Tanulás és póló Amerikában

2017. július 04. 00:32

Az USA H2O Polo program pörög a nyáron, íme, egy kis bizonyíték.

Rövid tájékoztatást szeretnénk adni mindazoknak, akik figyelemmel kísérik a programunk fejlődését, útirányát. Már kb. két hete, hogy elutaztak azok a tehetséges fiatal vízilabdázók Los Angeles-be, akik szeretnék magukat kipróbálni egy új környezetben, erősíteni kívánják az angol nyelvtudásukat, vagy - nem utolsó sorban - szeretnének ösztöndíjjal bejutni egy amerikai egyetemre. Mi, szervezők nagyon örülünk annak, hogy idén nyárra is egy aktív csapat jött össze. Sajnos most is előfordult, hogy voltak, akiknek nem tudtunk helyet biztosítani a késői jelentkezés miatt. Szeretnénk megosztani pár beszámolót, amit már eljuttattak hozzánk a kiutazó fiatalok, akik egytől egyig remekül érzik magukat. Már több tornán és sok-sok meccsen vannak túl, és alig bírnak betelni a hely nyújtotta élményekkel. Hát akkor jöjjenek a beszámolók:
 
 I.
„A család, akivel most lakok rendkívül kedvesen állnak hozzá mindenhez. Nagyon odafigyelnek arra, hogy mit szeretek enni és mit nem, hogy milyen látnivalók vannak, amiket meg kéne nézni, és úgy viselkednek velem, mint egy családtaggal. Harmadik nap, reggeli edzés után, elmentünk Hollywood-ba, ahol megnéztük a "Walk of fame"-et. Mindig is az volt a vágyam, hogy egyszer eljussak Hollywood-ba és láthassam a híres emberek neveit a csillagokon. Ez az álmom valóra vált, úgyhogy nagyon élveztem! Utána a Hollywood sign-ra is vetettünk egy pillantást. És mielőtt hazamentünk volna, megkérdezte Mark (a befogadó családom apukája), hogy ki a kedvenc színészem, én erre mondtam, hogy Brad Pitt. Elvitt és megmutatta, hogy hol lakott, mielőtt elvált volna Angelina Jolietól. Igaz, hogy nem láttunk túl sok mindent a házukból, mert egy kapu és egy irtó hosszú sövény elválasztott minket, de akkor is jó érzés volt ott állni egy igencsak híres embernek a kapuja előtt! Nagyon jól éreztem magam aznap! Tegnap pedig lementünk a tengerpartra (Huntington Beach), Apák napja alkalmából, és láttunk a vízben delfineket! Az is egy nagyon szép és érdekes látvány volt, mert nem minden nap láthat az ember vadonban élő delfineket! A csapattársaim is nagyon kedvesek és pozitívan állnak hozzá MINDENHEZ. Írtak egy listát, hogy milyen helyekre kell még elmennem mielőtt visszamegyek Magyarországra, mert azt szeretnék, hogy minden jót amit lehet kipróbáljak és sok élménnyel térjek haza. Nagyon jól érzem magam és nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki bíztatott, hogy jöjjek ki és próbáljam ki ezt a tábort. Az elején picikét tartottam attól, hogy két hónap az sok lesz, de nem bánom, hogy belevágtam!"
/Florina Jázmin Florovits
 
 II.
 „Amikor belevágtunk ebbe az utazásba, igazából nyelvtanulásra gondoltunk, és csupán úgy véltük, hogy kimegy Zoli és egy kis "megtűrt" személyként szerénykén el lesz ott... Engem, megmondom őszintén, még a közeli "barátaim", kollegáim is totálisan hülyének néznek, és meg sem kérdezik, hogy mi van a gyerekkel... Hát leszűrhető sok minden... Mi egyszerű melós emberek vagyunk (apa kamionsofőr, én könyvelő), dolgozunk éjjel nappal. De ami most Zolival történik tényleg fantasztikus! Amikor megérkezett, a kinti apuka, Ryan már fánkozni vitte, másnap már 3-4 fiúval moziban voltak, aztán ment a tűzoltó házaspárhoz, aki bevitte a tűzoltóságra, és volt a meccs, ahol még játszott is mert kevesen voltak. Az edzés teljesen más, magyarázzák neki a dolgokat, de olyanokat, amiket itthon nem csinált. Először nem értette, aztán csinálta, amit a többiek. Utána már közös ebéd volt. Amikor a tűzoltó család két nap után átadta a következő családnak, már azok is bejelentkeztek. Csodálkozva láttuk, hogy másnap este már Los Angeles-ben a Dodgers baseball meccsen voltak. Este jött az e-mail, hogy egy másik csapattársnál volt a reggeli és indultak egy aquaparkba, de holnap már az óceánhoz mennek. Egyszerűen nem tudom kifejezni, hogy ez nekünk, és Zolinak mekkora élmény. Nagyon jó látni, hogy viszik, hozzák, kistestvér, nagytestvér, fotózás, élmények.... Mivel én nem is beszélek angolul, kérlek, tolmácsold az edzők és szülők felé, hogy nagyon örülünk, hogy ott van. Sokszor, amikor jönnek az e-mailek, csak a könnyem potyog..... Úgy látom befogadták. Köszönöm szépen!"
/Hegedűs Valéria, Nagy Zoltán Ákos anyukája
 
III.
 „Örülök, hogy itt lehetek, eddig nagyon tetszik, amit látok. Nagyon kedves családnál lakok egy szép nagy házban gyönyörű kilátással. Ahogy megérkeztünk, egyből megtetszett ez a hely, főleg az óceánpart, amint oda is eljutottam. A csapatunkban nagyon jó a hangulat, még ha nem is nyerünk meg minden meccset. A szabályok néha eltérnek az otthoniaktól, így többször is előfordult már pár értetlen szituáció. Pl.: néhány kiállításnál vagy 5 méteresnél, amiket otthon nem fújnak be a bírók. Már kezdünk hozzászokni ezekhez."
/Manhertz Martin
 
 

Az USA H2O Polo csapata megtalálható ezen az oldalon, illetve a facebookon is.
 



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok