Legyőzte a Szolnokot az Eger, az OSC nehéz helyzetben

2018. január 24. 19:49

A Férfi Bajnokok Ligája 7. fordulójában Dabrowski Norbert csapata nagy csatában 11–10-re legyőzte címvédő magyar riválisát. Az OSC eközben odahaza 10–5-re kikapott az orosz Dinamo Moszkvától.

Fotók: Fehér Anna

A magyar BL-rangadón az első negyedben rendre a Szolnok vezetett, ám az Eger minden gólra képes volt válaszolni. Avagy sorrendben Bátori, Hosnyánszky (mindkettő fórból), majd Younger és Hárai (akciógól mindkettő), aztán Csuk akcióból, majd Rasovics fórból köszönt be. A gólzuhatag a második negyedben is folytatódott, avagy a vezetőedzők a támadásokkal elégedettek lehettek – a védekezést látva már fogták néha a fejüket…

Csucskovics emberelőnyből az Egert jutatta vezetéshez, de jól reagált a Szolnok: Zalánki fórból egyenlített, majd Bátori és Younger bombája akadt be. Úgy tűnt, megállnak a vendégek, és ami már korábban többször előfordult, megtöri riválisát a Cseh Sándor irányította csapat – ám az Eger ezúttal képes volt tartani a lépést. Hosnyánszky szépített, majd Prlainovics ötöse után (kiharcolta Kis Gábor) Lőrincz révén jöttek közelebb.

Térfélcsere után – hiába melegített Nagy Viktor, maradt Kardos Gergely a hazai kapuban – vagy fáradtak a felek, vagy erősítették a védekezést, mindenesetre nagyobb hirig ment a medencében – Angyal révén egyenlített Dabrowski Norbert együttese. Itt is, ott is volt lehetőség újra előnyt szerezni, ez végül hosszú gólcsend után a címvédőnek sikerült: azok után, hogy Hárai sikeres akcióját Alekszics ellen szabálytalannak ítélték, átellenben Zalánki villant. S miután Kardos háromszor is nagyot védett (belelendült a kapus), a negyedik menetre 8–7-tel ment a házigazda.

A hevesiek azonban mintha az életükért küzdöttek volna, ezen a meccsen nem, nem és nem akartak leszakadni. És az akarat ezúttal a játék minőségében is visszaköszönt, ami annyi tesz, hogy Rasovics révén volt egy húzóemberük (a szerb kétszer villant egymás után), majd emberhátrányban jól segítették többször is Mitrovicsot. Younger egyenlített, majd fórból Angyal húzott remekül a már Nagy által őrzött kapuba. Ezt Zalánki soros bombája egyenlítette ki, ám aztán 14 másodperccel a vége előtt egy újabb pompás Angyal-húzás döntötte el a partit. Eldöntötte, mert Mitrovics védte a végén Prlainovics kísérletét – az Eger remek csapatjátékkal (akik nem lőttek gólt, azok is megtették magukat, lásd Bedő fontos blokkja, vagy Kovács Gergő passzai, Vlachopoulos mezőnymunkája) véghezvitte a bravúrt, képes volt Szolnokról elhozni a számára nagyon fontos pontokat.


Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője higgadtan értékelt:
„Sok olyan meccset megnyertünk az elmúlt években, amikor nem érdemeltünk feltétlen meg – ez a mai is ilyen lett volna, ha nyerünk. Ami bíztató a jövőre nézve, hogy nagy szívvel, lelkesen játszott a csapat, de az ilyen rangadókon van olyan, amikor be kell adni centerbe a labdát, van amikor rá kell lőni, van amikor nem szabad akciógólt kapni – ma sok mindenben hibáztunk. Nem tudtunk játékba lendülni. Gratulálok az Egernek, megérdemelte a győzelmet.”

Dabrowski Norbert, az egriek szakvezetője érthetően feldobott hangulatban nyilatkozott: „Éhesek voltunk egész végig a győzelemre, a három pontra. Ma is hazai pályán játszottunk, meg is érdemlik a szurkolóink ezt a győzelmet. De mi is, mert sok minden van a hátunk mögött. Boldog vagyok, nagyon fontos meccset nyertünk meg.”


Petik Attila vezetőedző végre jó kezdésben reménykedett egy hazai BL-meccsen – ehhez képest… Ehhez képest csapata az első negyedben csak az utolsó percben volt képes gólt jegyezni (Seman tette be egy fórt), amúgy sajnos sokat hibázott. Eközben a Dinamo Kholod és Szubotics révén kettőnél járt, sőt a végén még Byckhov is betalált.

A rossz negyedet aztán sajnos még rosszabb követte: zsinórban hibázta el fórjait úgy az OSC, hogy nem Ivanovnak kellett védenie – eladott, csínybe adott labdák jellemezték a játékot. Barabás néhány védéssel igyekezett ugyan tartani az állást, ám a szerbekkel rutint kapó orosz együttes magabiztosan pólózva meglepően kinyitotta a meccset: Nagaev megúszás után (az OSC fórjából…) és egy ejtéssel köszönt be, és Byckhov labdája is bement a blokkról. Még szerencséje sem volt a házigazdának, amely a nagyszünetben 1–6-ra állt a Nyéki-uszodában…

A harmadik negyedben sem történt változás, egyértelműen a vendégek szájíze szerint alakult a csata, egyértelműen pontosabban, jobban pólózott a Dinamo. Előnyét is növelte, nem volt kérdéses a győzelme. Természetesen azért lejátszották még a záró menetet is, amelyben az abszolút lassító orosz ellenféllel szemben három gólt is jegyzett az OSC – ám így is magabiztosan, 10–5-re győzött a Dinamo Moszkva. Az OSC pedig rettentő nehéz helyzetbe került, a nyolcas döntőbe jutást nagyon messze került a csapattól.

"Az első negyedben a két kihagyott helyzetünk megbosszulta magát, utána olyan szituációkból kaptunk gólokat, amiket megbeszéltünk. Az előnyt, amit az első félidőben kiharcolt a Dinamo, végig tartani tudta. Az volt az alap, hogy végig harcolunk és küzdünk, de ilyen helyzetkihasználással nem lehet BL-meccset nyerni. Rengeteg helyzetet és fórt kidolgoztunk, jól védett a kapusunk, mégis volt négy-öt olyan lövésünk, amelynek be kellett volna mennie" - értékelt Petik Attila vezetőedző.

Férfi Bajnokok Ligája, főtábla, 7. forduló
A-csoport
A-Híd-OSC–Újbuda–Dinamo Moszkva (orosz) 5–10 (1–3, 0–3, 1–2, 3–2)
Gólszerzők:
Seman 2, Salamon, Kovács G., Erdélyi, ill. Szubotics 2, Bychkov 2, Nagaev 2, Pijetlovics 2, Kholod, Lisunov
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények
Olympiakosz Pireusz (görög)–Jug Dubrovnik (horvát) 8–6
AN Brescia (olasz)–Partizan Beograd (szerb) 13–9

Csütörtökön játsszák
CNA Barceloneta (spanyol)–Waspo Hannover (német), 19:15

Az állás
1. Olympiakosz 19
2. Dinamo Moszkva 14
3. Brescia 13
4. Jug Dubrovnik 10
5. Barceloneta 9
6. Hannover 6 (50–53)
7. OSC 6 (52–66)
8. Partizan Beograd 0

B-csoport
Szolnoki Dózsa–ZF-Eger 10–11 (3–3, 4–3, 1–1, 2–4)



Gólszerzők:
Younger 3, Zalánki 3, Bátori 2, Prlainovics, Csuk, ill. Angyal 3, Rasovics 3, Hosnyánszky 2, Lőrincz, Csucskovics, Hárai
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények
Spandau 04 Berlin (német)–Pro Recco (olasz) 9–10
AZC Alphen (holland)–Steaua Bucuresti (román) 4–15

Kedden játszották
CN Sabadell (spanyol)–Jadran Hercegnovi (montenegrói) 8–10

Az állás
1. Recco 18 (87–40)
2. Szolnok 15 (91–50)
3. Spandau 15 (68–57)
4. Eger 13 (65–42)
5. Jadran Hercegnovi 13 (58–57)
6. Steaua 6
7. Sabadell 3
8. Alphen 0

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok