VB 2017: Nem állunk rosszul!

2017. július 19. 21:30

Férfiválogatottunk óriási csatában, két gólról egyenlítve 9–9-es döntetlent játszott az olimpiai ezüstérmes olaszokkal, így megvan az esélye a csoportelsőségre!

Fotók: Madar Dávid

Evakuálva! – hirdette kora délután több poszt is, utalva arra, hogy férfiválogatottunk otthont adó szállodájában éppen tűzriadó van, s az épületet kiürítették. A csapat is az utcán várta, hogy rendeződjön a helyzet, amely hamar megtörtént, úgyhogy ez a kisebb incidens cseppet sem zavarta meg a felkészülést.

„Biztos az olaszok voltak” – szólt néhány csipkelődős hozzászólás, de persze mindenki tudja, tudnia kell, sohasem vetemednének ilyesmire, arról nem beszélve, hogy amúgy sem lenne szükségük erre, lévén bitang jó csapatuk van. Még úgy is, hogy ismeretes, a vb előtti napokban vírus tartolt végig a csapaton, többen is az utolsó pillanatokban estek ki, így egyik kulcsemberük, Valentino Gallo, valamint del Lungo, a kapus is. Ezért érkezett a válogatottságtól visszavonuló Stefano Tempesti segíteni – ismerik, jól ismerik a mieink, klasszisa megkérdőjelezhetetlen talán még a mai napig is. Persze reméltük, ezúttal nem bizonyosodik majd be.

A csoportelsőségről döntő mérkőzésre, kell-e mondani, megteltek a lelátók, libabőrt elidéző hangulatban álltak oda a játékosok a bemutatáshoz.
 

Az olaszok kapujában aztán Volarevic kezdett, nálunk Nagy Viktor. Nem volt egyszerű dolguk a kapusoknak, lévén a játékvezetők szinte minden támadásnál kiállítást ítéltek, így az első két negyed voltaképpen a fór-fórkihasználás menetén zajlott. A rend kedvéért: Nora, majd Renzuto „tett be" egyet-egyet, ezzel vezettek 2-0-ra, válaszul aztán Varga Dénes érkezett, majd Vámos Márton már akciógóllal jelentkezett. Bodegas húzott be egy labdát a falból fórból, erre pedig Hárai Balázs csavarja következett, avagy csapatunk klasszikus vízilabdában is igyekezett, sőt feltétlen jobb volt. Persze aztán di Fulvio is bebizonyította, nem csak előnyből tudnak gól lőni, szabaddobása beakadt - ezt Zalánki Gergő egyenlítette ki fórból. Nehéz volt követni a történéseket...
 
A második negyedben Renzuto fórból ismét Olaszországot jutatta előnyhöz, de Mezei Tamás „szállított" egy ötöst, amelyet Varga értékesített. Sőt csapatkapitányunk időkérés után emberelőnyből is eredményes volt, így átvettük a vezetést! Ezt megtartottuk a nagyszünetig, köszönhetően annak is, hogy Nagy Viktor is elkapta a fonalat, hátrányban védett nagyokat. A krónikához hozzátartozik, hogy Hárai és Fondelli a páros kiállítás sorsára jutott az olasz kapunál - súlyos veszteség volt számunkra.
 

Térfélcsere után Tempesti jött az olasz kapuba, de Manhercz Krisztián emberelőnyből rögvest felavatta. Kettővel, 7-5-re vezettünk, de olyam hektikus volt a csata a sok kiállítás miatt, hogy egy pillanatra sem szabadott hátradőlni.  Renzuto szépített - természetesen fórból. Sőt az egyenlítésért is támadhatott Olaszország, Campagna időt kért, de játékosai nem játszották meg jól a helyzetet, Bodegas mellé húzott. Miután támadásaink Hárai hiányában nem voltak annyira passzentosak, elvégre a nagyot küzdő Mezei mégsem lehetett végig bent, megakadtunk - di Fulvio akciógóllal egyenlített. Vámos igyekezett, kiharcolt egy kiállítás, Märcz Tamás gyorsan időt is kért. Sajnos ez sem jött be: Zalánki eladta a labdát. Volt még lehetőség a vezetés megszerzésére, ám emberelőnyben Varga Dénes lövését Tempesti ütötte fölé, majd Vámos bombáját blokkolták. Aztán Erdélyi Balázs szerzett labdát, végigúszott vele, ám fölé lőtt. 11 másodperccel a vége előtt jött a „szokásos" kiállítás, ezt Presciutti büntette góllal, így 8-7-es olasz vezetéssel zárult a harmadik negyed.
 
A záró felvonás fel-le úszkálása után egy ellenünk ítélt kontra miatt dühöngött a publikum, Nagy Viktor védése viszont újra tapsra ragadtatta. A korábban ügyesen labdáz szerző Gór-Nagy Miklóst úgy tűnt, hogy Aicardi viszi víz alá, a magyar védő lett kiállítva (aki ezzel kipontozódott), a fórt Mirarchi a falból tette be, így 4:05-tel a vége előtt 7-9 állt a táblán. De nem sokáig! A kegyetlen ütközetben Vámos bombája jelentette a reményt, majd egy lefordulás - ám Zalánki Temepstibe lőtt.
 

Szólt a „Mindent bele!" rigmus, és ismét támadhattunk, lévén az olaszok a sarokba dobták a labdát. A Hárait pótolni igyekvő, óriásit brusztoló Decker Ádám próbált kiállítást szerezni - jött helyette egy újabb páros: Vámos és Mirarchi között. Majd egy szimpla kiállítás Deckerről, időt kértünk, alig akarták meghallani. Őrület, ami ezen a meccsen ment, 2:19 volt hátra.
 
A fórmegjátszás egyszerű és nagyszerű volt: Vámos Márton középről lőtt nagy gólt, amivel 9-9 lett. Török Béla kiállítása és olasz időkérés következett. Nora lövését védte Nagy Viktor, a vezetésért indult támadni a csapat. Mezei nem kapott ítéletet, Erdélyi blokkolt egyet, az utolsó fél percben jártunk. Nem jártunk sikerrel, de odaát sem fújtak, pontosabban „csak" egy párost, ami voltaképpen méltó befejezése volt a partinak.
 
A 9-9-es döntetlen azt jelenti, hogy - feltételezve, hogy legyőzzük a franciákat pénteken, ami lássuk be, azért valószínűsíthető - az olaszok ausztrálok elleni mérkőzése dönti el a csoportelsőség sorsát. Tekintettel arra, hogy mi 13-3-ra vertük Youngeréket, nem állunk rosszul.  
 

MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 9–9 (4–4, 2–1, 1–3, 2–1)
Vezette:
Naumov (orosz), Schwartz (izraeli)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos 3, Hosnyánszky, Gór-Nagy, Erdélyi, Varga Dénes 3, Hárai 1. Csere: Török, Manhercz 1, Zalánki 1, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

OLASZORSZÁG: Volarevic – di Fulvio 2, Gitto, Figlioli, Nora 1, Renzuto 3, Bodegas 1. Csere: Presciutti 1, Mirarchi 1, Fondelli, Aicardi, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna


(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények: itt nézhetőek meg

A vízilabdatorna 4. napjának minden történése: itt találhatóak

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok