Küzdelem, vízilabda, így kell ezt!

2017. július 08. 21:10

Jól tartotta magát a BENU-kupán a német válogatott, ám Märcz Tamás csapata a negyedik negyedben jelezte, ki a jobb, és 15–9-cel behúzta a meccset.

Fotó: Madar Dávid

Ünnepséggel kezdődött a BENU-kupa második napján válogatottunk meccse. Előbb az 1977-es Európa-bajnok csapat tagját, Wolf Pétert köszöntötték 65. születésnapja alkalmából, majd a bemutatás során Manhercz Kriszitán és Decker Attila az 50., Decker Ádám és Erdélyi Balázs a 100., míg Hárai Balázs a 200. válogatottsága alkalmából Hesz Mátétól, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkártól vett át jubileumi üvegdíjat.
 
A németek elleni parti meglehetősen mozgalmasan kezdődött: a Hárai által megszerzett előnyt jól megjátszva Vámos Márton lőtt gólt, majd Stamm egyenlítése (fór) után Mezei Tamás csavart pazarul. A Szolnok centere aztán emberelőnyt is „hozott" a konyhára, ám Götz kapus kétszer is védett, avagy nem sikerült ellépni kettővel. Sőt a németek Jüngling révén egyenlíteni is tudtak, majd Decker Attila védése kellett, hogy ne kerüljünk hátrányba. A románokat pénteken 7-6-ra legyőző rivális tartotta magát, ám Zalánki Gergő balja csak villant egyet, majd nyolc másodperccel a dudaszó előtt Erdélyi Balázs gyorsasága és pontos befejezése révén kétgólos előnnyel zárhattuk az első menetet. Ehhez kellett persze annak a Decker Ádámnak a blokkja is, akinek pénteken született meg második kislánya, Panni - szívből gratulálunk, kívánunk egészséget, és sok boldogságot a családnak!
 
A második negyed az elsőnél kaotikusabb volt, néha alaposan összekuszálódtak a szálak a vízben, közelebb azonban nem tudtak férkőzni a németek. Arra volt erejük, hogy kétszer válaszoljanak, avagy Hosnyánszky Norbert átlövésére, és Vámos bombájára is jött egy-egy vendég gól. Látszott, odateszik magukat rendesen Hagen Stamm tanítványai is, akikről ha máshonnan nem, az olimpiai selejtező óta minimum tudjuk, nem adják fel, küzdenek a végsőkig. Illinger és Hárai páros kiállítása (centerünknek a második személyi hibája volt) is jelezte a csata küzdőjellegét, noha természetesen a mieink azt szerették volna, hogy a klasszikus játék domborodjon ki, elvégre abban azért nagy a különbség a felek között.  
 

Bármennyire akartuk, a folytatásban sem ebben a mederben alakult a csata, ami persze köszönhető volt annak is, hogy nem egy helyzet maradt parlagon, kapufák és Götz-védések után hergelték magukat a német pólósok. Akadt egy újabb páros büntetés (Vámos és Real), és a mieink találatára jöttek a válaszok is. Ki kell emelni Zalánki emberről lőtt akciógólját, de azt is, hogy a balszélről próbálkozó Strelezkij lövéseit sem zárta a szívébe Decker Attila... Hosnyánszky fórgólja után ugyan 9-6 állt a táblán, ám a harmadik negyed végét jobban zárta a rivális, így 9-8-cal rajtolt a záró menet.   
 
Küzdeni kellett tehát - méghozzá az ezúttal is kispadozó, pihentetett Varga Dénes nélkül -, amivel nincs baj, sőt ha mondhatjuk, cseppet sem árt, hasznosabb is az efféle parti, mint volt mondjuk a Kanada elleni. És a csapat küzdött. Gór-Nagy Miklós fórban a falból talált be, majd Mezei harcolt ki egy büntetőt, amelyet Erdélyi értékesített, miközben hátul feszesen, fogcsikorgatva harcolt a védelem, vagy védett éppen Decker. Manhercz Illinger elleni parádéja (egy az egyben verte meg labdával a védőt, majd lőtt a hosszúba) már a klasszikus vízilabdát idézte, ergo azért idejében jelezte a társaság, ki is az úr a háznál.
 
„Manó" lőtt aztán még egyet, Mezei kibrusztolt még két ötöst, amelyet Vámos, illetve Zalánki váltott gólra, ahogy kell, elvette az ellenfél kedvét a magyar válogatott. Kimondottan értékes meccs lett így ez, amelyen minden hangszeren meg kell mutatni, mit tud a csapat - megmutatta. A vége 15-9 lett, vasárnap jöhet a Románia elleni összecsapás.
 
 

BENU-kupa, nemzetközi férfitorna, BVSC-uszoda, 2. nap
Magyarország-Németország 15-9 (4-2, 2-2, 3-4, 6-1)
Vezette: Endrus (kanadai), Tóth F. (romániai)
 
MAGYARORSZÁG: Decker A. - Manhercz 3, Vámos 3, Hosnányszky 2, Decker Á., Erdélyi 2, Hárai. Csere: Török, Zalánki 3, Gór-Nagy 1, Mezei 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
NÉMETORSZÁG: Götz - van der Bosch 1, Real, Preuss, M. Stamm 1, Schulcz 1, Restovic. Csere: Strelezkij 2, Jüngling 3, Illinger 1, Tadin, Korbel. Szövetségi kapitány: Hagen Stamm

(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Kanada-Románia 14-15 (4-4, 4-6, 3-5, 3-0)
Gólszerzők: Constantin-Bicari 4, Halajian 4, Torakis 2, Thumwood 2, Robinson, Lappins, ill. Negrean 5, Radu 3, Fulea 3, Ghibam 2, Amtipa, Chioveanu
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Románia 3, 3. Németország 3, 4. Kanada 0
 
A további program:
Július 9., vasárnap
Kanada-Németország, 10:00
Magyarország-Románia, 11:45
Magyarország-Olaszország, 13:45 (junior)
Görögország-Oroszország, 15:30 (junior)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok