BVSC: határtalan győzni akarás

2016. november 29. 18:40

A zuglóiak vezetőedzője, Märcz Tamás tudja, hatalmas tett volna az olasz Verona legyőzése, éppen ezért bízik abban, a Szőnyi útra hosszú idő után visszatért nemzetközi kupameccsen roppant elszánt csapatot irányíthat. Avagy szerdán 18.30-tól Euro Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés!

Fotó: BVSC-Zugló FB-oldal

Aki emlékszik az anno topcsapatok közé tartozó BVSC klasszikusaira, azért, aki nem tudja, milyen is lehet egy nemzetközi kupameccs a Szőnyi úton, az meg azért várhatja izgatottan a zuglóiak szerdai (18.30) Euro Kupa-partiját. A sorozat bája, hogy a vasutasok a negyeddöntőben szerepelnek először hazai környezetben, s hozzák így vissza hosszú-hosszú idő után a nemzetközi élvízilabdát a Laky Károlyról elnevezett uszodába. Avagy Märcz Tamás együttesét amellett, hogy dicsérni illik, feltétlen meg kell nézni.

„Miután a két csoportkör egyikét sem mi rendeztük, csakugyan először játszunk az Euro Kupában itthon, ennek megfelelő izgatottsággal várjuk a találkozót – fogalmazott a vezetőedző. – Kassára és Zágrábba is voltak, akik elkísérték a csapatot, de most minden szurkolónk, minden magyar vízilabda-rajongó láthatja a nemzetközi porondon. Arról nem beszélve, hogy sok fiatal BVSC-s lesz az uszodában, akik tapasztalhatják majd a remélhetőleg semmihez sem hasonlítható atmoszférát. Bízom benne, sokan lesznek a lelátón!”

A sydneyi olimpiai a szakmára terelve a szót kiemelte, hogy a ki-ki párharcban talán az egyik legnagyobb esélyest sodorta sors együttese elé a Verona által, mindazonáltal ez cseppet sem jelent előre lefutott párharcot. Sőt!

„Hazai medencében feltétlen egy kis előny kicsikarásának reményében ugrunk vízbe, minimum győzni szeretnénk. Nagy a várakozás a csapaton belül is, mindenki bizonyítani akar. Az OSC elleni Magyar Kupa-meccsen négy negyeden keresztül abban a ritmusban játszottunk, amelyet megkövetel ez a szint, sajnos a negyedik negyedben elkövettünk néhány olyan figyelmetlenséget, amely miatt ellenfelünk végül öt góllal tudott nyerni. Kis szerencsével jóval szorosabb eredményt tudunk volna elérni. Leginkább ezekre hívtam fel a srácok figyelmét, hiszen a Verona ellen sem férnek bele hasonló hibák. Az Eger, amely erősebb csapat nálunk, egy-egy hasonló hiba miatt kapott ki otthon az olasz csapattól a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a Verona élni tudott a legveszélyesebb fegyverével, a lefordulással. Ezt meg kell akadályoznunk!” – említette Märcz Tamás, aki egyúttal ezúton is köszönetet mondott az egri és OSC-s vezetőknek, akik felvételekkel segítették a rivális kielemzését. No, igen, mindkét együttes a BL-selejtezőjében játszott a Veronával: az Eger a második selejtezőkörben 10–9-re kikapott (igaz, továbbjutott, sőt majd a főtáblára is bekerült), míg az OSC a harmadik, ki-ki körben, a főtáblára jutásért zajló párharcban jobbnak bizonyult (a 10–6-os siker után belefért az idegenbeli 11–9-es vereség).

Fotó: MVLSZ

„Megnéztem, kielemeztem ezeket a meccseket, illetve személyes tapasztalatunk is van, hiszen a nyári, nápolyi felkészülési tornán már találkoztunk az akkor Gallo nélkül kiálló Veronával, s 6–4-re kikaptunk. Komoly játékerőt képviselő komplett csapat, előszeretettel variálja a védekezését, nagyon résen kell lenni ellene. Jó néhány játékosával vagy ellenfélként, vagy csapattársként még én is játszottam, említhetem Petkovic vagy Loungo nevét, de Baldineti mester is ismerem, hiszen edzőm volt a Nerviben. Pikáns csata lesz, remélem, kapnak egy kis ízelítőt a ’90-es évek BVSC-jéből, amelyet a határtalan győzni akarás jellemezett. Erre készülünk, ezt szeretném viszontlátni” – fejezte ki reményét a szakvezető, aki cseppet sem sajnálja, hogy ennyire mozgalmasan alakult csapata számára eddig a szezon, töretlenül hiszi, jóval nagyobb megerőltetés ide vagy oda, így lehet igazán fejlődni: „Az, hogy háromnaponta tétmeccseket vívunk, mind egyénileg, mind csapatilag pozitív hatással bírnak, rengeteg tanúság vonható le az edző és a klubvezető szempontjából. Tulajdonképpen így kapunk reális képet arról, hogy mi a BVSC valós ereje. Év közben korábban csak felkészülési mérkőzéseket vívhattunk BL-csapatok ellen, most ezek a nemzetközi kupameccsek az igai fokmérőek, azaz ismét ezt az utat választanám. Örülünk, hogy elindultunk az Euro Kupában, a tapasztalat megfizethetetlen.”

A csapatban mindenki bevethető, remélik, a kisebb betegséggel bajlódó Czigány Károly is ott lehet a társai között. Szükség is lesz mindenkire, hiszen a Verona vezéregyéniségei között tudhatják az olasz válogatottban is szerepet kapó Valentino Gallót, Stefano Luongót, Niccolo Gittót, de a horvát vb-ezüstérmes Antonio Petkovicot, a montenegrói válogatott kapust, Dejan Lazovicot, a francia válogatott Romain Blaryt és a grúz válogatottban szereplő ex-horvát Marko Jelacát is.

Nagy feladat vár tehát a BVSC-re, de miként Marc Tamás is utat rá, az ilyen összecsapásokért is érdemes játszani. Ergo érdemes lesz 18.30-ra a Szőnyi útra kilátogatni!

Euro kupa, férfiak, negyeddöntő, 1. mérkőzés
November 30., szerda: BVSC-Zugló–SM Verona (olasz), 18.30



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok