E.ON férfibajnokság, A-csoport: tovább tart a Szolnok és az OSC versenyfutása

2017. január 14. 21:48

A 10. fordulóban mindkét Bajnokok Ligája-csapat nyert, kapaszkodik a Debrecen, és újra bizonyította a Pécs, hogy az elindult építkezésnek látszanak az eredményei.

Fotó: Madar Dávid

A Hajós-uszoda felújítása miatt a BVSC Szőnyi úti létesítményében fogadta a KSI a jóval esélyesebb OSC csapatát – és megnyerte ellene az első negyedet! Horváth János tanítványai nagyon odatették magukat. Szlobodan Nikics centergóljára Teleki András, Salamon Ferenc góljára Tóth Bence válaszolt, aki aztán szabaddobásból is gólt jegyzet. A második negyed elejéig bírta a tempót a BL-gárda ellen a KSI, s Zalánki Gergő akciógólját Kardos Alexander kontrázta meg, így 4–3-ra még a sportiskolások vezettek. A negyed végén azonban már 4–7 állt a táblán, sőt aztán a harmadik negyedben mindezt megtoldotta még öt zsinórban szerzett góllal az OSC, avagy kidomborodott a különbség. Vincze Balázs együttese nem engedett ki, esélyt sem adott a fiataloknak, berámolt még ötöt a negyedik menetben, miközben megőrizte kapuját a góltól.

Horváth János: "Másfél negyedig nagyon motiváltan és nagyon jól játszottunk, de minél jobban halad előre a mérkőzés, annál jobban kidomborodott a különbség a két csapat között. A végére sajnos, teljesen szétestünk, szerettem volna, ha kicsit szorosabb az eredmény. Az első két negyed játékára kell építenünk, mert előremutató a jövőre nézve."

Vincze Balázs: "Mi kicsit álmosan, a KSI viszont rendkívül jól kezdte a mérkőzést. Bár beszéltünk róla, de nem számítottunk ilyen ellenállásra. Hangsúlyozom, nem becsültük le a KSI-t, hiszen utánpótlás-válogatottak egész sora játszik a csapatban. Ekkor nem dolgoztunk teljes fordulatszámon, de aztán a fizikai és erőfölényünk elfárasztotta az ellenfelet és kijött a két együttes közti valós különbség."

A két szerb légiósa nélkül kiálló Szeged pazarul kezdett Szolnokon: a Märcz Tamás első, húszas válogatott keretébe meghívást kapó Sedlamyer Tamás, Manhercz Krisztián kettős egy-egy gólja révén, illetve kapott gól nélkül lehozott védekezésének hála 2–0-ra nyerte meg az első negyedet. Több se kellett a hazaiaknak, a második menetben rákapcsoltak, beindultak a nehéztüzérek, és csakhamar fordítottak, 5–1-es részsikerrel 5–3-mal mentek a nagyszünetre. Andrija Prlainovics fórgóljával aztán már 6–3 állt a táblán, úgy is tűnhetett, eldőlt minden. De Varga Péter csapata nagyot küzdött, Nagy Márton centergóljával, és az elnyűhetetlen Kiss Csaba emberelőnyös találatával 6–5-re zárkózott fel. Prlainovics növelte újra kettőre a szolnoki előnyt (szabaddobás), majd Varga Dénes ötödik kísérlete beakadt – erre Sánta Dániel centergóljával válaszolt a Szeged. Újra a szerb olimpiai bajnok gólja következett, egyszersmind ezt már kegyelemdöfésnek minősíthettük, ráadásul kisvártatva társa, Milan Alekszics is betalált, avagy döntésre vitte a dolgot Cseh Sándor együttese.

„Minden évkezdet nehéznek mondható, és alapvetően nem erre a meccsre készültünk, de játékosaink mindent megtettek a győzelemért, a jól helytálló szegedi csapattal szemben” – mondta Cseh Sándor.

Varga Péter szerint: „Foghíjasan álltunk fel, de óriási akarattal játszottunk végig a mérkőzésen. Nálunk Meixner Marcell jól védett, és csapatunk jó játéka bizakodásra ad okot a jövőre nézve.”

Fotó: DVSE FB-oldal

Jól kezdett a Debrecen a Szentes ellen: Lukas Durik és Süveges Máté is gólt jegyzett, majd Vörös Viktor szépítő találatát Kállay Márk kontrázta meg, így 3–1-gyel nyitott. A második negyedben előbb cserével végleg kiállították Vöröst, majd 14 másodperccel később Durik 4 perces véglegeset gyűjtött be. Reuten ötméteresét védte a 79%-kal teljesítő, remeklő Lévai Márton, sőt aztán hiába a lehetőség, a Szentes nem tudott élni vele – sőt Tóth Péter révén még növelte is előnyét a házigazda. Komlósi Péter együttese ezt őrizve haladt végig előre, nyolc játékosa is gólt szerzett, s végül minden negyedet megnyerve győzött 14–6-ra.

"Hosszú szünet után következett ez a találkozó. Játékosaim komolyan vették a felkészülést is, és ezt a mérkőzést is. A taktikus játékunknak örültem, ezáltal végig vezetve tudtuk megnyerni a csatát" - fogalmazott Komlósi Péter.

Kollégája, Pellei Csaba így nyilatkozott: "Ha meglepő is, de nyerni jöttünk Debrecen, azonban nagyon hamar eldőlt a mérkőzés ellenfelünk javára. A jó kapusteljesítményük volt a győzelmük kulcsa, a mi esélyünk a kihagyott ötméteres után teljesen elszállt."

Fotó: PVSK FB-oldal

Az esti tévémeccsen (M4 Sport) a szurkolók megtöltötték a pécsi uszodát, így remek hangulatban fogadhatta a Komjádi-kupa győztese a Vasast. Remekül kezdett a házigazda: Csacsovszky Alex centergólja, majd Horváth Zsombor akciógólja nyitotta a meccset, egy perc után 2–0 állt a táblán. A vendégek aztán egyenlítettek, hiszen Jesse Koopman, majd Babay Árpád is „betett” egy fórt. Záporoztak a lövések, élvezetes volt a meccs. 4–3-mal zárult azu első menet, amely után hátul is jobban zárt a Pécs, és Barát Ferenc is elkapta a fonalat. Érezhetően nagyon akart Lukács Gergely csapata, így pedig hiába próbált meg mindent a fővárosi csapat, két gólnál közelebb nem tudott felzárkózni. Sőt végül a meccs úgy zárult, hogy három negyedet megnyerve, az utolsót 1-1-re "adva" 11–7-re nyert a baranyai együttes.

„Büszke vagyok a csapatra! Fantasztikus, hogy milyen energiákat tettek bele a meccsbe a srácok. Jól védekeztünk, az elején ugyan kicsit lyukasak voltunk, de utána összeálltunk, rendeztük a sorokat, jöttek a blokkok, jó volt a kapusteljesítmény, és elöl szépen értékesítettük a helyzeteinket” – értékelt Lukács Gergely, a Pécs vezetőedzője.

Földi László, a Vasas szakvezetője így nyilatkozott: „Az első negyedben sok volt a kiállítás, utána megnyugodott a meccs, hasonló volt, mint a Komjádiban a Pécs ellen. Ellenfelünk jobban alkalmazkodott, mi nem voltunk elég határozottak, precízek védekezésben, és ennek következményében a támadásaink sem sikerültek, és a Pécs megérdemelten nyert.”

Az olimpiai bajnok Steinmetz Ádám sem keresett mentséget, mint fogalmazott: „Gratulálok a Pécsnek, a játék minden elemében felülmúlt bennünket! Jó szériában fejeztük be a bajnokságot, nem tudtuk ezt folytatni, újra kell építkeznünk, bár közhely, de ebből a vereségből tanulnunk kell!”

E.ON férfibajnokság, A-csoport, 10. forduló
KSI SE–A-Híd-OSC-Újbuda 4–17 (3–2, 1–5, 0–5, 0–5)
Gólszerzők:
Tóth B. 2, Kardos, Teleki, ill. Zalánki 4, Nikics 3, Kovács G. 2, Hegedűs 2, Juhász 2, Nagy Á., Salamon, Gór-Nagy, Szabó B.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Szolnok Dózsa-Közgép–ContiTech-Szeged-Diapolo 11–8 (0–2, 5–1, 1–2, 5–3)
Gólszerzők:
Prlainovics 4, Alekszics 3, Varga Dénes 2, Vámos, Younger, ill. Manhercz Á. 2, Sánta 2, Manhercz K., Sedlmayer, Kiss Cs., Nagy M.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

DVSE–Metalcom-Szentes 14–6 (3–1, 3–2, 4–1, 4–2)
Gólszerzők:
Szőke 3, Kállay 3, Süveges 2, Tóth P. 2, Somlai, Fekete G., Durik, Busilacchi, ill. Kiss K. 2, somogyi, Vörös, van Mil, Reuten
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

PVSK-Mecsek Füszért–VasasPlaket 11–7 (4–3, 3–1, 3–2, 1–1)
Gólszerzők:
Gogov 3, Csacsovszky A. 2, Csacsovszky E. 2, Rakonjac 2, Horváth Zs., Opacak, ill. Babay 2, Marnitz G., Bóbis, Burián, Njegovan, Koopman
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az állás:
1. Szolnok 27 pont
2. OSC 25
3. Vasas 19
4. Szeged 16
5. Debrecen 13
6. Pécs 11
7. Szentes 4
8. KSI 0



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok