Nagyot küzdött a BVSC, nyílt még a továbbjutás

2016. november 30. 19:55

Märcz Tamás csapata az első negyedbeli sokkból felállva, hatalmasat harcolva végül csak egyetlen góllal, 14–13-ra kapott ki az Euro Kupa negyeddöntőjének első összecsapásán az esélyesebb olasz Veronától, így az idegenbeli visszavágón minden megtörténhet.

„Azért sokk függ attól, mennyire teszik oda magukat…” – sóhajtott nagyot a kezdés előtt negyed órával Märcz Tamás, mintegy utalva arra, hogy a mérkőzés, egyúttal a párharc esélyese a BL-erősségű, légiósokkal teletűzdelt Verona. Na, igen, nem volt véletlen, hogy Egerben is nyert, és az OSC-t is legyőzte odahaza, a játékoskeretét nézve egyértelmű, találunk gyengébb csapatokat nála a BL főtábláján.

Egyúttal az Euro Kupa favoritjáról beszélhetünk, amely a Szőnyi úti negyeddöntő első összecsapásán is igazolta erejét.

Avagy sajnos odatette magát….

Két Gallo-gól után egy perc után a „Gyerünk már!” vezényszó hagyta el a hazaiak olimpiai bajnok szakvezetőjének a száját, avagy igyekezet felrázni, s nem lankadni együttesét. Az urak pedig hajtottak becsülettel. Létay Krisztián balosa villant (remek akciógól), majd Petkovic találatára Szabó Bence válaszolt előnygóllal. Sajnos nagyon ültek az olasz rivális támadójátéka, Petkovic, majd Jelaca lőtt két olyan fórgólt, amelyek előtt a mezőnyből állítottak ki zuglói játékost…

Egy remekbeszabott Török Béla-Kovács Péter összjáték után Pásztor Mátyás sajnos a felső lécre helyezte a jogos ötméterest, majd emberelőnyben Lazovic védte lövését, így tartotta háromgólos előnyét a rivális.

A második negyedben Létay és Török is eredményes volt emberelőnyben, ám átellenben sajnos Valentino és Jelaca is ugyanezt tette. S miután Petkovic meglepte Györke Zsoltot, már 8–4-re vezetett a Verona. A BVSC nem adta fel, kapart, kapart, Pásztor végre túljárt Lazovic eszén (örömében ki is adta minden dühét), ám Szabó Bencének a dudaszó előtt nem sikerült, így 8–5-ös vendégvezetéssel mentek a nagyszünetre a felek.

A harmadik felvonásban nagyot változott a játék képe: a BVSC védekezése alapjaiban keményedett fel, ami már nem ízlett annyira az olasz csapat játékosainak. Mirarchi ugyan még belőtte a kilencedeiket, ám eztán leginkább szenvedett a vendég támadójáték. Mindez úgy tűnt, adott némi önbizalmat a saját támadásaira a hazaiaknak. Csapó Miklós a blokkal együtt talált be, Török emberelőnyből zúdította a labdát a kapuba, majd a végén Czigány Károly szabaddobása akadt be. Mindez azt jelentette, hogy a BVSC felzárkózott egy gólra (8–9).

Csoda, hogy a szépszámú közönség is tűzbe jött?

Veronai oldalon Gallo kapcsolt, ideje mutatni valamit – sajnos precíz volt fórban, majd Lazovic védett nagyot. A Verona igyekezett kedvét szegni a felspannolt BVSC-nek, de már nem igen tudta: Pásztor bombája kíméletlen volt. Látva a hazai tüzet, Gallo és Petkovic által megrázta magát a Verona – előbbi fórból köszönt be, utóbbi pedig ejtéssel jelezte, szó sem lehet fordításról. A BVSC azért nem tett le erről, Török harmadszor bizonyította tudását, Bini a falból, előnyből azonban tartotta csapatának a háromgólos vezetést.

Ambrus Ferenc és Kovács Péter is nagyot küzdött a védőkkel, a fórok jöttek – a következőt Czigány helyezte a hosszúba. Petkovic ötödik találata érkezett menetrendszerűen, valóban bivaly erős a Verona, újfent tapasztalhattuk. Luongo löketét védte Györke Zsolt, Märcz Tamás 1.37-tel a vége előtt időt kért, nyilván igyekezett menteni a menthetőt a hazai alakulat. Pásztor remek technikával lőtt a rövidbe, majd egy kivédekezett támadást követően a kiállításért megküzdő Kovács Péter lőtt remek gólt. Mindez végül azt jelentette, hogy a BVSC hatalmasat küzdve 14–13-ra kapott ki a Veronától, amiért minden dicséretet megérdemel. S tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a december 10-ei visszavágóra nem hagyja nyugodni esélyesebb ellenfelét!

Märcz Tamás, a BVSC vezetőedzője: „Eddig ezt volt a Szőnyi úton a legjobb meccsünk, támadásban mindenképpen. Sok gólt kaptunk, természetesen így nehéz nyerni, de az tény, hogy nagyon jó minőségű, egyéni képességű játékosok alkotják a Verona keretét, akiknek a villanásai – átlőtték a blokkot, ellőttek ember mellett – alakítottak ki háromgólos különbséget. Büszke vagyok a csapatomra, hogy az utolsó pillanatokig hitt abban, hogy olyan eredményt érhetünk el, amellyel van értelme kimenni a visszavágóra. Továbbra is ők a párharc esélyesei, de nyitva maradt a továbbjutás kérdése, megpróbáljuk a visszavágón a lehetetlent.”

Marco Baldineti, a Verona vezetőedzője: „Köszönjük a nagyszerű vendéglátást, mindezt viszonozni szeretnénk. Korábban is lezárhattuk volna a mérkőzést, de sok hibát vétettünk. Gratulálok a BVSC-nek, érződött, hogy végig hit magában, még akkor is, amikor három-négy góllal vezettünk. Ennek köszönhetően nem dőlt el semmi.”

Pásztor Mátyás, a BVSC játékosa: „Ízelítőt kaptunk a topvízilabdából. Nagyon gyorsan játszott az ellenfél, felőrölt bennünket, hogy amikor felzárkóztunk, újra el tudott lépni három góllal. A végén örülök, hogy szorossá tettük a mérkőzést. Szeretném megköszönni a csapat nevében a szurkolók buzdítását, remek hangulatot teremtettek.”

Valentino Gallo, a Verona játékosa: „Nehéz, tipikus magyarok elleni meccs volt, amelyen még négygólos vezetésnél sem lehet hátradőlni. Végül úgy alakult, hogy minden nyitott maradt a visszavágóra, de készen állunk, több rutinos, hasonlóan kiélezett meccsen játszó játékosunk van. Élvezetes meccset várok otthon is.”

Euro kupa, férfiak, negyeddöntő, 1. mérkőzés
BVSC-Zugló–SM Verona (olasz) 13–14 (2–5, 3–3, 3–1, 5–5)
Gólszerzők:
Török 3, Pásztor 3, Czigány K. 2, Létay 2, Csapó, Kovács P., Szabó Bence, ill. Petkovic 5, Gallo 4, Jelaca 2, Valentino, Mirarchi, Bini



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok