Nyert a Fradi Szegeden – jöhet a nagyváradi túra

2017. március 18. 16:26

Varga Zsolt együttese a sérült Stefan Mitrovics, és az eltiltott Marko Csuk nélkül is 9–7-re nyert a tévémeccsen. Hiába lőtt négy gólt a hazaiaknál Manhercz Krisztián, az Euro Kupa-döntőre készülő vendégek elvitték a pontokat.

Fotó: Micheller Szilvia/fradi.hu

Meglehetősen érdekes alakult a szegedi sátor alatt az első két negyed. Az elsőben a Ferencváros vezetett rendre egy góllal, ám hiába volt több lehetősége is növelnie az előnyt, nem sikerült – a szegediek pedig végül mindig egyenlítettek. Nyéki Balázs góljára fórból Sánta Dániel válaszolt, Madaras Norbert emberelőnyös gólját Manhercz Krisztián ötméteresből egyenlítette ki (kiharcolta Sánta), majd Varga Dániel ötméteresére (amit a Madaras ellen elkövetett szabálytalanság előzte meg) Manhercz pontos szabaddobása érkezett. A végén aztán átvehette volna a Szeged a vezetést, ám Kiss Csaba lövését hátrányban blokkolták, míg a túloldalt Jansik Szilárd löketét védte Meixner Marcell, avagy végül igazságosnak mondható 3–3 állt a táblán.

A második menetben meglehetősen rosszul gazdálkodott kiharcolt emberelőnyeivel Varga Péter együttese, Gárdonyi András például hátrányban védett, majd Milos Vukicsevics csavarját is hárította. Lefordulás után Manhercz Krisztián révén a 12. percben végül meglett a hőn áhított hazai előny. Sőt lehetett volna kettő is a különbség, előnyben azonban Pellei Frank lövését Varga Dániel blokkolta. Átellenben Nyéki pazar bejátszását Szirányi Balázs ügyesen helyezte a kapuba. A soros szegedi fórt Kiss Csaba „betette”, ám ezt a gólt Tóth Márton egy gyönyörű fórmegjátszás végén egyenlítette ki. Már-már úgy nézett ki, ez a periódus is döntetlen lesz, amikor egy felesleges labdaelrúgás után fórban indult a Fradi, amelynek végén Pohl Zoltán lövése ért gólt.

A nagyszünetben a szegedi utánpótlásának legjobbját, a 2003-as születésű Vojnár Gergőt köszöntötték – a szegedi szurkolók ekkor még tapsolhattak, utána azonban inkább aggódhattak. Aggódhattak, mert a védekezését szorosabbra fűző Ferencváros ellen nem mentek a támadások, a jól védő Gárdonyit sem sikerült még emberelőnyből sem mattolni, miközben Jansik betalált, sőt háromgólos előnyért támadott többször is a vendég együttes. Tekintettel arra, hogy ezeket sikerült a hazaiaknak mindig megúszniuk, csak idő kérdése volt a szépítés – 23 másodperccel a negyed vége előtt a Manhercz-testvérek remek kombinációja (a gyorsan úszó Ádám keresztpasszát lőtte be Krisztián) révén sikerült. Más kérdés, a maradék idő elég volt a Fradinak egy gólra: Szirányi ötöst brusztolt ki Pelleivel szemben, amelyet Varga Dániel váltott újra gólra.

A záró negyedben legfőképpen Manhercz Ádám próbálkozott gólt lőni, de vagy a kapufa, vagy Varga Dániel keze, vagy a továbbra is jól teljesítő Gárdonyi állta útját a labdának. S miután Szirányi akciózott még egy gólt, a Ferencváros 9–6-nál közel került a sikerhez. Varga Zsolt csapata rutinosan őrizte ezt az előnyét, csupán egy kapufáról kipattanó labdát tudott Kiss Csaba besodorni, így 9–7-re nyert a tabella negyedikje. Azaz jól hangolt a szerdai, Nagyvárad elleni idegenbeli Euro Kupa döntőre.

Varga Péter, a Szeged vezetőedzője: – Az elején volt néhány olyan védekezésbeli hiba, ami egy ilyen rangadón nem fér bele. A Fradi ellépett, kétszer is sikerült utolérni, ám a második negyed végén hibákból, nem hibákból kaptunk két olyan gólt, ami azt a munkát, amit addig végeztünk összetörte. Tanulunk ebből is. Amúgy jobban, koncentráltabban játszottunk, mint legutóbb, ami alapot adhat arra, hogy a következő meccseinket megnyerjük.”

Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője: – A helyzetkihasználásunk lehetett volna jobb, három egy az egyben szituációban is rontottunk, így nem lett nagyobb a különbség. Szoros mérkőzéssel készültünk a jövő hétre. A hiányzók miatt szükségállapotban voltunk, Varga Dániel szerepeltetésre engedélyt kaptunk az orvostól, a válla bírta a mérkőzést.”

E. ON férfibajnokság, középszakasz, felsőház
5. forduló
ContiTech-Szeged-Diapolo–PQS-Ferencváros-Waterpolo 7–9 (3–3, 2–3, 1–2, 1–1)
Gólszerzők:
Manhercz K. 4, Kiss Cs. 2, Sánta, ill. Varga Dániel 2, Szirányi 2, Madaras, Nyéki, Tóth M., Jansik Sz., Pohl
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények

MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló–Szolnoki Dózsa-Közgép 5–16
VasasPlaket–ZF-Eger 10–14
PannErgy-Miskolc VLC–A-Híd-OSC-Újbuda 9–14

Az állás:
1. Szolnok 54 pont
2. Eger 52
3. OSC 47
4. FTC 40
5. Miskolc 33
6. Szeged 27
7. BVSC 26
8. Vasas 22



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok