Férfi BENU Magyar Kupa: fináléban az Eger

2016. december 17. 17:02

Megpróbálhatja megvédeni címét Dabrowski Norbert együttese, miután az elődöntő első mérkőzésén 9–6-ra legyőzte az OSC-t.

Fotók: Madar Dávid

A sors már csak ilyen.

Egyrészt az emlékezetes tavalyi kupaelődöntő (5–4-re az Eger nyert) után ismét ebben a szakaszban rendelte egymásnak a feleket.

Másrészt a szezonban először találkozott a két csapat.

Harmadrészt két olyan edző ült a kispadon, akit sokan a szövetségi kapitányi posztra is esélyesnek tartottak.

Szóval, felettébb pikáns meccsnek néztünk elébe...

Az első negyedben aztán némileg váratlanul háromgólos különbség alakult ki a mérkőzők között. Erdélyi Balázs rögvest az első akciónál fór és labdát kapott, s nem hibázott, miközben a másik oldalon Bátori Bence lőtt mellé. Az Eger a második emberelőnyös helyzetét már kihagyta (a volt OSC-s Decker Ádám kezére nem jött pontosan a labda a falban, így nem sok esélye volt), ám átellenben vagy Braniszlav Mitrovics védett, vagy a kapufa hárított. S miután a harmadik hevesi előnyt Dabrowski Norbert időkérése után tökéletesen játszották meg, s Bedő Krisztián húzott a falból a kapuba, illetve az amúgy védekezésben is igencsak hatékony Hosnyánszky Norbert középről lőtt nagy átlövés gólt, 3–0-ra ellépett a címvédő.

A második negyedben előbb kihagyta az áthúzódó emberelőnyét az OSC, ám a következőnél Szlobodan Nikics fantasztikusan emelkedett ki középen, és a menetrendszerűen érkező labdát biztos kézzel lőtte a kapuba. Jó időre beállt ez az eredmény, hiszen igencsak pontatlanok voltak a játékosok, vagy éppen a két kapus védett jól – Mitrovics Bátori, Drasko Brugljan és Nagy Ádám, Biszritsányi Dávid pedig Hárai Balázs kísérletét fogta. A 15. percben aztán  az Angyal Dániel hiányában még több tehert vállaló Decker villant: miután előtte egy lassan megjátszott fórban nem járt eredménnyel, akcióból ért gólt az akarat/szív/pontosság hármas. És hogy még tovább szaporodjanak a fővárosiak gondjai, Milos Csuk lefordult Lukas Semanról, elől ő kapta labdát, és ugyan lövését kiütötte Bisztritsányi, a kipattanó Erdélyihez került, akit csak büntető árán tudtak lefékezni. Az ötöst a szerb olimpiai bajnok belőtte, így már 5–1-es egri vezetés állt a táblán. Salamon Ferenc kisvártatva szépített, a fórját kihagyta az OSC, így mentek nagyszünetre.

A folytatásban sem változott a játék képe, próbálkozott ugyan Vincze Balázs együttese, de nem találta a ritmust. Az Eger őrizte előnyét, sőt Hegedűs Gábor végleges kiállítását követő emberelőnyös helyzet után Erdélyi talált be. Bátori fórból szépített, ám erre meg a pillanatra üresen hagyott Kovács Gergő válaszolt. Jöttek a kiállítások, kicsit bepörgött a meccs is. Brguljan minden dühét beleadva lőtt a léc alá emberelőnyben, majd akcióból is – s lehetett volna még szorosabb, ha a két találat között Salamon lövését nem védi bravúrral hátrányban Mitrovics. De védte.

A negyedik negyed a támadásban addig bizonytalan volt egri, Zalánki blokkolt hátrányban, átellenben azonban sem ő, sem Bátori nem célzott pontosan fórban. Ne úgy a túloldalon Csuk, aki Biszritsányi nagy védése után középről lőtt kíméletlenül a kapuba. Hosnyánszki hátárnyban blokkolt, Bundschuh Erik a kapufát találta telibe, Nikics húzását Mitrovics védte, nem ment az OSC-nek, egyértelműen az Egernek állt a zászló. Zalánki első pontos lövése későn jött a fővárosiaknak, Erdélyi harmadik találat sem osztott-szorzott, hiszen egyértelműnek látszott a győztes kiléte. Ennek megfelelően viszonylag csendes mederben ért véget a parti, az Eger 9–6-ra nyert, és vasárnap a címvédésért szállhat csatába.
 
„Pont ma volt az a szituáció, ami elő szokott fordulni velünk, hogy amikor az Eger nagy bajban van, akkor összekapja magát. Megígértem Angyal Daninak, hogy viszünk neki valamit a kupadöntőről” – mondta Dabrowski Norbert, az Eger edzője, utalva arra, hogy a válogatott védő csütörtökön szenvedett első ránézésre súlyosnak tűnő vállsérülését, s most érte is küzdött az Eger.
 
„Gratulálok az Egernek, jobban játszott nálunk, mi pedig megint elrontottuk a meccs elejét, akárcsak egy éve, utána meg már csak kapaszkodtunk. Egy éve vissza tudtunk zárkózni, most nem, egy Eger-szintű csapattal szemben a felzárkózás hatalmas energiákat emészt fel, nem tudtunk közelebb jönni már. Szomorú vagyok, mert azt éreztem, nagy esélyünk van a győzelemre” – mondta szomorúan Bátori Bence, az OSC szélsője.
 
„Csalódott vagyok, mert elhittem, hogy döntőbe tudunk kerülni, és a hétvége nem egy mérkőzést tartogat a számunkra, hanem kettőt és akár kupagyőzelmet is – értékelt Vincze Balázs. – Az Eger jól védekezett, mi pedig picit gyengébben teljesítettünk támadásban. Voltak lehetőségeink, emberelőnyök is, amelyeknél nem éreztem a partról a magabiztosságot.”

Férfi BENU Magyar Kupa, elődöntő
A-Híd-OSC-Újbuda–ZF-Eger 6–9 (0–3, 2–2, 3–2, 1–2)

Tüskeuszoda. Vezette:
Németh András, Mucskai Péter

OSC: Biszritsányi – Drasko Brguljan 2, Bátori 1, Salamon F. 1, Hegedüs G., Seman, Bundschuh. Csere: Nagy Á., Kovács Gábor, Gór-Nagy, Juhász Zs., Nikics 1, Zalánki 1. Vezetődző: Vincze Balázs

EGER: B. Mitrovics – Decker Á. 1, Hosnyánszky 1, Lőrincz, M. Csuk 2, Erdélyi 3, Hárai. Csere: Csucskovics, Kovács Gergő 1, Vapenszki, Bedő 1, Biros B.. Vezetődző: Dabrowski Norbert

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok