Szeged: 11-22 a 33-asban

2013. szeptember 22. 09:32

Meglepetések nélkül folytatódott az ob I – hacsak az nem számít annak, hogy a Honvéd a kupavereség után egy héttel ezúttal győzött Kaposvárott; igaz, Szécsi Zoltán végleges kiállítása némiképp más mederbe terelte a találkozót a harmadik negyed közepén.

Két mérkőzés is a múlt heti kupanegyeddöntők visszavágója volt (a harmadikat, a Fradi–Vasas találkozót jövő pénteken vívják). Például a forduló nyitómeccse Kaposvárott: a Racionet-Honvéd gárdája legutóbb az otthoni iksz után másnap 6-2-re kapott ki a somogyiaktól, nem utolsósorban azért, mert Szécsi Zoltán megbabonázta a vendégjátékosokat. Nos, a bajnoki is hasonló módon kezdődött, mint a kupaderbi, a Kaposvár elment 3-0-ra az első negyedben, majd a második rész elején 4-1-re vezetett, ám a Honvéd a második rész közepén három egymást követő támadásból, 81 másodperc alatt egyenlített. Ezután meglehetősen zaklatott periódus következett, megannyi kihagyott helyzettel és kiállítással fűszerezve. A kulcsmomentum azonban nem egy gól volt, hanem Szécsi Zoltán csattanása: a kiszólást végleges, cserés kiállítással honorálták a játékvezetők, és innen egy új meccs kezdődött. Ezt pedig nem a Kaposvár nyerte, hiszen a mérkőzésből hátralévő 11 percet 6-3-ra nyerte a Honvéd, amely a negyedik játékrész elején 5-5 után tudott három gólt szerezni zsinórban. Kiss Gergő elemében volt, négy találatig jutott, a vége háromgólos Honvéd-siker, plusz jelentős feszültség a kaposvári oldalon.

A másik „újrajátszást” Debrecenben tartották: ahhoz képest, hogy a Szolnok valósággal tönkreverte Varga Tamás együttesét a kupapárharcban (6-15 és 5-10), ezúttal órási küzdelem folyt a vízben. A kapusok remekeltek, Braniszlav Mitrovics 71, Decker Attila 79 százalékkal védett. A végeredmény a harmadik negyed végére kialakult – 5-4 a Szolnoknak –, az utolsó negyedben érdekes módon csupán egyetlen igazi emberelőny adódott, ám a debreceniek nem tudták lövéssel befejezni a fórjukat.

Az első fordulóban a szegediek ellen nem kis meglepetésre döntetlent elérő pécsiek nem tudták megismételni jó teljesítményüket: az OSC-Újbuda küzdelmes meccsen győzni tudott. A negyedik negyed közepén a pécsiek még vissza tudtak jönni 3-6 után 6-7-re, ám a következő gólt ismét a vendégek dobták – ez volt Korényi Balázs ötödik találata –, majd egy kihagyott hazai fórra érkező újabb OSC-gól eldöntötte a összecsapást.

Bár a Szentes két gyors góllal elment 2-0-ra a Szőnyi úton, a BVSC együttese szívós munkával megfordította a meccset. Kulcsmomentum volt, hogy 7-6-nál, két másodperccel a harmadik rész vége előtt a vasutasok betaláltak Mészáros Csaba révén – ezt a lélektani fórt aztán átvitték a zárófelvonásra, melynek során bedarálták a szentesieket, három válasz nélkül hagyott góllal 11-6-ra is vezettek már, azaz kiküszöbölték a KSI elleni csorbát.

A sportiskolások ugyanakkor igencsak kijózanító pofonba szaladtak bele Egerben: 20-5-re kaptak ki úgy, hogy a negyedik negyed előtt még „csak” 12-4 volt a bajnoki címvédőnek, ám az utolsó részben egy nyolcast rámoltak be a hevesiek, melyre csak három másodperccel a duda előtt érkezett egy vendéggól.

Bár szintén 20-on felül dobott a Szeged, az Ybl elleni meccsük nem tűnt annyira egyoldalúnak a hűvös budai szélben. A hazaiak meglepően jól tartották magukat – igaz, érződött, hogy a vendégeknél Nagy Viktor csupán a parton didereg –, Kiss Ádám egészen elsőrangú produkcióval rukkolt elő, az egész forduló legeredményesebbjeként 6 gólt szerzett! Persze, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a szegediek nyernek, mégpedig sokkal: a vége 11-22 lett a 33-asban az amúgy remek kis környezetben, a MOM-szabadidőközpont még nyitott medencéjében rendezett meccsen. A délutáni napsütésben nyilván még jobb szórakozás lett volna, de így is volt hangulata az esti villanyfényben rendezett partin, melyre megtelt a medenceparti kislelátó!

Igaz, Vincze Balázs, a vendégek mestere megjegyezte, azért elég kemény kihívás volt a 25 fokos vízben, 14 fokos hőmérséklet mellett játszani, „az egy dolog, hogy nekem lefagyott a vesém, de a játékosoknak sem volt könnyű, remélem, nem lett senkinek sem baja.

Amúgy többszörös félreértés vezetett oda, hogy a cserejátékosok végül a parton fagyoskodtak a hegy felől fúvó szélben, és nem a vízben tartották relatíve melegen az izmaikat. Vincze Balázs egyébként elégedett volt a látottakkal, mint mondta, azon az úton haladnak, amin szeretnének. „Múlt héten az Eger ellen már megmutattuk, hogy egy jó kapusteljesítménnyel milyen védekezésre vagyunk képesek. Az biztos, hogy az idén kevesebb a kihívás, több lesz a pihenő. Tavaly a BL miatt sűrű volt a program, mert hiába megyünk egy közepesen gyenge csapathoz egy biztos győzelem tudatában, akkor is csak időt, energiát visz az utazás. Most másként lesz, több idő jut készülésre, regenerációra, ezt a csapat javára tudjuk fordítani.

Eredmények

KAPOSVÁR–RACIONET-HONVÉD 7–10 (3–1, 1–3, 0–1, 3–5)
Játékvezetők: Dodog, Fekete B.
KAPOSVÁR: Szécsi Z. – Kovács O. 1, Berta 1, Dőry 3, Surányi, Juhász-Szelei, Benics 1. Csere: Lajkó (kapus), Szilvasán 1, Prikidánovics, Kincses, Kutasi, Ronen. Edző: Fekete Szilveszter
HONVÉD: Gergely I. – Kovács P., Szőke, Kiss G. 4, Illés S., Kodzsi 3, Steinmetz B.Csere: Mátyás, Boros, Fülöp 2, Simon, Tóth Bendegúz 1.
Emberelőnyök: 8/1, ill. 7/2
Ötméteresek: 1/0, ill. 1/1
Kiállítva (cserével végleg): Szécsi Z. (21. p.)

DEBRECEN–SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP 4–5 (2–3, 0–0, 2–2, 0–0)
Játékvezetők: Marosvári, Petik A.
DEBRECEN: B. Mitrovics – Busila, Marnitz G. 2, Süveges, Chilkó, Jokics, Halek 1, Csere: Palotás, Kállay Weszelovszky L. 1, Misics.
SZOLNOK: Decker A. – Gocsics 1, Vámos, Hosnyánszky 1, Alekszics 1, Kis G., M. Mitrovics. Csere: Vörös, Jansik D. 1, Pásztor M. 1, Török B.
Emberelőnyök: 9/3, ill. 12/3

HEGYVIDÉK-YBL –A-H HÍD-SZEGED 11–22 (3–5, 4–7, 2–5, 2–5)
Játékvezető: Birri, Bors
YBL: Zlinszky – Kiss Á. 6, Cserdi, Hartman, Major 2, Koltai 1, Kibédi 1. Csere: Ádám Zs. (kapus), Békési, Rex-Kiss, Ádám Z., Gyarmathy V. 1, Nagy S., Szilágyi Zs.
SZEGED: Molnár D. – Szivós 5, Seman, Jansik Sz. 3, Kunac, Juhász 3, Vincze M. 1. Csere: Decker Á. 3, Sánta, Kiss Cs. 2, Hegedüs G. 1, Rákos 2, Tóth M. 2.
Emberelőnyök: 9/6, ill. 10/5
Ötméteresek: 1/1, ill. 2/2
Kipontozódott: Major (21. p.), Kiss Á. (23. p.), Rákos (31. p.)

PVSK-FÜSZÉRT–OSC-ÚJBUDA 7–9 (2–2, 1–2, 1–2, 3–3)
Játékvezetők: Vojvoda, Vogel
PÉCS: Baráth – Pataki, Czigány K. 3, Krizsán, Müller, Hoppál, De Blasio 2. Csere: Kuncz, Somogyi T., Práczky, Csacsovszky, Besenyei 2, Ágner.
OSC: Áts – Szécsi D., Suti 2, Gyárfás, Korényi 5, Regős, Tóth Z. 1. Csere: Deutsch, Császár, Tiba 1, Szentesi, Jávor.
Emberelőnyök: 13/2, ill. 9/3
Kipontozódott: Ágner (26. p.) Tiba (29. p.), Szentesi (29. p.), Krizsán (32. p.)

ZF–EGER–KSI 20–5 (3–0, 6–3, 3–1, 8–1)
Játékvezetők: Pásztor A., Mucskai
EGER: Bisztritsányi – Graham 1, Kovács Gábor 2, Hárai 3, Sántavy, Salamon 1, Bátori 3., Csere: Varga II Zs. 4, Gór-Nagy 2, Lőrincz B. 1, Bundschuh 2, Zalánki 1, Halmos.
KSI: Kardos – Somlai, Kalanovics, Fejős 1, Vereczkey 1, Kovács Gergő 1, Marnitz M. Csere: Krémer (kapus), Szedmák, Miklós 2, Szőke, Kerschbaum, Márkus, Hangody A.
Emberelőnyök: 8/6 ill. 4/0
Gól – ötméteresek: –, ill. 2/1
Kipontozódott: Márkus (30. p.)

BVSC-ZUGLÓ–VALDOR-SZENTES 11–7 (2–2, 4–2, 2–2, 3–1)
Játékvezetők: Csanádi, Németh A.
BVSC: Györke – Borsós, Kotszidisz, Nyéki 3, Mezei 1, Létay 1, Szabó B. 1. Csere: Nagy S. 2, Tatár 1, Telegdy, Mészáros Cs. 2, Ambrus F., Hajek.
SZENTES: Horváth T. – Kolárik 2, Németh D. 1, Kiss Gy. 1, Hegedűs I., Kistamás, Keresztes I. 1. Csere: Szabó L. 1, Józsa, Pellei 1, Nagy M., Werner, Hegedűs B.
Emberelőnyök: 13/4, ill. 8/2
Ötméteresek: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Németh D. (27. p.), Szabó L. (31. p.), Szabó B. (32. p.)

Az FTC–Vasas mérkőzést szeptember 26-án rendezik.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok