

Kim Rasmussen is drukkolt

„Tökéletes!” – hajolt meg válogatottunk teljesítménye előtt Kim Rasmussen, a női kézilabda-válogatottunk dán szövetségi kapitánya is, aki a folytatásban is tapsolhatott. Tapsolhatott, mert tartotta az iramot a csapat. Szilágyi találata, majd Gyöngyössy csavargólja ugrasztotta talpra a közönséget, de Parkes sem tétlenkedett, speciel ötméterest brusztolt ki, amelyet Leimeter Dóra váltott gólra. Eközben persze mindig volt válasza az éledező, gólvágóját. Prokofyevát nélkülöző vendégek is, aki végül 4–3-ra hozták a harmadik menetet.

Figyelni kellett, nehogy megismétlődjön a spanyolok elleni záró menet, így rögvest fontossá vált egy emberhátrányos helyzet: kivédekezte a társaság! Láthatóan nem ízlett az oroszoknak a behúzódó, a két fa mellé állított magyar stílus – előbb a felső lécre lőttek, majd Gangl védett. S miután a csapatkapitány Keszthelyi lövése bement Karnaukh kezei mellett, majd Szilágyi is mattolta, bizony, megnyugodhattunk. Sőt a soros hátrányban is hozta a csapat, amit a szakmai stáb kitalált, Szücs védekezése ismét elsőrangú volt, de mondhatjuk ezt természetesen az egész csapatra.

A végén közelebb férkőztek az oroszok, ám nem forgott veszélyben a siker: a 12–9-es végeredmény láttán nem véletlen szólt a vastaps az uszodában.

Női Világliga, európai selejtező, 3. forduló
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 12–9 (4–1, 3–2, 3–4, 2–2)

Hajós-uszoda, vezette: Rakovics-Krstonosics (szerb), Mauss (német)

Magyarország: Gangl – Szilágyi 3, Máté 2, Szücs G. 1, Parkes, Keszthelyi 1, Leimeter 1. Csere: Gurisatti, Horváth B. 2, Vályi V., Gyöngyössy 1, Garda 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Oroszország: Karnaukh – Karimova 3, Borisova 2, Serzhantova 1, Simanovich, Ivanova 2, Ryzkhova 1. Csere: Gerzanich, Khamzaeva, Churzina, Timofeeva, Tolkunova. Szövetségi kapitány: Alexander Gajdukov

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Hollandia–Spanyolország mérkőzést kedden 20 órától rendezik.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok