Hat újonccal indult útnak női válogatottunk

2016. november 28. 10:56

A franciák elleni, keddi Világliga-meccsen (20 óra) Bíró Attila kíváncsi arra, a behívott fiatalok mit nyújtanak a nemzetközi porondon. Mint a szövetségi kapitány említette, örül, hogy rutinos játékosai maximális partnerséggel segítik az újakat.

Fotó: Madar Dávid

Brüsszel érintésével ma a franciaországi Lille felé vette az irányt női válogatottunk, ahol kedden elkezdi a szezonbéli Világliga-sorozatot. Ismeretes, Bíró Attila szövetségi kapitány a péntektől vasárnapig Euroliga-selejtezőt játszó dunaújvárosi és BVSC-s játékosokat ezúttal a kollégákkal való egyeztetést követően nem hívta meg, így 14-es keretében hét újoncot is felfedezhettünk.

„A fiatalok az edzéseken, a Dunaújváros elleni kétkapus meccseken, illetve a vasárnapi, ifiválogatott elleni felkészülési partin – amelyen az új-zélandi világbajnokságra készülő csapatot segítve öt az öt ellen játszottunk – is bizonyították tehetségüket, ám az igazi felmérő számukra most a franciák elleni mérkőzése lesz. Kíváncsi vagyok, mit látok tőlük viszont azokból az elemekből, amiket együtt gyakoroltunk” – fogalmazott a szövetségi kapitány, aki a három kapus közül a terveknek megfelelően Magyari Aldának köszönte meg az együtt töltött napokat, a 16 esztendős pólósnak így is rendkívüli lehetőség volt négy napig a legjobbakkal készülni. Mindez azt jelenti, hogy hat olyan hölgy szállt fel a brüsszeli gépre, aki eddig nem szerepelt a nemzeti csapatban, és Lille-ben mutatkozik majd be: Lekrinszki Gina, Hertzka Orsolya, Kuna Szonja, Farkas Tamara, Tóth Csenge és Parkes Rebecca.

„Biztos nagy nap lesz a pályafutásukban, még úgy is, hogy jól tudják, megelőlegezett bizalomról van szó, sokat kell azért dolgozniuk, hogy huzamosabb ideig közöttünk legyenek. Ahogy tapasztalom, megérették mindezt, nagyon lelkesen, nagy alázattal dolgoznak, annak meg pluszban örülök, hogy a rutinosabb játékosaim mennyire segítik őket” – tette hozzá Bíró Attila, aki nem titkoltan keresi azokat a fiatal játékosokat, akikre támaszkodni tud a májusi, bő világbajnoki keret kijelölésekor. Már csak azért is, mert hazai vb ide vagy oda, négy évben gondolkodik stábjával egyetemben, mindenki mindenkit igyekszik megismerni, az apró részletekre is figyelni – más ne mondjunk, a csapat mellett továbbra is dolgozó dr. Fritz Péter táplálkozási szakértő is így tud hatásos módszerekkel segíteni.

Ami a Világligát illeti: az olaszok 14–4-re győzték le a franciákat, akik felülmúlása remélhetőleg a mieinknek sem okoz majd gondot. Aztán várhatjuk a január 24-ét, amikor az olimpiai ezüstérmest fogadjuk várhatóan Budapesten. Tekintettel arra, hogy csak a csoportgyőztes kerül a sorozat Szuperdöntőjébe, minden gólnak jelentősége lehet.

A franciák elleni Világliga-meccs kerete:

Gangl
Edina (UVSE), Lekrinszki Gina (Szentes) – kapusok
Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra, Csabai Dóra, Hertzka Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Kuna Szonja, Szücs Gabriella (mindannyian UVSE), Farkas Tamara, Tóth Csenge (mindketten Szentes), Parkes Rebecca (Eger) – mezőnyjátékosok

A női Világliga-selejtezők európai csoportjai:

A-csoport:
Oroszország, Görögország, Hollandia
B-csoport: Olaszország, Magyarország, Franciaország

A B-csoport programja:


November 22.: Olaszország–Franciaország 14-4
November 29.: Franciaország–Magyarország
Január 24.: Magyarország–Olaszország
Február 21.: Magyarország–Franciaország
Március 28.: Franciaország–Olaszország
Április 19.: Olaszország–Magyarország





Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok