A csúcsrangadó dönt az első helyről

2017. március 29. 19:25

Az. E.ON férfibajnokság felsőházában a 7. középszakaszbeli fordulóban a Szolnok és az Eger is magabiztosan nyerte meg mérkőzését, így a felek szombati csúcsrangadója (19 óra) dönti majd el, melyikük kezdi az élről a rájátszást.

A 30. születésnapját ünneplő Varga Dénes 2 gólt jegyzett a Miskolc ellen - Fotó: Szolnoki Dózsa

Meglehetősen érdekes első negyeddel kezdtek a felek Szolnokon: közel hat és fél percig hiába próbálkoztak, nem voltak képesek bevenni az ellen Kardos Gergely, illetve Kósik Soma által védett kapuját. Aztán a 30. születésnapját ünneplő Varga Dénes lőtt be egy Mezei Tamás által kiharcolt fórt, majd nem sokkal később Milan Alekszics bombája akadt be. Így 51 másodperccel a negyed vége előtt 2–0-ra vezetett a címvédő, avagy úgy tűnt, már az elején meglép ellenfelétől. De nem tudott, mert a vendégek még az első periódusban képesek voltak egyenlíteni! Előbb Szasa Misics akciója volt eredményes, majd három másodperccel a dudaszó előtt Alex Bowen szabaddobása ért gólt.

Cseh Sándor csapata a második negyedben már rátette egy lapáttal, és ugyan Misics újabb gólt jegyzett, ám három labda is a miskolciak kapujában landolt (Alekszics, Vámos Márton és Fülöp Bence volt az „feladó”), és nagyszünetre megvolt a közte kettő. S miután fordulás után Kis Gábor ötméterest harcolt ki, amelyet Varga értékesített, majd Andrija Prlainovics is villant egyet, pillanatok alatt elhúzott a Szolnok (7–3). Innen voltaképpen nem volt pardon, csak a különbség volt kérdéses. A harmadik negyed végén 9–4 állt a táblán, amit aztán a negyedik elején Mezei centerakciója, majd Vámos balosa pillanatok alatt 11–4-re állított. A montenegrói Misics ugyan ezúttal is hozta magát, a beindult hazaiak szépen átgázoltak ellenfelük védelmén, és a végén egészen 15 lőtt gólig jutottak.

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: – A játékból messzemenő következtetéseket nem szeretnék levonni, ez egy hétközi meccs volt, a felkészülés egyik állomása a szombati, Eger elleni rangadóra.

Sike József, a Miskolc vezetőedzője: Meglepetés számomra, hogy közel kerültünk a Szolnokhoz, amelynek jó edzőpartnerei voltunk ezen a mérkőzésen.

A Szolnokhoz hasonlóan Egerben is a második számú kapus kapott lehetőséget – a pihentetett Braniszlav Mitrovics helyén Csiszár Boldizsár állt. A Szegednek így sem volt sok reménye, mert ugyan Manhercz Krisztián és Ivan Basara távollétében mindent megpróbált, de a hevesiek támadójátéka ellen már az első negyedben sem találták az ellenszert. Akcióból betalált sorrendben Kovács Gergő, Lőrincz Bálint, Bedő Krisztián, majd Hosnyánszky Norbert is, így vezetett 4–2-re a házigazda. Varga Péter együttese (amelyben visszatért a három gólig jutó Illés Sándor) a második periódusban megúszta eggyel kevesebb góllal, ám miután ezúttal is mindössze kétszer volt eredményes, nem csökkent, hanem nőtt a nagyszünetre a különbség. Persze a szegedi szempontból 4–7-es állás még nem jelentette azt, hogy eldőlt minden, látótávolságon belül volt a csapat – csak változtatnia kellett volna. Mindez nem sikerült – sőt. Dabrowski Norbert legényei Hosnyánszky vezérletével a harmadik negyedben tovább növelték előnyüket. A végén így magabiztos egri győzelem született – az alap- és középszakasz első helye ekképpen szombaton, az Eger–Szolnok csúcsrangadón (19 óra) dől el.

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: - Azt kaptam, amire számítottam. A kapott gólokat nézve nem lehetek elégedett a védekezéssel. Sok gólt lőttünk ugyan, de szeretném, ha javulna a védekezésünk.

Varga Péter, a Szeged vezetőedzője: - Bátrabb játékot vártam magunktól. Vagányabb támadásokat, sokkal szigorúbb védekezést. Szorosabb eredményt szerettünk volna elérni, de érthetetlen módon megilletődötten pólóztunk.

E.ON férfibajnokság, középszakasz, felsőház, 7. forduló
Szolnoki Dózsa-Közgép–PannErgy-MVLC 15–8 (2–2, 3–1, 4–1, 6–4)
Gólszerzők:
Alekszics 3, Fülöp 3, Vámos 2, Prlainovics 2, Varga Dénes 2, Hangay Z., Kis G., Mezei, ill. Misics 5, Miklós L., Bowen, Vismeg
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

ZF-Eger–ContiTech-Szeged-Diapolo 16–9 (4–2, 3–2, 4–1, 5–4)
Gólszerzők:
Hosnyánszky 4, Angyal 2, Lőrincz 2, Kovács G. 2, Bedő 2, Csucskovics, Erdélyi, Hárai, Biros B., ill. Illés 3, Manhercz Á. 2, Sánta, Sedlmayer, Kiss Cs., Vukicsevics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények:
VasasPlaket–FTC-PQS Waterpolo 6–13
MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló–A-Híd-OSC-Újbuda 12–11

A felsőház állása:
1. Szolnok 60 pont
2. Eger 58
3. OSC 47
4. FTC 43
5. Miskolc 33
6. BVSC 32
7. Szeged 27
8. Vasas 25



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok