Kósz Zoltán és Gergely István is köszöntötte az ifjú olimpikonokat

2013. szeptember 23. 16:16

A Magyar Olimpiai Bizottság hétfőn ünnepélyes keretek között emlékezett meg az ifjúsági olimpiai fesztiválokon kiemelkedőt nyújtó fiatal sportolókról. Ott volt a helyszínen példaképként két vízilabdázó is.

Gergely István és Kósz Zoltán a MOB rendezvényén (Fotó: MOB)

A magyar küldöttség az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon – újoncként – 6 arany-, 1 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett, míg a nyári, utrechti, XII. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a 49 nemzet között 14 érmével a 4. helyen végzett. Minden idők legnépesebb delegációja utazott Hollandiába, összesen 103-an. 2017-ben Győr rendezi majd meg az EYOF-ot, Borkai Zsolt, a MOB elnöke elmondta, minden a tervek szerint halad az előkészületek során.

Az érmes sportolókat köszöntötték tehát hétfőn, és az eseményt megtisztelte jelenlétével Szávay Ágnes, korábbi teniszcsillagunk, Kozák Danuta, Dombi Rudolf, Kósz Zoltán és Gergely István olimpiai bajnokaink.

„Magam is gyerekekkel foglalkozom, és úgy gondolom, ha csak egy kézfogással is lehet segíteni sportoló fiatalokon, pályafutások továbblendítésén, akkor már megérte eljönni” – mondta Kósz Zoltán, aki a Petőváry Zsolttal nyolc éve megalapított vízilabda egyesületet működteti Leányfalun és Szentendrén. „Járjuk a fiatal sportegyesületek kalandos, de szép útját ma is. Vannak eredményeink, kis válogatottjaink, olykor bajaink, de ez így kerek” – tette hozzá Zoli, aki nem mellékesen a Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP csapatának kapusedzője is egyben.

„Végigszurkoltam a világbajnokságot, és természetesen nagyon örültem a világbajnoki aranyéremnek. Ami az új szabályokat illeti, nem fogadtam olyan nagy szkepticizmussal azokat, vannak bennük olyan elemek, amelyek meggyorsíthatják a játékot és több gól is születhet. Akadnak persze még nem teljesen kiforrott javaslatok is, az első nemzetközi kupaforduló után feltehetően a döntéshozók újra összeülnek, és számba veszik a tapasztalatokat. Most azon kell dolgoznia minden magyar vízilabdázónak, hogy a sportág minél tovább fennmaradjon az olimpiai programon, és minél eladhatóbb legyen a nézők számára.”

Szolnokon hálás feladata van Kósz Zolinak, hiszen Decker Attila és Lévai Márton személyében két remek kapusa van a csapatnak. Előbbi a hétvégén remekelt a Debrecen ellen.

„A kapusnak óriási szerepe van, ha két hasonló képességű csapat találkozik, akkor sok esetben a kapus dönti el, ki kerül ki győztesen. Legutóbb 5-4-re nyertünk Debrecenben, ez minősíti is Branislav Mitrovic és Decker Attila teljesítményét, mindketten osztályon felülit nyújtottak. Megerősödtünk a bajnokságra, szerintem esélyünk van a bajnoki döntőre és akár a győzelemre is, az Euroligában pedig újoncként szeretnénk minél tovább menni” – beszélt kicsit a Szolnokról Kósz Zoltán, aki hozzátette, Lévai Mártonban hatalmas lehetőségek rejlenek a jövőre nézve.

A hétfői eseményen mutatták be azt a magyar himnuszt, amelyet az Erkel Ferenc Társaság és a MÁV Szimfonikus Zenekar készített a MOB felkérésére. A jövőben – a londoni, Szilágyi Áron eredményhirdetése alatt ért kellemetlen meglepetés elkerülése érdekében – ezt a 90 másodperces, teljes egészében Erkel Ferenc eredeti kottájához visszanyúló, így lendületesebb, verbunkos változatot hallhatjuk majd a nemzetközi sporteseményeken, a magyar győzelmek után.

„Nagyon sok szép emlékem van a magyar himnusszal kapcsolatban, sok esetben nem a sport miatt. Gyenge pont számomra, ez még gyerekkoromra vezethető vissza” – így a felvidéki születésű Gergely István, aki szintén ott volt a rendezvényen.

A Himnusz új verzióját itt meg lehet hallgatni.

Ott szembesítettük azzal a ténnyel, hogy az első bajnoki fordulóban, az OSC elleni vízbe szállása volt a 250. ilyen alkalom az OB I.-ben.

„Nem tudtam a kerek számról, igazából akkor védek, amikor az edzőm mondja, hogy menjek. Viszonylag szép szám, persze. Egy kapusnál ezt talán könnyebb elérni, főleg ha arra gondolok, hogy tizenegy éve vagyok Magyarországon. Sokan azt gondolják, az ember minél többször ünnepli a születésnapját, annál öregebb. Én nem így látom, az, hogy ennyi meccset játszottam már, inkább örömmel tölt el, mintsem arra gondoljak, milyen öreg lehetek már. Remekül érzem magam, de nem a strigulák miatt játszom a meccseket”.

Már csak azért is így lehet, mert a Honvéd pokolian fontos meccset nyert meg a Kaposvár ellen a hétvégén, a kupakudarc után.

„Nem cseréltem volna be a Magyar Kupa négy közé jutást erre a győzelemre. A bajnokság szempontjából ez nekünk nagyon fontos mérkőzés volt. Sajnáltuk a kupát, de nem játszottunk jól akkor. Pozitív volt, hogy a sikertelen meccsek és a rossz kezdés után is fel tudtunk állni, a vége egész sima lett” – mondta Gergely István a 10-7-es győzelemről.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok