Tippmix Szuperkupa: a Szolnoké a trófea

2016. december 27. 18:46

A tartalékosabb Eger sokáig jól tartotta magát, ám Cseh Sándor együttese támadásban megállíthatatlan volt, s végül 14–9-re megnyerve a partit bezsebelte ezt a kupát is.

Fotók: Madar Dávid

Kilenc nappal ezelőtt 10–4-re nyert a BENU Magyar Kupa fináléjában a Szolnok az Eger ellen – adott volt a kérdés: sikerül-e a visszavágás a hevesieknek? A kezdés előtt persze hamar feltűnt, hogy náluk több a hiányzó (Angyal Dániel, Uros Csucskovics, Borisz Vapenszki, Milos Csuk), mint vetélytársuknál (Nagy Viktor, Aaron Younger), mindazonáltal a két csapat mérkőzésein a jelenlévők tudását ismerve semmi sem elképzelhetetlen.

Az elhunyt egri úszó- és vízilabdasport kiemelkedő alakjának, Katona Józsefnek az emléke előtt adóztak a csapatok, a szurkolók, majd kezdődhetett a parti. Két Braniszlav Mitrovics védés után Vámos Márton szerezte az első találatot – erre egy príma Lőrincz Bálint-Decker Ádám összjáték után válaszolt az Eger. A női meccsel ellenétben is inkább a támadásra helyezték a hangsúlyt a felek – szépségdíjas gólokat jegyezhettünk fel. Ilyen volt Kis Gábor akciója, majd Lőrincz válasza is. Mitrovics-védések után aztán Hosnyánszky Norbert előnygóljával (Kardos Gergely kapusnak a kezeit nem volt ideje felemelni, annyira gyors volt a lövés) átvette a vezetést Dabrowksi Norbert legénysége. Ezt végül a negyed végén a korábban fórban hibázó Andrija Prlainovics egyenlítette ki, így 3–3-mal zárult az első menet.

A másodikban rögvest az első támadásból gólt szerzett a Szolnok: Mezei Tamás „szállította” a fórt, Ugo Crousillat pedig kilőtte a hosszú sarkot. Hosnyánszky szabaddobását védte Kardos, aki igyekezett élni a lehetőséggel – túloldalon Mitrovics sem lazsált, az egyedül hagyott Crousillat ellen azonban tehetetlen volt. Villant egyet aztán Erdélyi Balázs is, akinek lövése elől Cseh Sándor hiányolta a blokkoló kezeket – látszott itt is, igencsak komolyan veszik a felek a partit. Valódi kupahangulat uralkodott az uszodában, a Laky Károly Uszodát megtöltő nézők élvezték a találkozót.

Varga Dénes pazar akciógólja írta tovább a forgatókönyvet, ismét kettő volt közte (6–4). Egy kapufa itt (Vámos), egy ott (Lőrincz), nem lehetett unatkozni. Az Eger parlagon hagyott egy fórt időkérés után (Erdélyi a felső lécre bombázott, Hosnyánszky ismétlése sem volt jó), de a Szolnok is így tett (Vámos kezéből csúszott ki a labda). A következő lehetőségét azonban már nem hibázta el a bajnok, Varga Dénes kíméletlenül kilőtte a hosszú felsőt, így miután Kardos védte Hárai Balázs csavarját, illetve Erdélyi közeli lövését is, 7–4-gyel fordultak a csapatok.

Fordulás után hamar „szétnyitotta az ollót” a Szolnok: hiába védett többször is Mitrovics, Varga Dénes megszerezte harmadik, és negyedik gólját is – előbb akcióból talált be, majd a Mezei által Decker ellen kibrusztolt ötöst „tette be”.

Ötgólos hátrányban sem adta fel azonban az Eger: Kovács Gergő villant egyet, majd Hárai szerzett gólt előnyből, 9–6-nál időt kért Cseh Sándor. Fülöp Bence előnygólja hatott nyugtatóan a szolnoki padra, no meg Kardos két nagyszerű védése Erdélyi, és Kürti Dominik kísérletekor. Átellenben hátrányban Mitrovics védte Milan Alekszics bombáját, a kontra után pedig ötméterest ért a Hosnyánszky-Bedő Krisztián akció. A büntetőt Erdélyi értékesítette, így 10–7 állt a táblán.

Nem sokáig: Hangay Zoltán váratlan lövése becsúszott a rövidbe, majd előnyben Fülöp célzott pontosan, a negyedik negyed előtt eldőlni látszott minden.

Különösen azok után, hogy Prlainovics hamar megtriplázta góljai számát (fór, akció), így már hétgólos volt a differencia. A Szolnok felőrölte az Eger erejét, amely a végén még képes volt ugyan kozmetikázni az eredményen, így a végén 14–9-re győzött Cseh Sándor együttese, s elhódította a Szuperkupát is.

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: „Amikor az öltőzőben végignéztem a csapaton, tudtam, hogy a játékosok komolyan veszik ezt a mérkőzést is. Felépítettünk valamit decemberben, ezt nem akartuk semmiféleképpen szétrombolni. Tisztában voltunk az Eger helyzetével, hogy egészségügyi problémák miatt az év végére milyen helyzetbe kerültek, de magunkkal foglalkoztunk. 2016-ban háromból három trófeát nyertünk meg, ez természetesen jó érzés. Most folytatjuk a pihenést, aztán majd a munkát, nyilvánvalóan nehéz lesz a január és a február.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: „Ez volt az első lépése annak az útnak, amely majd igazán január 8-án indul. Természetesen rossz érzés öt góllal kikapni egy döntőben, de egy a kupadöntőhöz képest is felforgatott csapattal álltunk ki, és nem szenvedtünk nagyobb különbségű vereséget. Van mire építeni, de irtó nehéz lesz a munka, rögös az út, viszont állunk elébe!”

Tippmix Férfi Szuperkupa

Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger 14–9 (3–3, 4–1, 5–3, 2–2)
Laky Károly Uszoda. Vezette: Székely B., Németh A.

SZOLNOK:
Kardos – Gocics, Vámos 1, Mezei, Prlainovics 3, Varga Dénes 4, Jansik D. Csere: Crousillat 2, Alekszics, Kis G. 1, Fülöp 2, Hangay Z. 1, Szatmári. Vezetőedző: Cseh Sándor

EGER: B. Mitrovics – Decker Á. 1, Hosnyánszky 1, Lőrincz 2, Kovács G. 1, Erdélyi 3, Bedő. Csere: Kürti, Mata, Hárai 1, Biros B., Korózs, Sári. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok