A 2017-es év értékelése dr. Molnár Tamással

2017. december 21. 15:05

A Magyar Vízilabda Szövetség által is támogatott amerikai programról fejti ki véleményét háromszoros olimpiai bajnokunk, illetve Nagy Gábor beszámolóját olvashatják.

Ahogy egy évvel ezelőtt is értékeltük a mögöttünk álló időszakot, így most is ezt szeretnénk tenni egy illusztris vendéggel, aki nem más, mint a háromszoros olimpiai bajnok dr. Molnár Tamás.
 
Kedves Tamás, köszönjük, hogy, ebben az évben is támogattad a programunkat, és hogy velünk együtt vetsz számot az elmúlt évről. Mit gondolsz a H2O POLO csapatának 2017-es esztendejéről?
Véleményem szerint jobban sikerült, mint eddig bármelyik évünk. Idén négy fiatalember kezdhette meg valamelyik amerikai egyetemen a tanulmányait a mi segítségünkkel, valamint sok fiatal sikeresen nyelvvizsgázott, miután hazatért Los Angelesből. Két hónap intenzív angol nagymértékben hozzájárul egy sikeres nyelvvizsgához. Elmondhatjuk, hogy már hét kiváló magyar pólós tudta megvalósítani azt az álmát, hogy amerikai egyetem tanulója lehessen. Ezek azok a gyümölcsök, amik miatt már többször is jeleztem, hogy ez egy fantasztikus lehetőség!
Szerinted mi kellet nekik ahhoz, hogy ezt a célt elérjék?
Sokat tanultak, szorgalmasan edzettek és részt vettek a H2O POLO csapata által szervezett nyári nyolchetes programon. A nyolc hetet szeretném egy kicsit kiemelni, mivel tudomásom szerint többen kérdezték tőletek is, hogy tényleg szükség van-e ilyen hosszú programra. Ha valaki belecsöppen egy új környezetbe, ahol teljesíteni szeretne, fontos hogy legyen lehetősége időt eltölteni, akklimatizálódni azon a helyen, ahol az álmait készül megvalósítani. Fel kell tudni venni a kinti élet ritmusát, szokásait, és ha esetleg hibázik valahol, fontos hogy legyen idő ennek a kijavítására. Tudomásom szerint részt vettek a programban korosztályos válogatottban is játszó fiatalok és nekik is szükség volt két három hétre ahhoz, hogy bele tudjanak illeszkedni a kinti körülményekbe, és be tudják mutatni azt a plusz tudást, ami miatt a magyar válogatottba is meghívást kaptak. Bizony nekik is gyengébben ment az elején a játék mivel mások a szokások, amihez nem mindenki tud azonnal alkalmazkodni. A kinti családok életének mindennapos részévé válni, ezáltal új emberekkel megismerkedni is egy életre szóló élmény, amiből a kiutazó fiatalok egytől egyig profitáltak, és profitálnak az élet különböző területein. Egy szónak is száz a vége, az idei esztendőben is működött a program minden része, a résztvevők mindegyike azt kapta, amit ígértünk. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy a program „csupán" a lehetőséget tudja biztosítani minden kiutazó sportoló számára. Az, hogy ezzel ki hogyan tud élni, az már minden esetben a gyerekeken múlik. Mi azt látjuk, hogy az erős angoltudás, a jó alkalmazkodó készség, az alázatos edzésmunka ugyanúgy létfontosságúak, mint a kiemelkedő sportteljesítmény és a kiváló tanulmányi eredmény ahhoz, hogy valaki végül valóban amerikai egyetemistává váljon. Ha ezek valamelyike nem éri el a szükséges szintet, vagy -  rossz esetben -  hiányzik, a siker esélye bizony csökken. Erre garanciát senki nem tud vállalni.
Kedves Tamás nagyon köszönjük ezt a pár őszinte gondolatot, amit megosztottál velünk. Kívánunk neked további sok sikert és reméljük, még sok sikeres évet értékelhetünk együtt!
 
Ennek az összegzésnek az alátámasztására meg szeretnénk osztani egy újabb beszámolót egy fiatalembertől, Nagy Gábortól (BVSC), aki idén nyáron vett részt először a H2O POLO csapat által szervezett kalandban. Ha van kedved csatlakozni ezen sikeres fiatalokhoz, töltsd ki a jelentkezési lapunkat a www.usa-h2opolo-opportunities.com oldalon, valamint kövess minket a H2o Polo USA facebook oldalon vagy hívj minket az említett oldalakon feltüntetett telefonszámokon. Jelentkezz mihamarabb, mert a helyek az eddigi tapasztalatok alapján hamarosan elfogynak! Minden évben voltak olyanok, akiket el kellett utasítanunk, mert nem volt már helyünk. Ne te legyél a következő!
 
Minden kedves olvasónknak szeretnénk megköszönni egész éves figyelmüket! Békés, boldog karácsonyt kívánunk, valamint sikerekben gazdag Boldog új esztendőt, amelyben reméljük sokakkal személyesen is fogunk még találkozni!
 

ÍME, A BESZÁMOLÓ:
 
„Idén nyáron nagyon örültem, amikor véglegessé vált, hogy részt vehetek a H2O POLO USA nyári programján, aminek keretében két hónapot kint tölthettem és vízilabdázhattam Amerikában. Már kiskorom óta nagy vágyam kijutni egyszer az Egyesült Államokba és most, hogy végre sikerült őszintén mondhatom, hogy nem bántam meg, sőt életem legjobb és legtöbb élménnyel teli nyarát tudhatom magam mögött.
 

A californiai Bakersfield csapatához kerültem, ami Los Angelestől kétórányira van autóval északra. Az első pillanattól kezdve befogadtak a szülők, az edzők és a csapattársak is. Elképesztő, hogy mennyire kedves és segítőkész volt mindenki velem. Egy napra rá, hogy megérkeztem tartottak nekem a szülők és a csapattársak egy kis bulit edzés előtt, ahol megismerhettem mindenkit és annyit ehettem amennyi csak belém fért. Folyamatosan kérdezgettek és beszélgettek velem, abszolút befogadva éreztem magam. Mindenki a kedvemben akart járni és elvinni jobbnál jobb helyekre. Az edzések és a meccsek miatt túl sok szabadidőm nem volt, de így is rengeteg mindent láttam. Elvittek a Six Flags vidámparkba, a híres San Diegoi állatkertbe, szörfözni is megtanítottak és jobbnál jobb éttermekbe mentünk majdnem minden nap. Minden nap két edzés volt, hétfőn és szerdán kondiztunk, majd utána volt labdás edzés, kedden és csütörtökön pedig reggel úsztunk és délután labdáztunk. A pénteken volt mindig a pihenőnapunk és szombat vasárnap pedig mindig más városba utaztunk meccsre. A szabályrendszer egy kicsit másmilyen volt, mint itthon. A legszembetűnőbb talán az, hogy a faultokat nagyon szigorúan veszik és könnyen megadják, tehát nem engednek annyira durvulni, mint mondjuk itt Európában. Rengeteget fejlődtem a kintlétem alatt, mind úszásban, mind játékban a rengeteg edzésnek és a sok lejátszott meccsnek köszönhetően. Ha valamit nem értettem, vagy elrontottam nagyon megértően elmagyarázták és segítettek mindig mindenben. 
 

Két családnál is volt szerencsém lakni. Úgy gondoskodtak rólam, mintha a saját gyermekük lennék. Ahogy teltek a napok egyre közelebb kerültem hozzájuk és egyre többet beszélgettem velük. A többi csapattársam is elhívott mindig, hogy megmutassanak valamit, vagy áthívtak magukhoz bulizni, ahol megismerkedhettem az ő barátaikkal. Így mindenkinek kicsit beleláthattam az életébe a vízilabdán kívül is. Egyik nap sem unatkoztam, annyi program adódott, ezért honvágyam se volt nagyon. Az utazás vége a Junior Olimpiával zárult. Szerencsére sikerült jó formában játszanom, amit az edzőknek, csapattársaimnak és a szülőknek is köszönhetek. Örömmel láttam a meccsek után, hogy kaptam  pár ajánlatot egyetemektől, hogy örülnének, ha jövőre náluk folytatnám. 
 
Nagyon hálás vagyok a H2O POLO USA-nak és az édesanyámnak, hogy segítettek kijutni, ezzel megvalósítva az egyik álmomat. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a programot, engem megerősített abban, hogy jövőre mindenképp szeretném a tanulmányaimat kint folytatni."
 



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok