Indul az új BL, két Final Six Barcelonában

2013. augusztus 29. 15:06

Rómában, a LEN-vezetők és a csapatok képviselőinek jelenlétében véglegesítették a Bajnokok Ligájának idei kiírását, valamint a sorsolást is megtartották: az már tudható, hogy az Eger a Juggal, az Olympiakosszal és a Barcelonetával került egy csoportba a főtáblán.

Az Egernek nem lesz könnyű dolga (Fotó: MTI)

Ez utóbbi akár rossz hírnek is tekinthető: a spanyolok ugyanis elvállalták, hogy ők rendezik a következő két Final Six-et (hatcsapatos a döntő, azaz nem Final Four a neve többé), azaz nekik garantált a helyük, tehát az A-csoportból igazából két továbbjutó hely elérhető. (Ez a FINA rendszeréből ismert megoldás, ott szokott a Világliga-döntő házigazdája versenyezni a selejtezőkben, bár biztos helye van a fináléban.) Ez egyébként nem feltétlenül csorbítja a meccsek élességét, a Barcelonetának ugyanis érdekében áll a minél jobb helyezés elérése, a két hatos csoportból ugyanis az elsők azonnal az elődöntőbe kerülnek, azaz egy meccsel kevesebbet kell játszaniuk majd, a másodikok és harmadikok viszont keresztbe játszanak a négybe jutásért.

Bár még az első selejtezőkör is előttünk van, Rómában máris elkészítették a BL-főtábla sorsolását úgy, hogy a nyolc fiksz résztvevő – a kiemelt nemzetek bajnokai – már tudja, melyik csoportba kerül, míg a selejtező-procedúra végén érkezik még négy csapat, de már tudható, hogy a majdani párharcok győztesei hová kerülnek majd.

Egyébként a kvalifikáció első körében két hatos csoportban meccselnek a csapatok, innen az első öt-öt továbbmegy, azaz a körmök tövig rágása még várat magára.

Sokkal élesebbnek ígérkezik a második kör, ahol a hat kiemelt gárda – köztük a Szolnok – a tíz továbbjutóval négy négyes csoportba kerül, és az egykörös, hétvégi tornák végén az első kettő jut be a harmadik fázisba, ahol a négy csoportelsőt és a négy csoportmásodikot párokba sorsolják, és ezen oda-vissza meccseknek a győztesei jutnak majd fel a BL-főtáblára. (A kiesők átszánkáznak az Európa-kupába, a második körből a csoportharmadikok, aztán a négy párharc vesztese is.)

A LEN az ismét újjáformázott BL kapcsán nagyobb terveket szövöget, egységes marketing-stratégiát vázoltak, a közvetítési jogok csomagszerű értékesítését, amelynek a bevételét visszaosztanák a kluboknak. Most mindenesetre szépen megemelték a pénzdíjat, 316 ezer eurót osztanak szét a 12 főtáblás együttes között, természetesen minél jobban szerepel egy csapat, annál több jut majd neki.

Egy biztos, az Egernek nem lesz könnyű dolga – de nála már csak a Szolnoknak nehezebb, hiszen a „sűrejébe” is bekerülhet akár a második kanyarba, ahová érkezik majd a Radnicki Kragujevac és a Crvena Zvezda Szerbiából, a Varga Danival és Dumival parádézó Primorje és a Mladost a horvátoktól, a Volgográd és a Kazany az oroszoktól, illetve a Budva Montenegróból – és ebből a fasírtgyárból még csak a BL küszöbére érkezik majd a nyolc továbbjutó...

BL-főtábla

A-csoport: ZF-Eger (HUN), Barceloneta (ESP), Jug Dubrovnik (CRO), Olympiakos Piraeus (GRE), a B-párharc győztese, a D-párharc győztese

B-csoport: Galatasaray (TUR), Spandau (GER), Brescia (ITA), Partizan (SRB), az A-párharc győztese, a C-párharc győztese

A BL-kvalifikáció

I. kör
A-csoport (Nápoly): Mladost (CRO), Marseille (FRA), Schuurman (NED), Sintez Kazan (RUS), Acquachiara Napoli (ITA), a máltai bajnok
B-csoport (Kragujevac): Spartak Volgograd (RUS), Digi Oradea (ROU), Budva (MNE), Radnicki Kragujevac (SRB), Montpellier (FRA), Hannover (GER)

II. kör
Az I. kör csoportjainak első 5-5 helyezettje, plusz hat kiemelt csapat: Primorje Rijeka (CRO), Duisburg (GER), Vouliagmeni (GRE), Szolnoki Dózsa-Közgép VSC (HUN), Pro Recco (ITA), Crvena Zvezda (SRB)

III. kör
A II. kör négy négyes csoportjának első két helyezettje: az elsők a másodikokkal játszanak oda-vissza alapon, A, B, C, D jelű párharcokban, a győztesek szerepelnek a BL-ben.



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok