Egyöntetű a vélemény: „Jó úton járunk”

2017. december 20. 11:54

Nagy tettet hajtott végre újjáalakuló női válogatottunk, amely a Világliga európai selejtezőjében 10–9-re legyőzte a vb-ezüstérmes Spanyolországot. A mérkőzése hősei, Garda Krisztina, Keszthelyi Rita és Horváth Brigitta egyetértettek abban, jó útra lépett a csapat.

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk fantasztikus hangulatú mérkőzésen fantasztikus játékkal 10–9-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot a Világliga európai selejtezőjének 2. fordulójában – tudósításunkat itt olvashatja, Bíró Attila szövetségi kapitány értékelését pedig itt.

A mérkőzésen a remek csapatmunka mellett több kiemelkedő teljesítményt láthattunk a mieink oldalán: a válogatottba visszatért Keszthelyi Rita minden értelemben vezére volt a társaságnak, a négy gólja mellett pazarul irányított mind elöl, mind hátul, biztos pontja volt a fiataloknak; Gangl Edina védései nagymértékben járultak hozzá az előnyszerzéshez; Horváth Brigitta két csodás gólt jegyzett, de emellett is kiugróan jól teljesített; de Garda Krisztina is élete meccsét játszotta a válogatottban. Utóbbi játékosunk, Európa-bajnokunk javarészt egyetértett a megállapítással, bár hamiskás mosollyal hozzátette: „Egyszer még Merész András kapitányi korszakában az oroszok ellen ment ennyire jól.”

A dunaújvárosiak védője amellett, hogy társaival kifogástalan módon semlegesítette a spanyol centereket, s így többek között a világ egyik legjobb középcsatárának tartott Maica Garcia sem tudott érvényesülni, elől is brillírozott. Két fantasztikusan megkomponált emberfóros helyzetben volt magabiztos – ráadásul második góljával a legjobbkor, kritikus pillanatban, 9–8-nál tolta meg a csapat szekerét.

„Elején elhúztunk, de ez nem volt annyira reális, hogy ekkora különbség van a két csapat között. Talán kihasználtuk a spanyolok hibáit, vagy ők nem pörögtek fel annyira, ezt nem tudom, nem is az én dolgom. A meccs második felében ők használták ki a mi hibáinkat, és a vége szorossá vált. Azt gondolom, hogy ez a reális egy gól ide-oda különbség van a két csapat között. Örülök, hogy nyertünk, és annak is örülök, hogy ennyi ember kijött a meccsre, szurkolt nekünk. Ez már a világbajnokságon is így volt, sőt korábbi Világliga-mérkőzéseken is. Mindenki bizonyított a kapitánynak, hogy válogatott közeli vagy válogatott szintű játékos, és lehet rá számítani” – tette hozzá Garda Krisztina.

Az előrelépés záloga Keszthelyi Rita nyilatkozatában is benne van: „Az első három negyedben nagyon jól gazdálkodtunk a fórokkal, sokkal jobban lőttük be, mint a spanyolok. A bíráskodás olyan volt, hogy a fór-hátrányt kellett gyakorolni. Az elején ez jól ment, a végén aztán úgy érzem, hogy türelmetlenek voltunk, és nem azokat a helyzeteket játszottuk meg, amiket megbeszéltünk. Örülök annak, hogy nyertünk, de az utolsó negyed szörnyű volt. Sok labdát szereztük szerencsére, jól védekeztünk, de akkor is kaptunk kilenc gólt. Meg kell nézni a jó dolgokat is, hogy abból minél több legyen, és a rosszakat meg azért kell megnézni, hogy lássuk, ez volt a hiba. Csak így tudunk fejlődni. Miután újjáalakuló válogatottról van szó, a védekezés kulcsfontosságú lesz minden egyes alkalommal, és ott kell vért izzadni, nem elöl.”

A dunaújvárosiak balkezese, Horváth Brigitta így értékelt: „Nagyon jól játszottunk az elején, a védekezésünk nagyon jó volt. A spanyolok csak fórból tudtak gólt lőni, ott a hátárnyunk kicsit akadozott, ezen még majd csiszolgatunk. Arra számítottam, hogy centerben fogok játszatni, de végül szélen kaptam szerepet, de mondták, ha úgy adódik, akkor menjek be második centerbe, és onnan szerezzek ítéleteket. Az út elején járunk, még lesznek Világliga-meccsek, össze fogunk csiszolódni, jó úton haladunk.”
 
Világliga, nők, európai selejtező, 2. forduló
Magyarország-Spanyolország 10-9 (4-1, 3-2, 2-2, 1-4)

Hajós-uszoda, vezette: Rakovic (szerb), van der Loo (holland)

MAGYARORSZÁG: Gangl - Szilágyi, Máté, Szücs G. 1, Parkes, Keszthelyi 4, Leimeter. Csere: Gurisatti 1, Horváth B. 2, Vályi V., Gyöngyössy, Garda 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

SPANYOLORSZÁG: Ester - A. Espar 1, B. Ortiz 4, M. Ortiz, C. Espar 2, Pena, Leiton. Csere: Bach, Lloret, Forca 2, Crespi, Garcia. Szövetségi kapitány: Miguel Angel Ocha

(Teljes jegyzőkönyv: itt)


Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok