Irány az MK-döntő: Kaposvár, Szeged, Szolnok, Vasas

2013. szeptember 15. 21:15

A címvédő Szeged – nem utolsósorban Szivós Márton 5 góljával – győzött a bajnok egriek ellen, a Kaposvár simán megverte a Honvédot, a Szolnok pedig papírforma győzelmet aratva került a Theodora Magyar Kupa négyes döntőjébe. Zárásként a Vasas a harmadik negyedben vitte döntésre a dolgot a Fradi ellenében.

Szivós remekelt az Eger ellen (Fotó: MTI)

Remek játékkal dolgozta le egygólos egri hátrányát a címvédő szegedi együttes: 9-6-ra győztek Molnár Tamásék a visszavágón. Az első negyedben „alapoztak” a hazaiak, jobban használták ki emberelőnyeiket, a hajrában az időkérések utáni fóroknál a vendégek hibáztak, a szegediek nem, így lett 2-2 helyett 3-1. A második részt gyors góllal kezdte a Szeged, Szivós volt eredményes hat az öt ellen, aztán Nagy Viktor percei következtek, aki négy parádés védést mutatott be egymás után. A támasz használt, egy ötméteresből Szivós révén már 5-1 volt a szegedieknek. Biros visszahozott egyet, ám aztán Szivós kilencről lőtt irdatlan nagy gólt, így félidőben néggyel mentek a hazaiak (6-2).

A játék képe a harmadik részben sem változott, Graham góljára azonnal jött a szegedi válasz, épp az Egerből érkezett Seman jóvoltából, majd Szivós ötödik góljával már öt volt közte. Hárai pazar centergólja jelentett némi reményt a negyedik részre, ám egy újabb ötösből 9-4-re nőtt a hazai előny, a hátralévő idő pedig csupán a szépítésre volt elég, ám Nagy Viktor újabb védések sorozatával gondoskodott arról, hogy egy pillanatig se forogjon veszélyben a továbbjutás.

„Nagyon jól védekeztünk, összességében úgy gondolom, a második negyedtől kézben tartottuk a mérkőzést és a továbbjutást is – értékelt a meccs hőse, Szivós Márton. – Ma jól ment a kezem, de a sikert a csapat vívta ki, gondolom, ezt mondanom sem kell. Én nem tudok magamnak passzolni, azaz a társak érdeme is, hogy ma ilyen jól ment. Az arany középutat kell belőni egyébként, egy adott jó szintet hozni, amiből néha el lehet menni így felfelé, és minél kevesebbszer gyengébb teljesítményt nyújtani.”

A szolnokiak a Debrecenben aratott magabiztos győzelem után kényelmesen behúzták a hazai mérkőzésüket is, a nyitónegyed 1-1-es részeredménye után a másodikat 4-1-gyel hozták, ami voltaképp eldöntötte a mérkőzést. Pásztor Mátyás elemében volt, három góllal zárt, de Vámos Márton és Kis Gábor duplája is említést érdemel.

Amikor nyáron Szécsi Zoltán Kaposvárra igazolt, sokan hümmögtek – ehhez képest a háromszoros olimpiai bajnokkal az élen a somogyiak máris az MK négyes döntőjébe kerültek, miután az idegenbeli iksz után otthon rendkívül magabiztosan, 6-2-re legyőzték a Rationet-Honvéd együttesét.

„Mostantól legalább senki sem fogja kérdezgetni, mit keresek én Kaposvárott – mondta nevetve Szécsi Zoli. – Itt tényleg azt érzi az ember, hogy akarnak valamit, célok vannak, és ezért hajlandóak tenni is.” Szecska szerint a Honvéd elleni siker egyértelműen azon múlt, hogy mindenki betartotta a taktikát, rendkívül fegyelmezetten játszottak. A két gól pedig – 91%-os védési index mellett –, akárhogy is nézzük, önmagáért beszél. „Igen, a két gól az két gól, ami mindig egyrészt a kapus, másrészt a védelem érdeme. Nem volt össze-vissza rohangászás, ki-beugrálás, mindenki úgy helyezkedett, ahogy kell” – tette hozzá Szecska, aki közölte, kifejezetten jól érzi magát a bőrében. „Válogatott szintű edzésmunkát végzünk, keményebbet, mint tavaly Egerben, ezért is megy már most ilyen jól a csapatnak. A három nagy ellen nyilván nincs igazán esélyünk, viszont úgy gondolom, azok az idők elmúltak, hogy a negyedik lazán nyerni jön Kaposvárra. Mindenki ellen van esélyünk, és aki nem veszi komolyan ezt a csapatot, az rajta veszthet.”

Az odavágó kavalkádja után a második meccsen már nem adta ki a kezéből a győzelmet a Vasas, amely gyakorlatilag a harmadik negyed után eldöntötte a Fradi elleni mérkőzést. Részletek erről a meccsről ide kattintva olvashatók.

Magyar Kupa-negyeddöntők

A-Híd Szeged VE – ZF-Eger 9-6 (3-1, 3-1, 2-2 , 1-2)
Játékvezetők:
Molnár P., Vogel
Szeged: Nagy V. – Kiss Cs., Juhász, Kunac 1, Tóth M. 2, Szivós 5, Molnár T. Csere: Hegedüs, Decker, Jansik Sz., Vincze M., Sánta D., Seman 1, Molnár D. (kapus).
Eger: Bisztritsányi – Sántavy, Bedő, Gór-Nagy, Graham 1, Biros 2, Kovács G. Csere: Bátori, Salamon, Varga II. Zs. 2, Lőrinc, Bundschuch, Hárai 1, Meixner (kapus).
Emberelőnyök: 11/5, ill. 9/2
Ötméteresek: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Salamon (16. p.)
Továbbjutott: Szeged, 19-17-es összesítéssel

Kaposvári VK–Rationet-Honvéd 6-2 (2-0, 1-1, 1-1, 2-0)
Játékvezetők:
Csanádi, Dodog
Kaposvár: Szécsi – Berta 2, Dőry 1, Kovács I., Benics, Juhász-Szelei 1, Surányi. Csere: Győrvári, Szilvasán, Prikidánovics, Kincses 1, Kutasi, Gros 1.
Honvéd: Gergely – Illés, Tóth B., Mátyás, Kovács P., Kodzsi, dr. Kiss G. 2. Csere: Szőke, Boros, Fülöp, dr. Steinmetz B., Simon.
Emberelőnyök: 10/1, ill. 7/0
Ötméteresek: 2/1, ill. 1/0
Továbbjutott: Kaposvár, 15-11-es összesítéssel

Szolnoki Dózsa-Közgép–Debrecen 10-5 (1-1, 4-1, 2-1, 3-2)
Játékvezetők:
Németh A., dr. Fekete
Szolnok: Decker A. – S. Mitrovics 1, Alekszics, Hosnyánszky, Kis G. 2, Gocsics, Vámos 2. Csere: Tóth P., Vörös 1, Hangay, Jansik D. 1, Pásztor 3, Török B., Lévai (kapus).
Debrecen: B. Mitrovics – Weszelovszky 3, Busila, Jokics, Süveges 1, Halek, Chilkó. Csere: Palotás, Kállay, Misics 1, Marnitz 1.
Emberelőnyök: 8/4, ill. 7/2
Kipontozódott: Busila (27. p.)
Továbbjutott: Szolnok, kettős győzelemmel, 25-11-gyel

Teva-Vasas–FTC 14-10 (3-3, 3-2, 6-3, 2-2)
Továbbjutott:
Vasas, 23-19-cel 
A meccs részletei itt!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok