Pécs: fiatalos lendülettel

2017. január 26. 16:48

Az elmúlt két fordulóban a Vasast és a Debrecent is legyőzte a decemberben Komjádi kupát nyerő Pécs, amelynek ob I-es csapatában hemzsegnek a tehetséges és sokra hivatott fiatalok.

fotó: Madar Dávid

Négy csapat mondhajta el magáról, hogy a januárban lejátszott két forduló során nem veszített pontot. Ebből a Szolnok és az Eger jó szereplése nem meglepetés, a Miskolc hatalmas léptekkel halad a felsőház felé, a Pécs viszont előbb az A-csoportban harmadik Vasast, majd az ötödik Debrecent győzte le, így az évet hatodikként kezdő gárda már meg is előzte a Debrecent.

„Valóban jó szériát futunk, de dolgoztunk is sokat ezért, és így teszünk a jövőben is – kezdte Lukács Gergely, a Pécs edzője. – Ez önmagában szép, de az egész majd a szezon végén érhet sokat. Amíg van matematikai esély a felsőházra, addig küzdünk érte, azonban ha az a csata eldől, akkor is ugyanolyan elánnal megyünk tovább. Barát Ferenc csapatkapitány mondta azt, hogy jussunk el odáig, hogy ha az alapszakasz utolsó fordulójában nyerünk Szolnokon, akkor felsőházasok leszünk. Ami a mi helyzetünkben utópisztikus gondolat, de a következő két körben mindenképpen szeretnénk legyőzni a riválisokat. Két olyan mérkőzés jön, ami még nehezebb is lehet, mint a Vasas és a Debrecen elleni, mert a Szentessel és a KSI-vel szemben is elvárja tőlünk a győzelmet a közvélemény, igaz, mi is magunktól. Jó volt látni, hogy a Vasas ellen telt ház volt, remélem, a Szentessel szemben is sokan jönnek majd ki.”

A saját nevelésű pólósokra, sőt saját nevelésű edzőre (Lukács Gergely Pécsett született, tagja volt a klubtörténelemben először az ob I-be feljutó gárdának, most pedig edzőként dolgozik a csapatnál) építő Pécs ráadásul nemcsak januárban aratott két szép győzelmet, hanem előtte, tavaly decemberben megnyerte a Komjádi kupát. A kupagyőztes csapatból 8-10 pólós rendszeresen lehetőséget kap a felnőttek között, a fiatalos lendület és a sikerek pedig viszik előre a baranyai társaságot.

„A szezon első felében többször találkoztam azzal, hogy a fiatalok nemcsak meccsről meccsre, hanem egy-egy mérkőzésen belül is képesek hullámzó teljesítményre. Szerencsére az utóbbi időben már senki sem ment egy bizonyos szint alá, ez is nagyon fontos tulajdonság és szükség is van rá, ha valaki jó játékossá szeretne érni – folytatta Lukács Gergely. – Szépen kialakult a csapatjátékunk, a sikerek erősítik az egységet, jó az erőnlétünk, igyekszünk viszonylag magas tempót diktálni. Fiatal, korábbi, vagy jelenlegi juniorválogatottak alkotják a csapat nagy részét, akik akár a felnőttválogatottba is eljuthatnak, az a normális, hogy ők képesek a gyors tempóra.”

A helyi értékek mellett egy-két rutinos játékossal – no meg a szerbek egyik nagy tehetségével, a 22 éves Drasko Gogovval – kiegészülő csapat esetében nagy kérdés, hogy meddig juthat el az együttes. Lukács Gergely úgy véli, ha együtt tudják tartani a csapatot, s tovább fejlődnek az ifjak, akkor egy-két éven belül elérhető cél lesz a nyolc közé jutás, adott esetben az Euro kupa-szereplés kiharcolása.

„Több játékosban is megvan a potenciál, hogy idővel válogatott lehessen, ha bárkit kiemelnék, akkor megsérteném azokat, akiket esetleg kihagyok – mondta Lukács Gergely, aztán unszolásunkra, azért beszélt név szerint is néhány tehetségről. – Kolozsi Marcell közel lehet a válogatotthoz, nem lennék meglepve, ha kipróbálná majd a kapitány. Csacsovszky Alexről kevesebb szó esik, pedig nagy munkabírású centerről van szó, aztán ott van Horváth Zsombor, sokat fejlődött, odaérhet még a válogatott környékére, rendre bekkproblémákról beszélünk, ő pedig ezen a poszton játszik. Józsa Ottó a Komjádi kupa legjobb kapusa volt, és ott vannak a még fiatalabbak, Csacsovszky Erik, Lajkó Márton, Csaba Márton, Macsi Patrik, vagy èppen Sólyomvári Márton. Mindegyikükben ott van a potenciál, de rengeteget kell még dolgozniuk ahhoz, hogy eljussanak a legmagasabb szintre!”



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok