A BVSC és a Dunaújváros is továbbjutott!

2016. december 03. 22:14

A női Euroliga selejtezőjében a fővárosiak a német Heidelberget, a hazaiak az olasz Messinát győzték le, így vasárnap délelőtt (11.30 – tv: M4) biztos továbbjutóként a csoportlesőségért küzdhetnek egymással.

Fotó: dunaujvaros.com

A Messina bravúros pénteki legyőzése (9–6) után azt hihettük, könnyű meccs vár a BVSC-re a Heidelberg ellen, lévén a németek 25–13-ra kaptak ki a Dunaújvárostól. Ehhez képest bizony alaposan megnehezítették Petrovics Mátyás csapatának dolgát. Takács Orsolya vezető góljára három találattal válaszolt az ellenfél, amely még a második negyed után is vezetett 4–3-ra. Innen a Kisteleki Dóra, Takács Orsolya, Máté Zsuzsanna trió, no és az ezúttal is jól védő Bolonyai Flóra vezérletével fordított a Magyar Kupa ezüstérmese, a negyedik negyed elején már 10–5-re vezetett. A végén még kicsit kiengedett, s „csak” három góllal, 12–9-re nyert. A lényeg a három pont, és a továbbjutás!

„Ilyen csapatok ellen egyszerűen nem szabad így elkezdeni egy meccset. Annak ellenére, hogy a Dunaújváros magabiztosan legyőzte őket, nem rossz csapat, várható volt, hogy rendezi a sorokat. A kezdésünknek hála vérszemet kaptak, fizikálisan rettenetesen erősek, és olyan támogatást kaptak a játékvezetőktől, amellyel élni tudtak. Végül két negyed után mi is rendeztük a sorokat, nyertünk, ez a lényeg” – értékelt Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője, aki a vasárnap délelőtti magyar rangadón nem titkoltan sok mindent szeretne kipróbálni.

A Dunaújváros az igencsak bekezdő, három gólt jegyző Gurisatti Gréta ellenállhatatlan játékával remekül kezdett a Messina ellen, ám az olaszok – akik szombaton váratlanul igyekeztek átírni a selejtező programját, és a vasárnapi meccsüket későbbre tenni, de természetesen nem jártak, nem járhattak sikerrel… – a második negyedben képesek voltak fordítani. A hat kapott gól – amelyeket a válogatott kapusa, Kasó Orsolya betegsége miatt a lelátón nézhetett, őt Kiss Alexandra igyekezett helyettesíteni – sok, hiába őrizték a hazaiak Mihók Attila kérdésnek megfelelően jól Kuzinát, mert Gitto átvette tőle a főszerepet. Kétgólos, 8–6-os vezetés után három olasz gól nyomán 8–9 állt a nagyszünetben táblán.

A harmadik menetben egy Messina-gól, egy Dunaújváros-gól volt a forgatókönyv, avagy rendre ellépett kettővel a rivális, és szépített a házigazda. Az egyenlítésre többször volt esélyük Menczinger Katáéknak, ám sehogy sem akart sikerülni, ami aggasztónak tűnt abból a szempontból, hogy végig kapaszkodni kellett, ami sok, nagyon sok energiát emésztett fel. Főleg annak tükrében volt mindez veszélyes, hogy az ételmérgezés miatt legyengült és pénteken infúziót kapott játékosok igencsak fáradtak.

Fáradtak, de a végén fogukat összeszorítva harcoltak! Somhegyi Noémi centerből egyenlített, Kiss labdákat fogott, majd beindult Szilágyi Dorottya: a hazaiak fiatal válogatottja kétgólos előnyt szerzett – igaz, ebben nagy része volt Menczinger Katának is, aki remekül blokkolt, majd a lefordulás után hozta őt kihagyhatatlan helyzetbe, majd ötméterest is kibrusztolt. Az olaszok persze igyekeztek kapaszkodni, ám a végén Szilágyi szemfülessége (a labdára vadászó, centert őrző kapust átejtette) 17–15-ös győzelmet, és továbbjutást ért.

„Sok kiállításos mérkőzést játszottunk, ami nekünk kedvezett, hiszen nekik is voltak hiányzóik, így a kolléga keveset tudott cserélni és forgatni csapatát. A második félidőben mindez pozitívan jelentkezett számunkra, így fordítani tudtunk. Ahogy jobban védekeztünk és javult a kapusteljesítményünk, minden megváltozott. Szívben ott voltunk, óriási bravúrnak tartom a győzelmet, az előzmények ismeretében több mint elégedettnek kell lennünk” – fogalmazott a lefújás után Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője.

Női Euroliga, 1. selejtezőkör, A-csoport, Dunaújváros
2. forduló

BVSC-Zugló–SV Nikar Heidelberg (német) 12–9 (2–3, 2–2, 4–0, 4–4)
Gólszerzők:
Kisteleki D. 4, Máté 4, Takács O. 2, Gyöngyössy, Crittenden, ill. van der Bosch 3, Stiefel 2, Daube, Gelse, Zimmermann, Deike
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–Waterpolo Despar Messina (olasz) 17–15 (4–3, 4–6, 4–4, 5–2)
Gólszerzők:
Szilágyi 6, Gurisatti 4, Somhegyi 3, Menczinger 2, Horváth B., Slgater, ill. Gitto 3, Chiappini 3, da Silva 3, Aiello 2, Morvillo, Radicchi, Kuzina, Marchetti
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az állás: 1. Dunaújváros 6 pont, 2. BVSC 6 pont, 3. Messina 0 pont, 4. Heidelberg 0 pont

A további program
2016. december 4., vasárnap

Waterpolo Despar Messina–SV Nikar Heidelberg – 10.00 (tv: M4)
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Grpahics–BVSC-Zugló – 11.30 (tv: M4)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok