VB 2017: öröm, keserűség, pihenés

2017. július 31. 18:32

A világbajnokságot és az ott szerzett ezüstérmet értékelték a férfiválogatott tagjai, a sajtótájékoztatón pedig Varga Dénes bejelentette, jövő nyáron nem szerepel a nemzeti csapatban.

fotó: Madar Dávid

Kezdjük a végéről! Hiszen ahogy az szokás, a férfiválogatott világbajnokságot lezáró sajtótájékoztatóján az asztalnál ülők előbb elmondták az érzéseiket, értékelték a bravúros ezüstérmet, majd jöhettek az újságírói kérdések. Ezek közül az egyik Varga Dénes válogatottbeli szereplését firtatta, hiszen a csapatkapitány a döntő után azt mondta, erre nem szeretne hirtelen válaszolni.

„A meccs után valóban nem szívesen válaszoltam erre, hirtelen felindulásból főleg nem, és azóta sem telt el sok idő, de úgy érzem, hogy a legésszerűbb az, ha pihenéssel töltöm a következő nyarat – mondta Varga Dénes. – Mert nem szeretnék teljesen felőrlődni. Egy olyan folyamatot kell elképzelni, ami a 2015-ös két kudarccal kezdődött, a bergamóival és a kazanyival (a világliga és a világbajnokság hatodik helyéről van szó – a szerk.). Utána beleszaladtunk egy olyan szezonba, amikor Belgrádban Eb-t, majd Triesztben olimpiai selejtezőt játszottunk, aztán egy hosszú riói felkészülésbe ugrottunk fejest. S tudjuk, hogy annak mi lett a vége. Azután nekem sokáig tartott, hogy a válogatottra úgy tudjak gondolni, mint amit teljes erőbedobással tudok csinálni. De most úgy érzem, érdemes lenne egy nyarat pihenéssel tölteni. Aztán meglátom, vagyok-e még olyan kvalitású játékos, hogy jelentkezzek a válogatottba.”

Ezt mondta tehát Varga Dénes, miközben ugye Hosnyánszky Norbert szereplése is bizonytalan, bár ő még nem búcsúzott, így egyelőre csak az biztos, hogy a mostani csapatkapitánya nélkül folytatja a válogatott (egy ideig). A szélső elmondta, pihenésre van szüksége, mi pedig bízunk benne, hogy felhúzza még a nemzeti csapat sapkáját.

„Nem is tudom, hol kezdjem – mondta a világbajnokság kapcsán Varga Dénes. – A tavalyi szezon végétől kezdve egy érdekes úton mentem keresztül, míg eljutottam odáig, hogy teljes bizonyossággal éreztem, a nyarat a válogatottal szeretném tölteni. Még ha nehéz is volt időnként a felkészülés során, akár a csapatkapitányi teendők, akár a sérülésekkel való bajlódás. De ekkor sem bántam meg, hogy vállaltam a szereplést, és ebben még nincs benne az, hogy mekkora bravúrnak tartom az eredményt. Összességében egy olyan nyáron vagyunk túl, amire nagyon szívesen fogok később visszaemlékezni."

Varga Dénes mellett a torna legjobb kapusa díjat bezsebelő Nagy Viktor és az MVP-nek választott Vámos Márton, illetve Erdélyi Balázs is ott volt a játékosok közül a sajtótájékoztatón, s ők így értékeltek.

Nagy Viktor: „Azóta sem tudok még jól aludni. A felkészülés elején aláírtam volna ezt az eredményt, mert egytől nyolcig bármi lehetett volna, annyira erős a mezőny. De aztán bekerültünk a döntőbe, fantasztikus úton mentünk végig, vitt minket a közönség szeretete és csapatként funkcionáltunk. Azért is volt számomra csalódás az elveszített döntő, mert emlékszem, hogy amikor a 2013-as aranyérem után hazatértünk, láttam, hogy mekkora örömet okoztunk a szurkolóknak. Akik most is örülnek, de ez nem ugyanaz az érzés. A győzelem egy egész országot össze tud kovácsolni, fantasztikus átélni. Amikor nem sikerül megszerezni a legszebb érmet, akkor csalódott vagyok, amúgy viszont a csapat minden egyes tagjára büszke vagyok, nehéz úton mentünk végig. A világ második legjobb csapata vagyunk, ami fantasztikus, viszont szombaton is nyerni akartunk. Nem sikerült, ezért kicsit keserű az öröm. Fantasztikus volt itthon játszani, köszönök mindent.”

Erdélyi Balázs: „Bennem is tombol a csalódottság. Ha onnan nézzük, hogy a februári Volvo-kupán simán kikaptunk Montenegrótól, akkor nem feltétlenül gondoltuk, hogy ilyen messzire jutunk. Aztán a sok munkával és a jó felkészüléssel a döntőbe tudtunk kerülni, s ez csalódottságot okoz, közel voltunk és mégsem sikerült. Egy ideig biztos, hogy bennem lesz ez az érzés. Eseménydús két héten vagyunk túl, tökéletes volt a szervezés, a játékunk meccsről meccsre javult. Sajnálom a végét, később biztosan tudom majd azt mondnai, hogy boldog vagyok ezzel az ezüsttel is.”

Vámos Márton: „Életem végéig úgy fogom gondolni, hogy bár nem lettem volna MVP, és inkább megnyertük volna a világbajnokságot. Hiszen ez egy csapatjáték, félre kell tenni az egyéni ambíciókat. Visszakanyarodnék a riói olimpia negyeddöntőjéhez. Ott egy negyed rövidzárlat elég volt, hogy ötödikek legyünk, és utána ez a csapat megmutatta, mire képes, visszaküzdötte magát az elitbe, hiszen a döntőbe csak az elit jut be. Sajnos itt megint volt egy negyed rövidzárlat. A második helyet a görögök ellen nyertük meg, azóta van egy kis öröm, de túlnyomórészt csalódottság, mert elveszítettük a döntőt.”



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok