Remek dunaújvárosi és UVSE kezdés az Euroligában

2017. január 13. 20:16

Mihók Attila csapata 11–5-re győzött a holland Utrecht ellen, Áts Bertalan együttese 8–6-ra verte az olasz Padovát – mindkét csapat nagy lépést tett a továbbjutás felé. A BVSC 13–6-ra kikapott a görög Vouliagmenitől.


Fotó: https://www.facebook.com/DFVE.EU/

Megkezdődtek a küzdelmek a női Euroliga csoportkörében, amelyben mindenhol két-két csapat jut a negyeddöntőbe.

A hazai selejtezőt megnyerő Dunaújváros Görögországban szerepel, és rögvest az első napon nagy lépést tett a továbbjutás felé! Nagy lépést, hiszen a francia Lille a hazaiak elleni „bizonyította”, tanulni érkezett a csoportba (19–3-ra kapott ki az Olympiakosztól), avagy a mieink a holland válogatottakkal kiálló Utrecht elleni mérkőzése nagyon sokat nyom majd a latba. Ennek megfelelően kezdett Mihók Attila együttese: az első öt gólon öt játékos osztozott, a hatodik esetében jegyezhettük fel az első duplázót, méghozzá Somhegyi Noémi személyében.

Miként az első, a második, sőt aztán a harmadik negyedet is 3–1-re nyerte meg a jelentések szerint határozottan, remekül védekező Dunaújváros, Kasó Orsolya magabiztosan állt a kapuban, kétség sem férhetett a meccs végeredményéhez. Bőven belefért, hogy az utolsó negyedet döntetlenre adja a magyar együttes, amely végül 11–5-re győzött. Szombaton az Olympiakosz ellen csoportrangadót vívhat.
 
„Elég jól sikerült feltérképeznünk a holland csapatot Fülöp Tibor kollégám segítségével, gyakorlatilag minden megoldásukra tudtunk készülni. Fizikailag nagyon erős csapatról beszélünk, ezért próbáltunk sok mozgással játszani, időnként azonban még felúszni is nehéz volt. Ennek ellenére végig tudtunk pozíciót szerezni centerben, mert Somhegyi Noémi kiemelkedőt nyújtott, és amikor zónázták vele szemben, akkor a nemzetközi szintnek megfelelő átlövősgólokat lőttünk a hollandok válogatott kapusának. Somhegyi Noémi mellett, Szilágyi Dorottya, Garda Krisztina és Menczinger Kata is jól játszott, Kasó Orsolya pedig a mezőny fölé nőtt” – mondta Mihók Attila a mérkőzés után.

Fotó: Madar Dávid/UVSE

Messinában rögvest az első napon kiderült, a Padova nincs egy súlycsoportban az előző sorozat ezüstérmesével, a magyar bajnok és kupagyőztes UVSE-vel! Illetve ismét bebizonyosodott, ha Keszthelyi Ritának jó napja van, képtelenség megállítani. Márpedig klasszisunknak jó napja volt! Úgy vezetett az első félidő után 6–2-re Áts Bertalan együttese, hogy Rita már négy gólnál járt. Természetesen itt is dicsérni kell a társakat, az összeállt védekezést, Gangl Edinát, avagy az UVSE nem véletlenül készült kimondottan ezekre a napokra.

A harmadik negyedben kicsit megálltak a felek (1–1), így a negyedik menetben Szücs Gabriella góljával 4.52-vel a vége előtt 8–4-re vezettek a mieink. A végén kiengedtek, közelebb férkőzött a Padova, de így is 8–6-os magyar siker született! Az UVSE szombaton a Leiden ellen (a holland csapat 13–9-re kikapott a Messinától) játszik.
 
„Egy nullára vezetett a Padova, utána zsinórban lőttünk négy gólt, a szünetben pedig már hat kettőre vezettünk – mondta Áts Bertalan, az UVSE edzője. – . Jól védekeztünk, jó volt a kapusteljesítmény, jók voltak a blokkok, a helyzetkihasználás az, amin lehet még mit javítani. A védekezésünk rendben volt, míg Keszthelyi Rita négy góljával nagy szerepet vállalt a támadások sikeres befejezéséből.”

Sajnos nem sikerült jól a rajt a Sabadellben, a legnehezebb csoportban küzdő BVSC-nek: Petrovics Mátyás csapata 1–3 után egyenlített, és ugyan rendre a Vouliagmeni vezetett, 6–6-ig tartotta a lépést. Ekkor azonban megtört valami, elől és hátul sem jöttek össze a dolgok, és innen már csak a görögök találtak be a kapuba, szám szerint hétszer. A 13–6-os vereség után nagyon nehéz dolguk lesz a zuglóiaknak, akik szombaton a címvédő Sabadell ellen játszanak.
 
„Hat hatig is erőn felül játszottunk, a Vulaigmeni fizikailag borzasztóan erős csapat, a kezdő sorában csupa válogatott játékos található, végig uralták a meccset – kezdte beszámolóját Petrovics Mátyás. – Az a bosszantó, hogy 8–6-ig két olyan gólt kaptunk, amikor már kivédekeztük az emberhátrányt, miközben mi kétszer támadhattunk emberfórban a vezetésért, de egyszer rossz felállás, egyszer pedig rossz befejezés miatt hibáztunk. A harmadik negyed vége volt a fordulópont, a kétgólos hátrány megütött minket, a negyed elején ráadásul ismét gólt kaptunk. Ahogy hibázott a védelmünk, azt azonnal megbüntette az ellenfél, az záró negyedre pedig már nem maradt esélyünk, elfáradtunk, támadásban nem tudunk ütőképesek lenni. Az utolsó percekre már lecseréltem azokat, akik addig végig vízben voltak, hogy a következő két meccsre is maradjon erőnk.”


Euroliga, nők, csoportkör, 1. forduló
A-csoport (Sabadell):

BVSC-Zugló–Vuliagmeni (görög) 6–13 (2–3, 2–2, 2–3, 0–5)
Gólszerzők:
Kisteleki D. 2, Takács O. 2, Leiemeter, Gyöngyössy, ill. Tsoukala 4, Xenaki 3, Chydirotti 2, Kontogianni 2, O’Donell, Seletopoulou

CN Sabadell (spanyol)–Hanti-Manszijszk (orosz) 21–4 (3–1, 6–1, 5–1, 7–1)

B-csoport (Sant Andreu)

CN Mataró (spanyol)–RN Bogliasco (olasz) 10–8 (2–3, 4–1, 3–3, 1–1)
Sant Andreu Barcelona (spanyol)–Kinef Kirisi (orosz) 10–16 (5–2, 2–1, 0–6, 3–7)

C-csoport (Pireusz)

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–UZSC Utrecht (holland) 11–5 (3–1, 3–1, 3–1, 2–2)
Gólszerzők:
Somhegyi 3, Szilágyi 2, Menczinger 2, Horváth B. 2, Gurisatti, Garda, ill. van der Molen, Schroeder, van Rossum, Smits, A. Genee

Olympiakosz Pireusz (görög)–Lille UC (francia) 19–3 (5–1, 4–0, 4–1, 6–1)

D-csoport (Messina)

Plebiscito Padova (olasz)–UVSE 6–8 (1–2, 1–4, 1–1, 3–1)
Gólszerzők:
Barzon, Savioli, Gottardo, Queirolo, Millo, Galardi, ill. Keszthelyi 4, Kisteleki H., Szücs G., Tóth I., Takács V.

Despar Messina (olasz)–Bam Leiden (holland) 13–9 (4–2, 3–2, 5–1, 1–4)

A magyar csapatok további programja

Szombat:
Olympiakosz–Dunaújváros, 16:30. Sabadell–BVSC, 19:15. UVSE–Leiden, 20:00
Vasárnap: Lille–Dunaújváros, 9:00. BVSC–Hanti-Manszijszk 10:30, UVSE–Messina, 12:00
A kezdési időpontok magyar idő szerint értendők.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok