UVSE: kettőből kettő; BVSC és a Dunaújváros is odatette magát

2017. január 14. 17:42

A magyar bajnok a holland Leiden ellen is nyert, így közel a továbbjutás! A címvédő spanyol Sabadell a zuglóiak, a tavaly szintén Final Four résztvevő görög Olympiakosz az újvárosiak ellen szenvedett meg – sajnos aztán mindkettő hozta a meccsét.

Fotó: Madar Dávid

A holland Utrecht után igazi nagyágyú, az előző sorozat 4. helyezettje, az otthon játszó Olympiakosz ellen ugrottak vízbe a dunaújvárosiak. Horváth Brigitta góljával megvolt a vezetés, ám a válogatott játékosok sorával kiálló görögök fordítottak: Asimaki, az olasz Bianconi, majd Plevritou is betalált Kasó Orsolya kapujába. A negyed végén Gurisatti Gréta is villant egyet, így elviselhető volt a hátrány.

A második negyedet a holland válogatott Smit és újra Bianconi gólja nyitotta, 5–2-re lépett az Olympiakosz, félő volt, eldől a parti. De nem, a magyar bajnoki ezüstérmes erőt vett magán, hátul jobban zárt, és az Európa-bajnok, Garda Krisztina (akcióból), illetve Menczinger Kata (előnyből) góljával ismét egy gólra zárkózott.

A harmadik negyedben Avramidou „betette” egy előnyt, ám az újvárosiak nem ijedtek meg, tették a dolgukat. Előbb Szilágyi Dorottya, majd a végén Carolina Slagter is betalált Diamantopoulou kapujába, így a záró menetre 6–6-tal mentek a felek. Ezt sajnos Asimaki és Bianconi találata nyitotta, így újra kapaszkodnia kellett Mihók Attila együttesének. A holland Slagter gólja 3.19-cel a vége előtt visszahozta a reményt, ám a végén hiába volt esély az egyenlítésre, ez elmaradt. A Dunaújvárosnak a továbbjutáshoz vasárnap a Lille ellen kell győznie, ami ha azt vesszük, hogy az Olympiakosz 16 góllal győzte le a franciákat, bőven a teljesíthető kategória.
 

Fotó: Madar Dávid

„Szomorúak vagyunk a vereség miatt, mert a harmadik negyed után is pariban voltunk az Olympiakosszal, felvettük a meccs ritmusát, ami nagy dolog annak függvényében, hogy szinte egy világválogatott volt az ellenfelünk, hiszen a görögök mellett két olasz és egy holland válogatott játékosa is van a riválisnak – mondta Mihók Attila. – Ennek ellenére az utolsó percig volt sanszunk arra, hogy legalább a döntetlent kiharcoljuk. Picit szomorú vagyok amiatt, hogy a negyedik negyedben két labda nélküli kiállítást ítéltek ellenünk, mi viszont hasonló helyzetben nem kaptunk emberelőnyt. Ez azért is bizonyult fontosnak, mert hat a hat ellen már nem talált fogást egymáson a két csapat, szóval mi is megkaphattuk volna az esélyt. Az mindenképpen dicséretes, hogy egy BL-győzelemre esélyes csapattal szemben végig kiegyenlített mérkőzést vívtunk, s minden játékos elhitte, hogy van keresnivalónk az Olympiakosz ellen.”

Fotó: BVSC-Zugló FB-oldal

A Vouliagmeni elleni pénteki vereség (6–13) után a sorozat címvédője, a klasszisokkal kiálló, ráadásul ugye otthon játszó Sabadell várt a BVSC-re. Petrovics Mátyás – aki a görögök elleni meccs végén már pihentette legjobbjait – csapata mindent feltett egy lapra, igyekezett tartani a lépést a spanyol elitalakulattal. És tartotta! Beatriz Ortiz szerzett vezetést a hazaiaknak, ám Kisteleki Dóra egyenlített. A védekezés rendben volt a jelentések szerint, Leiton góljával azonban 2–1-es előnyt szerzett a Sabadell az első negyedben.

A másodikban az olasz Tabani növelte az előnyt, de Lemeieter Dóra ötméteresből szépített. Domenech találatára Utassy Kata válaszolt, ám sajnos kilenc másodperccel a menet vége előtt Pena 5–3-ra alakított az állást. Támadásban akadozott azért a gépezet, és hát az ellen kapujában ugye nem más, mint a jól ismert klasszis, Laura Ester állt a kapuban.

Térfélcsere után is iparkodott a vasutascsapat, Takács Orsolya bevágott egy fórt – sajnos átellenben Cordobes is villant. Sajnos aztán Forca is lőtt két gólt, így a negyedik negyedre már 8–4-re hízott a hazai előny.

Takács és Leimeter révén 5 perccel a vége előtt 8–6-ra felzárkózott a magyar csapat, sőt 1.38-cal a vége előtt felcsillant remény a bravúrra, hiszen Utassy találatával már csak egy volt közte! Matilde Ortiz azonban gyorsan válaszolt, így eldöntötte a mérkőzést. A BVSC vasárnap az orosz Hanti-Manszijszk ellen játszik.
 
„Egy kicsit csodát tettünk, hiszen a Sabadell volt az ellenfél, és végig nagyon jól játszottunk. Az volt a legfontosabb, hogy az elsőtől az utolsó percig mindenki száz százalékot nyújtott, vagy még annál is többet. Remekül védekeztünk, nagyon jó volt a kapusteljesítmény, bátor lövéseink voltak, okosan támadtunk, arra is figyeltünk, hogy ne tudjanak lefordulni a spanyolok. A harmadik negyedben volt egy-két hiba, ami a fáradtságból fakadt, aztán a negyedik megint parádés volt. Megint jó volt a védekezés, az időkérés utáni emberelőnyt belőttük, és a 15 éves Utassy Kata két gólt szerzett. Volt esélyünk a döntetlenre, de nem vagyok telhetetlen, nagy meccset játszottunk a Sabadell telt házas uszodájában. Büszke vagyok a lányokra!” – mondta Petrovics Mátyás. 

Az UVSE a Leiden ellen kilencgólos első negyedet játszott: a hollandok egyszer, 3–2-re vezettek, amúgy 5–4-re Áts Bertalan együttese hozta a menetet. A góltermés a második negyedben is folytatódott, a rivális kemények küzdött, és 6–6-nál és 7–7-nél is együtt jártak a felek. Ekkor azonban kétszer is villant Kisteleki Hanna bal keze, és nagyszünetre 9–7-es előnnyel ment a magyar bajnok és kupagyőztes.

A folytatásban is megállíthatatlanok volt az UVSE támadásai, sorra születtek a gólok, Keszthelyi Rita már öt találatnál járt, a védekezésén is valamit javító csapata pedig 14–9-es előnynél. A végén érthetően visszavettek a felek, 16–11-nél szólalt meg a duda. Az UVSE vasárnap a Padovától vereséget szenvedő Messinával játszik.
 
„Kicsit nehezen indult a mérkőzés, az első két negyedben több elkerülhető gólt kaptunk, viszont a támadójátékunk sokkal jobb volt, mint egy nappal korábban. Ennek köszönhetően a harmadik negyed végére már nem maradt sok izgalom” – mondta Áts Bertalan.

Euroliga, nők, csoportkör, 2. forduló

A-csoport (Sabadell):

CN Sabadell (spanyol)–BVSC-Zugló 9–7 (2–1, 3–2, 3–1, 1–3)
Gólszerzők:
Forca 2, M. Ortiz, B. Ortiz, Tabani, Cordobes, Leiton, Pena, Domenech, ill. Takács O. 2, Leimeter 2, Utassy 2, Kisteleki D.

Vouliagmeni (görög)–Hanti-Manszijszk (orosz) 8–9 (1–2, 4–2, 3–1, 0–4)

Az állás:
1. Sabadell 6 pont, 2. Vouliagmeni 3 pont, 3. Hanti-Manszijszk 3 pont, 4. BVSC 0 pont

B-csoport (Sant Andreu)


Kinef Kirisi (orosz)–RN Bogliasco (olasz) 12–6 (2–1, 3–2, 4–1, 3–2)

CN Mataró (spanyol)–Sant Andreu Barcelona (spanyol) 10–9 (3–2, 3–2, 2–2, 2–3)

Az állás: 1. Kirisi 6 pont, 2. Mataró 6 pont, 3. Sant Andreu 0 pont, 4. Bogliasco 0 pont

C-csoport (Pireusz)

Olympiakosz Pireusz (görög)–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 8–7 (3–2, 2–2, 1–2, 2–1)
Gólszerzők:
Bianconi 3, Asimaki 2, Avramidou, Plevritou, Smit, ill. Slagter 2, Szilágyi, Menczinger, Gurisatti, Garda, Horváth B.

UZSC Utrecht (holland)–Lille UC (francia) 11–4 (3–0, 3–1, 3–0, 2–3)

Az állás: 1. Olympiakosz 6 pont, 2. Dunaújváros 3 pont, 3. Utrecht 3 pont, 4. Lille 0 pont

D-csoport (Messina)

UVSE–Bam Leiden (holland) 16–11 (5–4, 4–3, 5–2, 2–2)
Gólszerzők:
Keszthelyi 6, Kisteleki H. 3, Szücs 2, Czigány 2, Tóth I. 2, van der Sloot, ill. de Groot 4, van Belkum 2, van Rijn 2, Sleeking, Cabout, Joustra

Despar Messina (olasz)–Plebiscito Padova (olasz) 7–10 (2–2, 1–2, 2–5, 2–1)

Az állás: 1. UVSE 6 pont, 2. Messina 3 pont, 3. Padova 3 pont, 4. Leiden 0 pont

A magyar csapatok további programja

Vasárnap:
Lille–Dunaújváros, 9:00. BVSC–Hanti-Manszijszk 10:30, UVSE–Messina, 12:00
A kezdési időpontok magyar idő szerint értendők.




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok