A jelen és a jövő csapata egyben!

2017. január 23. 12:29

Válogatottunk január 24-én, kedden a Szőnyi úti Laky Károly Uszodában világliga-meccsen fogadja a riói olimpia ezüstérmesét, a meccs majd 20 órakor kezdődik, ingyenjegyek még igényelhetőek. Bíró Attila csapatában a rió olimpiát nézve hat „újonc” található. De ahogy a kapitány mondta, az alapok velük is megvannak.

Fotók: Madar Dávid

A közösségi oldal is előszeretettel „dobta fel” a felejthetetlen pillanatok képsorait a napokban, de a pólóbarátok, különösen a női válogatott szerelmeseinek aligha kell emlékeztető: ők pontosan tudják, hogy egy évvel ilyenkor „másnaposan” mosolyogva ünnepeltük a sikert. Ünnepeltük a lányokat, akik Belgrádban Európa-bajnokok lettek, akik kiharcolták az olimpiai kvalifikációt, akik hamar kedvencekké váltak.

Azóta sok minden történt, köztük a riói olimpia, amelyen negyedik lett a csapat. Újabb négyéves ciklus vette kezdetét, természetesen a sikerkapitánnyal, Bíró Attilával, aki az ötkarikás játékok óta az első komoly megméretésre készül tanítványaival: a november végi franciaországi kirándulás után kedden 20 órától az olimpiai ezüstérmes Olaszország elleni világliga-mérkőzés következik!

A fentebb citált Eb-elődöntőben nem akárhogy legyőzött (10–5) riválissal a csoportelsőségért, egyúttal a hazai világbajnokságot megelőző világliga Szuperdöntőért harcol a társaság.

A szövetségi kapitány a hétfő délelőtti, sajtónyilvános edzésen már annak a 13 játékosnak tartott edzést, akik szerepet kapnak a találkozón – köztük néhány „új’ arc, így Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya, Somhegyi Noémi, Leimeter Dóra és Parkes Rebecca.

„Úgy gondolom, ez per pillanat a realitás. Persze megkönnyítette a döntésemet egy-két sérülés, betegség, de nagyvonalakban ezt a csapatot terveztem” – fogalmazott Bíró Attila a tréning után, utalva arra, hogy Eb-aranyérmesei közül ezúttal Kasó Orsolya, Garda Krisztina, Tóth Ildikó és Kisteleki Hanna sem kapott szerepet, az Egyesült Államokban tanuló Antal Dóra, Illés Anna kettős mellett természetesen.

Az „Ez a jelen és a jövő csapata?” kérdésre a kapitány így felelt: „Nyilván, ugyanakkor szó sincs kísérletezésről, a keretben lévő játékosok mindegyike megfelel a válogatott követelményeknek, elég csak azt mondanom, hogy Szilágyi Dorka és Gurisatti Gréta magas szinten teljesítenek klubjukban, hátukon viszik a Dunaújvárost. A nem Európa-bajnoki aranyérmes játékosok sem újoncok, hiszen tavaly is bizonyítottak már a válogatottban, de tény, fiatalabbak, nekik is szokniuk kell a légkört, az olyan meccseket, mint ami kedden vár ránk.”

A szakvezető külön kitért az új-zélandi születésű, honosított Parkes Rebeccára, aki megilletődöttség nélkül igyekezett a medencében bizonyítani tehetségét: „Kíváncsi vagyok rá, mindenképpen játszik majd, hogy mennyit, azt meglátjuk. Jó lett volna már novemberben kipróbálni a franciák ellen, akkor azonban nem rizikóztunk, de most bedobom a mély vízbe. Sokat nem várok még tőle, hiszen azért ez még neki magasabb szint, de szép lassan beintegrálódik a csapat játékához. Taktikailag és technikailag is sok mindent kell még tanulnia, nyers erő. Sajnos az alsóházban az Egerben nem tud úgy fejlődni, ahogy szeretném, de hála istennek még fiatal, ha nem is most nyáron, de pár éven belül ott kell, hogy legyen.”

Az Európa-bajnoki felkészülés és a mostani helyzet között a kapitány elmondása szerint hatalmas a különbség, hiszen akkor másfél hónapig együtt készült a keret, míg ezúttal csak négy napja van erre. Ettől függetlenül bizakodó, mert mint említette: „Jó formában vannak a lányok. Ugyan sok elemet kellett az edzéseken felfrissítenünk, ne még az újakkal sem kellett ezeket nulláról kezdeni, nyugodtan állíthatom, megvannak az alapok. Remélem, a meccsen is látni lehet majd ezt, és nem fognak kiderülni olyan dolgok, amelyek engem is meglepnek…”

Végezetül könnyed stílusban került szóba, hogy a válogatott „kölcsönadta” pszichológusát a férfi kézilabda-válogatottnak, amely vasárnap az olimpiai bajnok Dániát kiverve a legjobb nyolc közé jutott a világbajnokságon. „No, igen, Csernus Imrének fekszik a január… Szinte még le sem fújták a meccset, már hívott. Természetesen együtt örültünk vele, gratulálunk a kéziseknek! És Imrét majd a világbajnokság után várjuk haza” – tette hozzá mosolyogva Bíró Attila, akinek szavait Tóth László válogatott-edző is megerősítette. Merthogy őt is hívta a kézidiadalt követően Csernus doktor. Hiába, no, a tavalyi, belgrádi sikereket tényleg fel kellett eleveníteniük…

A Magyar Vízlabda Szövetség kedveskedve szurkolóinak 600 fő számára ingyenessé tette a belépést, ugyanakkor a megszokott regisztrációhoz kötötte. A regisztrációs kérelmeket az adatok felsorolásával (email cím, telefonszám, lakcím) a media@waterpolo.hu címre lehetett elküldeni, egy email címről két ingyen belépő igényelhető.

Az olaszok elleni világliga-meccs kerete

Bolonyai
Flóra (BVSC), Gangl Edina (UVSE) – kapusok
Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella (UVSE), Gurisatti Gréta, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Leimeter Dóra, Takács Orsolya (BVSC), Parkes Rebecca (Eger)

A női Világliga-selejtezők európai csoportjai:

A-csoport:
Oroszország, Görögország, Hollandia
B-csoport: Olaszország, Magyarország, Franciaország

A B-csoport programja:

November 22.:
Olaszország–Franciaország 14–4
November 29.: Franciaország–Magyarország 6–16
Január 24.: Magyarország–Olaszország
Február 21.: Magyarország–Franciaország
Március 28.: Franciaország–Olaszország
Április 19.: Olaszország–Magyarország



Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok