Universiade: megvan az ötödik hely

2017. augusztus 30. 07:43

A magyar férfiválogatott 14–8-ra nyert Japán ellen az universiadén, ezzel az együttes az ötödik helyen végzett.

Japánnal szemben játszotta az utolsó mérkőzését a tajvani universiadén a férfiválogatott amely találkozó tétje a győztes búcsú, no meg az ötödik hely volt, a maximum, amit elérhetett a gárda a negyeddöntőt követően, ahol kikapott, a két olimpiai bajnokkal, a friss vb-bronzérmes csapatából három játékost felvonultató Szerbiától.

Märcz Tamás együttese aztán végtelenül simán győzte le Nagy-Britanniát, majd zárásként jöhetett a Japán elleni meccs, amelyet magabiztosan, végig vezetve nyert meg a magyar válogatott. Jansik Szilárd ezúttal sem szállhatott vízbe, de a társak a csapatkapitány nélkül is győzni tudtak, Lévai Márton 14 lövést hárított, míg támadásban Német Toni, Angyal Dániel és Kovács Péter is triplázott.

A második negyedet 6–2-re nyerte meg a magyar csapat, és a nagyszünetre kiharcolt ötgólos különbséget a folytatásban is tudta tartani, sőt a lefújásig még eggyel növelte is, miután 11 másodperccel a vége előtt Lőrincz Bálint beállította a végeredményt.

A magyar válogatott öt győzelemmel és két vereséggel végzett az ötödik helyen.

Märcz Tamás: „A nemzetközi vízilabdában már közismert, hogy mennyire nehéz a japán csapat ellen játszani. Rendkívül nagy figyelemre, koncentrációra és taktikai felkészültségre van szükség, hogy a kellemetlen játékuk ne érvényesüljön. Főleg, mert egy olyan japán válogatottal játszottunk, amely kilenc játékost hozott el a budapesti világbajnokságon szereplő csapatából. Fontosnak tartottuk ezt a mérkőzést, nagyon jól felkészültünk, és öröm volt nézni, ahogy a fiúk megvalósították azt, amit elterveztünk. Mindezt úgy értük el, hogy Jansik Szilárd nem játszott a sérülése miatt, és amíg mi 5, a japánok 16 emberelőnyt kaptak. A csapat szinte hibátlanul játszott, 16 labdát szerzett, és azt hiszem, bizonyította mindenki előtt, hogy egy megszokott és igazságos lebonyolításnál érmes helyen végzett volna, ez egészen biztos. Az egyik delegátus feltette a kérdést, hogy miért nem jeleztük időben, ha láttuk ezt a hibát. Nos, jeleztük. Két héttel a játékok megkezdése előtt a szervezőknek írtunk, megemlítve ezt a problémát, mondván aggályos, hogy már a negyeddöntőben újra találkozik egymással az adott csoport első és második helyezettje. így ugyanis szinte biztos volt, hogy magyar–szerb negyeddöntő lesz, miközben a másik ágon lévő csapatokkal csak a döntőben találkozhatunk, s gyengébb együttesek pedig simán az elődöntőbe juthatnak. Erre azt választ kaptuk, hogy így van leírva a versenyszabályzatban, és így lesz. Csak gratulálhatok a fiúknak, mert csak a nagyon erős szerb csapattól kaptunk ki. Számomra olyan mintha ezek a fiúk itt érmesek lettek volna, úgy gondolom nem volt hiábavaló, hogy itt voltunk. Gratulálok a férficsapat nevében a női csapatunk tegnap szerzett ezüstérméhez!”

UNIVERSIADE 2017, TAJVAN
Férfiak
Az 5. helyért
Magyarország–Japán 14–8 (3–2, 6–2, 3–3, 2–1)
Gólszerzők:
Német T. 3, Angyal 3, Kovács P. 3, Lőrincz 2, Gyárfás T., Sedlmayer, Kovács Gergő, ill. Inaba 3, Adachi, Kawamoto, Date, Koppu, Araki


 
Döntő
Szerbia–Oroszország 15–4 (3–0, 5–2, 4–2, 3–0)
 
Az universiade végeredménye:
1. Szerbia, 2. Oroszország, 3. Olaszország, 4. Franciaország, 5. MAGYARORSZÁG, 6. Japán, 7. Hollandia, 8. Nagy-Britannia, 9. Egyesült Államok, 10. Kanada, 11. Ausztrália, 12. Dél-Korea, 13. Románia, 14. Dél-Afrika, 15. Argentína, 16. Tajvan
 
A magyar férfiválogatott kerete
Kapusok: Kardos István Gergely (Szolnok), Lévai Márton (Debrecen)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bundschuh Erik (OSC), Gyárfás Tamás (Honvéd), Illés Sándor (Szeged), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Kovács Péter (BVSC), Lőrincz Bálint (Eger), Német Toni (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (Szeged)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok