Legyőztük a vb-ezüstérmest – 3 pont a Világligában!

2017. december 19. 19:58

Bíró Attila csapata fantasztikus hangulatban fantasztikus játékkal, Keszthelyi Rita vezérletével 10–9-re legyőzte Spanyolországot!

Fotók: Madar Dávid/MVLSZ

Valódi népünnepély volt a Hajósban!

A világbajnoki ezüstérmest fogadta női válogatottunk, önmagában ez is okot adott erre, na de emellett is akadtak vastapsra okot adó momentumok. Először is a mérkőzés előtt ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a visszavonult Bolonyai Flórát. valamint a válogatottól visszavonult Takács Orsolyát és Tóth Ildikót.

Aztán feltétlen meg kell említeni, hogy már a mérkőzés – amelyen dr. Molnár Tamás volt a delegátus – előtt fergeteges volt a hangulat az uszodában: tiszteletét tette a partin ezúttal is a női pólóválogatott hű szurkolótábora, a Carpathian Brigade, amely aztán a mérkőzést is végigdrukkolta, erőt adva ezzel a csapatnak.

A csapatnak, amely olyan produkcióval kezdett, hogy arra bizony keresni kellett a jelzőket. Az esélyesebbnek tartott riválist úgy védekezte le a társaság, ahogy a vízilabda álmoskönyvében meg van írva. A blokkok a helyükön voltak, Gangl Edina határozottan, magabiztosan védett, hátrányban sem volt rés a falon. B. Ortiz talált be egyszer, azon kívül az első negyedben semmi. És erre támaszkodva elől robogott a csapat: a centerek, Parkes Rebecca és Gyöngyössy Anikó kiállításokat kiharcolva küzdöttek, ebből Szücs Gabriella, egy időkérés után káprázatosan megkomponált akció végén a falból Garda Krisztina, majd a válogatottba visszatért Keszthelyi Rita lőtt gólt. És el ne feledjük Horváth Brigitta nagyszerű pattintását hat a hat ellen – így 4–1 állt a táblán!

A második negyedben sem változott semmi: mindenki, de tényleg mindenki elsőrangúan odatette magát, és ugyan két gólt lőttek ekkor a spanyolok, továbbra is jó volt a védekezés. A támadásra sem lehetett panasz, sőt – Gurisatti Gréta csavarja speciel a klasszis kategóriát jelentette. De kiemelni főleg Keszthelyit kell, aki igazi vezére volt a csapatnak, gólokat lőtt, irányított, segítette a fiatalokat.

Nagyszünet utáni távoli ejtése már a 8–3-at jelentette, neki pedig a negyedik gólját! És ugyan jó ideig nem sikerült újra bevenni Ester kapuját, kimaradtak a fórok is, de hátul olyan stabilitás uralkodott, hogy bizony a vb-ezüstérmes szenvedett a vízben! Egyedül Beatriz Ortiz volt odaát dicsérhető – a spanyoloknak persze. Hanem aztán hosszú szünet után Horváth Brigitta balja ezúttal csavargóllal villant, nem véletlen, hogy az egész kispadunk egy embereként ugrott a magasba. Forca aztán pontos ejtéssel reagált, Máté Zsuzsanna kipontozódása, majd Gurisatti kiállítását is kivédekezte a társaság, így 9–5-tel indult neki a negyedik menetnek!

A saját maga által diktált iramban úgy tűnt, azért alaposan elfáradt, a spanyolok 2:50-tel a vége előtt 9–8-ra feljöttek, meleg volt a pite. Meleg, de helyén volt a csapat szíve! Ismét egy szenzációsan megkomponált fór következett, amelynek a végén az elöl-hátul remeklő, egyik legjobb válogatott teljesítményét nyújtó Garda Krisztina belőtte Leimeter Dóra passzát. És ugyan Forca a végén még szépített, a labda nálunk volt, „lenyeltük”, és 10–9-re megnyertük a mérkőzést!

Tényleg valódi népünnepély volt ez az este!



Világliga, nők, európai selejtező, 2. forduló
Magyarország–Spanyolország 10–9 (4–1, 3–2, 2–2, 1–4)

Hajós-uszoda, vezette: Rakovic (szerb), van der Loo (holland)

MAGYARORSZÁG: Gangl – Szilágyi, Máté, Szücs G. 1, Parkes, Keszthelyi 4, Leimeter. Csere: Gurisatti 1, Horváth B. 2, Vályi V., Gyöngyössy, Garda 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

SPANYOLORSZÁG: Ester – A. Espar 1, B. Ortiz 4, M. Ortiz, C. Espar 2, Pena, Leiton. Csere: Bach, Lloret, Forca 2, Crespi, Garcia. Szövetségi kapitány: Miguel Angel Ocha

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok