Férfi BENU Magyar Kupa: a Szolnok a másik finalista

2016. december 17. 19:00

Cseh Sándor együttese 11–5-re győzte le a dicséretesen küzdő, a végére elfáradó Honvédot, így bejutott a vasárnapi fináléba. A 18 órakor kezdődő mérkőzésen (tv: M4 Sport) az Egerrel csatázik, avagy megismétlődik a tavalyi aranycsata.

Fotók: Madar Dávid

„Megpróbáljuk.”

Vad Lajos, a Honvéd vezetőedzője mondta ezt nem sokkal a kezdés előtt, mintegy utalva a mindenki számára ismert erőviszonyokra, illetve arra, hogy természetesen mindezek dacára sem feltartott kézzel indul csatába csapata. Ahogy mondani szokták: nem az a fajta.

Ennek ellenére a bajnok Szolnok már az első negyedben megtehette, hogy a „cseresorát” játszatja, hiszen hamar érvényesült a medencében a papírforma. Mert ugyan Zsivko Gocics góljára az üresen lévő Fejős Róbert válaszolni tudott (Kiss Bálint tette oda neki a labdát), ám ezt követően hamar ellépett Cseh Sándor együttese. Milan Alekszics lőtte be az első szolnoki fórt, majd Szatmári Kristóf mattolta a védelmet derekasan irányító Decker Attilát. Mezei Tamás is kiharcolt egy kiállítást, amelyet Fülöp Bence váltott gólra, 4–1 állt a táblán. A negyed slusszpoénja azonban Szivós Mártoné volt, akinek megpattanó lövése emberelőnyben utat talált Nagy Viktor kapujába – a gólszerző mosolya sok minden elárult…

A második negyedben villant egyet Varga Dénes, majd egy végletekig kijátszott fórt követően Vámos Márton, no és a játékvezető sárga lapja is a reklamáló Vad Lajosnak. A Honvéd edzője aztán örülhetett, hiszen csapata jól játszott meg soros létszámfölötti helyzetét (Fejős volt a befejező), ám Aaron Younger középről eleresztett pontos bombája láttán szikrát szórtak a szemei. A korábban fórban nagyot hibázó, s emiatt alaposan leteremtett Gyárfás Tamás javított, remekül lőtt a kapuba, járt is a dicséret. Járt a Honvédnak is, mert küzdött, harcolt, harapott, a negyedik szolnoki előnyt már kivédekezte (más kérdés, Simon Adrián már a harmadik személyi hibáját gyűjtötte össze, s kipontozódott), majd egy újabb attakot, igyekezett lőtávolságon belül maradni. S lőn! Fejős remekül tette be fórban Szivós passzát a hosszúba emberelőnyben, s már is csak kettővel ment a rivális (7–5)!

Sőt az újabb hátsó „remekmű” után a mínusz egyért ment előre, Simon Roland lövését üggyel-bajjal, némi szerencsével hárította Nagy, így maradt a részeredmény a szünetre.

A harmadik menet Decker Attila-showt hozott: a világbajnok kapus védések sorozatát mutatta be, amelyek után önkívületi állapotban hergelte magát, és társait. Látszott rajta, elhiszi, hogy lehet esélye csapatának. Lehetett is volna, ám Fejős megúszás után kicsit elkapkodta helyzetét. A Szolnok aztán Vámos, majd Fülöp révén szerzett két találatot, 9–5-re lépett el a negyed végén. A kilencedik gólt megelőzően Vad Lajos reklamálás miatt piros lapot kapott, így a végső negyedre Gergely István irányított.

Ebben továbbra sem jöttek össze a fővárosiaknak a támadások, miközben a Szolnok ellépett 11–5-re (Jansik Dávid és Fülöp Bence lőtt gólt), voltaképpen elcsendesedett a parti.

A vasárnapi döntőben 18 órától (tv: M4 Sport) tehát – csak úgy, mint tavaly – Eger–Szolnok csatát rendeznek.
 
„Az első negyedben jól játszottunk, elmentünk négy egyre, és aztán jött a tipikus betegség, hogy megnyugszik a csapat – mondta Cseh Sándor a lefújást követően. – A Honvéd kicsit brahi-vízilabdát játszott, nem volt veszíteni valójuk, minden szituációba keményen belementek. A meccs közepén azt éreztem, elkezdtünk a körülményekkel foglalkozni, azzal, hogy miért nem megy úgy a játék, ahogy az elején. Ezt jeleztem a játékosoknak az időkérésnél, ami meghozta a gyümölcsét, mert a második félidőben nem kaptunk gólt. Rengeteg kapufát lőttünk, de hat góllal nyertünk, magabiztos győzelem volt.” 

 
Férfi BENU Magyar Kupa, elődöntő

Szolnoki Dózsa-Közgép–RacioNet-Honvéd 11–5 (4–2, 3–3, 2–0, 2–0)


Tüskeuszoda. Vezette: Székely Balázs, Marosvári Attila

Szolnok: Nagy V. – Gocics 1, Vámos 2, Mezei, Younger 1, Prlainovics, Varga Dénes 1. Csere: Szatmári 1, Hangay Z., Alekszics 1, Kis G., Fülöp 3, Jansik D. 1. Edző: Cseh Sándor

Honvéd:
Decker A. – Kiss B., Gyárfás T. 1, Fejős 3, Kiss G., Szivós 1, Simon R. Csere: Fazekas T., Irmes P., Araj, Steinmetz B., Simon A., Simizu. Edző: Vad Lajos

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok