Brguljan a régi, a Vasas végül legyűrte a Fradit

2013. szeptember 15. 22:56

A negyedik továbbjutó helyet vasárnap a TEVA-Vasas kaparintotta meg a Magyar Kupa negyeddöntői után, miután 14-10-re verte a Ferencvárost a Komjádiban.

Ha nem is gyomorideggel, de kíváncsisággal telve várták a drukkerek és mi is a Fradi és a Vasas vasárnap esti kupameccsét. Ennek oka a szombati 9-9 mellett a szokásos kérdés volt: vajon a szabályok ilyetén vagy amolyan alkalmazása befolyásolhatja-e a továbbjutást egy ilyen szoros csatában. Végül nem befolyásolta, és Földi László nyilatkozatának egy szeletét is ajánljuk majd – de erről majd alább.

A Vasas végül behúzta (Fotók: Fincziczki Máté)

Némileg meglepő volt, hogy kevés zöld-fehér drukker érkezett a Komjádiba, ellenben a Vasas fiatal B-közepe végig hallatta hangját. Már az első ráúszás után játékvezetői labda következett, össze is ráncoltuk a homlokunkat, ez aztán jól kezdődik… Dr. Steinmetz Ádám emberelőnyből húzta be az első gólt, nem sokkal később Swift egalizált (1-1), majd a harmadik percben Paján ellentmondást nem tűrően magabiztos távoli találatával született meg az első akciógól. Mint később kiderült, az első félidőben ez volt a kettő közül az egyik.

A második negyed 3-3-ról indult és Gárdonyi kapus intelmével: „Ne ragadjunk be, gyerekek!” – szólt a társakhoz. Nem ragadtak, Roach 5 méteresből szerzett találatával vezetett a Fradi. Sedlmayer akciógólja és Manhercz Ádám fórból belőtt találata után először vezetett a meccsen a Vasas, a második negyed 3. percében (5-4). Sőt, a negyed utolsó előtti percéhez érve a kétgólos vezetésért támadott a Földi-csapat, de az az előny kimaradt. A negyed végén mégis meglehetett volna a 7-5, de Német Toni gólját nem adták meg a játékvezetők – ekkor hangzott el először intenzívebben az őket elmarasztaló, nem túl irodalmi rigmus.

A szünetben sokan sóhajtoztak, Merész András, a női válogatott szövetségi kapitánya is anekdotázott korábbi, játékvezetőként átélt élményeiről a körülötte ülőknek. Az viszont megnyugtatott minket, hogy a csapatokat nem kifejezetten izgatták a sporik vélt vagy valós téves ítéletei, tették a dolgukat a vízben.
Kivéve a Fradi ráúszó emberét, aki a harmadik negyed elején jó két méterrel a labdától szinte megállt, odaajándékozva ezzel az első támadás jogát Sedlmayer Tamásnak. Góllal is fejeződött be az akció, igaz, Hőna emberelőnyből talált be (7-5).

A 2. percben Fazekas olyan szögből és olyan váratlanul lőtte el a labdát a ficakba, hogy nem volt okunk felróni Gárdonyinak a figyelmetlenséget. Ilyen gólokat ritkán látni, ezzel együtt 8-5-re ment el a Vasas, eldőlni látszott a találkozó. Ráadásul a Fradinak nem segített a kapufa, Angyal pedig megszerezte a 9. hazai találatot is a harmadik perc derekán.

A Fradi pechjére elkezdett jól védeni Barabás, majd a vége előtt jött egy újabb extragól: Brguljan lőtte el váratlanul (Földi László a meccs után elmondta, a montenegrói játékos a héten kezdett el csak edzeni porckorongsérve miatti pihenőjét követően), ezzel lett 10-6. Még visszajött a Fradi a játékrész végéhez közeledve (10-8), de érezni lehetett, most nem történik meg az, ami szombaton, amikor 2-7-ről álltak fel Tylerék.

A harmadik negyed végén Paján megkapta harmadik személyi hibáját, ráadásul egy Gárdonyiról kipattanó labdára ment, a játékvezetők szerint 5 méterest érően szabálytalanul. Időn túli büntető, Brguljan, 12-8. Eldőlt.

A negyedik negyedben a Vasas tartotta az előnyt, és végül csatlakozott a Szolnokhoz, a Szegedhez és a Kaposvárhoz.

„Ez egy nyolcnegyedes meccs volt, és a tegnapi meccs második negyedére vezetném vissza a problémát, amikor hat gólt kaptunk. Ott 5 gólos hátrányból álltunk vissza, ide már egy fáradt csapat érkezett. Megtettünk mindent, két és fél negyedik tartott az erőnk. Három meccset játszottunk a Vasassal, és ezek után szerintem bebizonyosodott, hogy számolni kell a Ferencvárossal. Csak egy alkalommal kaptunk ki ellenük, és az Eger elleni bajnokin is az utolsó 5 percig partiban voltunk. Biztató a jövő, dolgozunk tovább” – mondta el véleményét a meccs után a kétgólos Szabó Botond.

Német Toni nagyon mérges volt a harmadik hibája és kipontozódása után, de a találkozót követően ez már érthetően kevésbé foglalkoztatta.

„Mi is és a Fradi is fiatal csapat, körülbelül ugyanabban a felfogásban játszunk, az összhangot próbáljuk megkeresni az idősebb játékosokkal. Ma jobban ment ez nekünk. Kicsit már jobb a helyzet a szabályok tekintetében, mint volt a szentesi selejtezőben. Próbálok kibékülni velük, most is kint volt mindkét kezem, úgy állítottak ki. Néha még idegesítőek, felhúznak a döntések, de igyekszem alkalmazkodni, előbb-utóbb biztosan lesz valami kompromisszum. A kezdő lendületet megadja a csapatunknak ez a továbbjutás.”

Földi László, a Vasas szakvezetője bár titkolta, azért láthatóan megkönnyebbülve mondta el a véleményét a meccsről, és – kérdezés nélkül – a szabályváltoztatásokról is.

„Hosszabb ideig tudtuk a magas szintű játékot, fegyelmezettséget és koncentrációt tartani, mint a tegnapi mérkőzésen. Szerencsére az utolsó negyedben is tanultunk a korábbi hibákból, a fiatalok is. Nem voltak a lövéseink a második félidőben annyira pontatlanok, mint az első mérkőzésen, amikor az utolsó negyedet 4-0-ra elveszítettük. Nagyon jó és élvezetes kis meccs volt, időnként parázs hangulatú.

A vízilabda érdeke az lenne, ha nem a játékvezetőkre, a szabályokra hivatkoznánk egy-egy meccs után. Próbáljunk alkalmazkodni, hiszen senki nem tudja megváltoztatni az új rendelkezéseket, ehhez kell igazodnunk. A közönség nem nagyon protestál, persze vannak dolgok, amiket nem értenek, mint ahogy mi sem. Nem nagyon volt még idő a szabályokhoz alkalmazkodni sem a játékosoknak, sem az edzőknek, és a legnehezebb helyzetben lévő játékvezetőknek sem. Mindenki hibázik, ezt el kell fogadni, hiszen a vízilabda mindig is szubjektív sportág volt, de megközelítőleg sem annyira, mint ahogyan az utóbbi időkben beállítják. A szezon közepén vagy végén érdemes véleményt formálni az új szabályokról”.


A meccs után, mikor már majdnem kiürült a medence környéke, Varga Zsolt, a Fradi vezetőedzője még mindig beszélgetett három játékossal a lelátó tövében. A három ausztrállal, Swifttel, Roach-csal és Martinnal. Láthatóan fogékonyak voltak a srácok az elmondottakra.

„Szükségük van arra, hogy kapjanak egy nagyobb visszajelzést a meccsek után, főleg mert az elmúlt napokban sokat és jól játszottak. Még csak tíz napja vannak Magyarországon, és rengeteg élmény éri őket. Nagyon sokat hoztak ebbe a csapatba, jó játékosok, de kell még fejlődniük fejben, ki kell forrniuk, hiszen még a válogatottban is a fiatalabbak közé tartoznak.”

Aidan Roach is megtette a magáét

Ami pedig a mérkőzést illeti: „Volt a meccsen pár olyan gól, amit ritkán lát az ember, kaptunk vagy négy ilyet. Legszívesebben a széket törné el az ember ilyenkor. Talán ez volt ma a döntő, mert más releváns különbséget nem vettem észre a két csapat között. Jó csapat a Vasas, másoknak is komoly meglepetést fog okozni. Viszont mi is jó úton haladunk, gratulálhatok a fiúknak. Ha az ember kimegy egy Fradi-meccsre, már feltétlenül lehet élvezni a látottakat, tavalyhoz képest az óriási előrelépés. Abszolút benne van a csapatban, hogy ezeken a találkozókon nyerjünk. Munka és munka, ez a kulcs, ezt tudom ígérni mindenkinek".

Érdekesség, hogy a két csapat jövő héten a bajnokságban ismét megmérkőzne, de mivel a Vasast egy rangos nemzetközi tornára hívták Horvátországba, a randevút a Fradival egyeztetve elhalasztják.

Eredmény – Magyar Kupa, negyeddöntő, 2. mérkőzés:

TEVA-Vasas – Széchenyi Bank-FTC 14-10 (3-3, 3-2, 6-3, 2-2)
Játékvezető:
dr. Marosvári, Petik

TEVA-Vasas: Barabás – Brguljan 3/1, Csapó 2, Fazekas 1, Angyal 1, Takács, dr. Steinmetz Á. 2. Cserék: Sedlmayer 2, Manhercz Á. 1, Hőna 1, Német T. 1. Vezetőedző: Földi László
FTC: Gárdonyi – Szabó 2, Bóbis, Roach 3/2, Martin 2, Swift 2, Paján 1. Cserék: Kolozsi, Francsics, Major, Etédi. Vezetőedző: Varga Zsolt

Emberelőny/gól: 12/7, illetve 14/4
Ötméteresek: 1/1, ill. 2/2
Kipontozódott: Német, illetve Paján
Kiállítás cserével végleg: Tyler

A további mérkőzésekről és továbbjutókról itt lehet olvasni.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok