Vélemények a Lex Stex után

2013. szeptember 12. 12:49

Vincze Balázs, Vogel Gábor és Gerendás György összegezte a háromórás szabályértelmezési gyűlés tanulságait.

Fotó: Kovács Anikó

Vincze Balázs, az A Híd-Szeged vezetőedzője

Elégedett vagy?
Többet ad ez a mostani megállapodás, mint ami eddig volt. Talán erre a három hétre egységesebb elképzelések szerint fogják vezetni a mérkőzéseket: talán nem csak két játékvezető egy adott meccset, de mindenki az összes többit is. Erre jobban fel lehet készülni, mint ami eddig volt.

Az irány jó egyébként?
Szerintem az, amiket itt most meghatároztunk, inkább közelítenek ahhoz, ami a szabályalkotó fejében volt, amikor kitalálta ezeket az új rendelkezéseket. Nehéz úgy fecskének lenni, hogy igazából még a tavasz sem jött meg.

Vogel Gábor, nemzetközi játékvezető

Mekkora a kavalkád a játékvezetők fejében?
Úgy fogalmaznék, hogy amit Csaszi (Császár György) kiadott a leírt szabályok mellé értelmezésként, az a legszigorúbb változat. Ennél csak lágyabb megközelítések lehetnek – ez irányba mutat ez a mostani megállapodás is. Van, amivel egyet tudok érteni, leginkább például a semleges dobásokkal kapcsolatos pont, és van, amivel nem – de ha ez kell, akkor ezt fogjuk alkalmazni a csapatok kérésére.

Nemzetköziben még semmilyen tapasztalat nincs, gondolom.
Az égegyadta világon semmi. Már tervezem, nézegetem, hogy tudok eljutni a szerbiai Euroliga-selejtezőre, hiszen én is ugyanúgy tanulom, ahogy az edzők – minél többet kell látni, tapasztalni, és gyakorolni, gyakorolni. Remélem, a mostani pontok nem fogják nagyon megakasztani a tanulási folyamatot a játékvezetők körében...

Gerendás György, a ZF-Eger edzője

Azt kaptad a mai naptól, amit vártál?
Úgy gondolom, többet. Az, hogy nekem mi a véleményem az új szabályokról, viszonylag egyszerű: úgy sz...r, ahogy van. Érthetetlen a nézőknek; az alkotó szándéka lehet, hogy jó, csak egyet felejtett el: ez a sportág a nézőkért van, nem a delegátusokért, nem a bírókért, nem a játékosokért, hanem a nézőkért. Nekik pedig érthetetlen ez a mostani zagyvaság. Ugyanakkor, ha a mai napot nézem, volt ugyebár néhány pont, amit markáns vita előzött meg, viszont épp ezekben sikerült megállapodni. Nem biztos, hogy jól – de legalább a megítélés egységes lesz.

Meddig tart ez a kavalkád, létezik, hogy egy BL-selejtező helyretesz mindent? Hiszen ott is csak emberek vezetik majd a meccseket, akiket emberek ellenőriznek, és tudjuk, még a FINA TWPC tagjai körében sem tökéletes az egyetértés.
Azt hiszem, a nápolyi és a kragujeváci selejtezőkör már ad némi támpontot, bár tény, ott akad még több gyengébb csapat is, azaz ott nem fog minden annyira kijönni. Viszont az októberi kör már egyértelműen utat kell mutasson, hiszen ott már lesz öt olyan csapat, amelyik a végső győzelemre is esélyes, a Recco, a Szolnok, a Rijeka, a Kragujevác, a címvédő Zvezda. Remélem, a szövetségi emberei is ott lesznek, videóval, és felkészülten térnek vissza – hiszen a feltérképezés nem az Eger feladata, úgy gondolom. Mi ettől függetlenül mindenképp ott leszünk, és még csak nem is a meccseket akarjuk felvenni, hanem szituációkat, és remélem, ezeket ugyanígy át tudjuk majd beszélni.

Itt az átmeneti időszak bizonytalanságába viszont beleesik egy Szeged–Eger kupanegyeddöntő – azaz a kupa rámehet az értelmezésbeli zűrökre.
Rámehet. Ez a mai vízilabda fura pikantériája, hogy még nem létező szabályok alkalmazása alapján (a hivatalos hatályba lépés dátuma: szeptember 18.) a végső kupasikerre esélyes két csapat közül egy elbúcsúzik. Ilyen van, így játszunk, most ezt kell szeretni.



E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok